Naarmate protestacties ontwrichtender worden, neemt de steun ervoor af

Meer Nederlanders hebben sympathie voor protesterende boeren dan voor klimaatdemonstranten. Maar deze steun brokkelt snel af wanneer acties ingrijpender worden. Zo heeft bijna 80 procent van de Nederlanders begrip voor de onvrede van de boeren, maar vindt 60 procent dat de recente protestacties – waarbij brand werd gesticht en asbest op snelwegen werd verspreid – te ver gaan.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Kieskompas, in opdracht van de regionale omroepen, onder 7.738 respondenten. Iets meer dan de helft van hen geeft aan minder sympathie te krijgen voor de boeren door de huidige protestacties. Zo’n 40 procent steunt het betreden van snelwegen door boeren, omdat er anders „niet naar hen geluisterd wordt”. Meer dan de helft van de respondenten vindt dat boeren die de snelweg blokkeren direct een boete moeten krijgen.

Sympathie voor acties lijkt dus af te hangen van de vorm van de demonstratie. Er is brede steun voor boeren (60 procent) en klimaatdemonstranten (56 procent) die zich op sociale media laten horen, terwijl die wegvalt bij snelwegblokkades door boeren (19 procent) of klimaatdemonstranten (11). Het dumpen van afval of asbest op de snelweg kan op de minste sympathie rekenen (6 en 3 procent).

Begin februari laaiden de boerenprotesten in Nederland, en elders in Europa, in de aanloop naar de Europese verkiezingen deze zomer opnieuw op. Na brandstichting op de A50 en het dumpen van asbest door actievoerende boeren, werden twee mannen aangehouden. De burgemeester van Apeldoorn stelde vervolgens een avondklok in na een oproep op sociale media om de mannen ‘te bevrijden’. Een paar dagen eerder had Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, boeren opgeroepen uit hun „winterslaap” te komen. Hij zei dat landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) en NSC-Tweede Kamerlid Harm Holman „in het centrum van de belangstelling [zouden] komen te staan”

Na de protestacties begin februari liet demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) liet weten voortaan strenger te willen optreden tegen demonstraties van zowel boeren als klimaatdemonstranten.


Lees ook
Boeren- en klimaatdemonstranten niet onder indruk van aangekondigde hardere aanpak politie en justitie

<strong>Specialisten maken de snelweg weer begaanbaar</strong> na een asbestbrand in de berm die werd gesticht door boeren nabij Apeldoorn. Foto Persbureau Heitink / ANP ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/naarmate-protestacties-ontwrichtender-worden-neemt-de-steun-ervoor-af.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Dumpen van rotzooi

Volgens Bart Kemp, afzwaaiend voorzitter van boerenorganisatie Agractie, toont het Kieskompas-onderzoek het belang van draagvlak voor de boerendemonstraties. „We moeten daar zorgvuldig in zijn.” Hij memoreert de „eerste acties” in 2019, toen Nederlanders volgens hem „massaal positief” stonden tegenover de demonstrerende boeren die op de snelweg reden.

„Nu zie je dat het rijden op de snelweg geassocieerd wordt met het blokkeren van de snelweg en het dumpen van rotzooi. We moeten er rekening mee houden dat het beeld snel omslaat en dat de hele sector wordt aangekeken op bepaalde acties die door kleine, lokale groepjes worden georganiseerd. Mijn ervaring is dat als je aan de rechterkant rijdt, begeleid door politie, dat mensen het wel prima vinden.”

Volgens Kemp moeten acties „binnen grenzen van het demonstratierecht blijven”; rijden op de snelweg past daar in overleg met de politie bij. „Over die grenzen heengaan, leidt alleen maar af van de inhoud.”

Extinction Rebellion blokkeert de A12 in Den Haag.
Foto Olivier Middendorp

Extinction Rebellion (XR) is niet van plan de koers te wijzigen, laat woordvoerder Anna Kervers weten. „We merken dat wat we doen effectief is. XR groeit als kool en er wordt nu gepraat over de afbouw van fossiele subsidies. Als je kijkt naar de geschiedenis, dan wordt burgerlijke ongehoorzaamheid op het moment zelf verafschuwd en achteraf gevierd.” Ze wil er maar mee zeggen: die kritiek op het blokkeren van de snelweg neemt XR „voor lief” voor „het behoud van een leefbare planeet”.

Volgens Kervers is het draagvlak voor Extinction Rebellion juist gegroeid. Voor de klimaatactiegroep ligt de grens bij vreedzaam protest: „Wegblokkades vallen daar volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ook onder”.


Lees ook
Nú is het moment voor boeren om druk uit te oefenen

<strong>Nederlandse en Belgische boeren</strong> zetten vorige week de A67 in beide richtingen af als protest tegen het huidige regeringsbeleid. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/naarmate-protestacties-ontwrichtender-worden-neemt-de-steun-ervoor-af-1.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Radicalen en gematigden

Zodra een protestbeweging groeit, krijgt die te maken met radicalere en gematigdere fracties, zegt Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit. „Dat zie je bijvoorbeeld in de boerenbeweging die verschillende gradaties vertegenwoordigd. Van de week hoorde je ook weer: doe dat nou niet [de protestacties op de snelweg], want het is niet goed voor onze zaak. Tegelijkertijd komen ze wel weer in de media”.

Protesten hebben wel wat weg van een golfbeweging, zegt Van Stekelenburg. In het begin zie je vaak wat extremere acties, dan groeit de aanhang en sluiten de gematigden zich aan: „Je claim komt op de politieke agenda.” Bij succes, haken de gematigden als eersten af. „De radicaleren denken dan: hoe kunnen we met een kleinere groep toch ons issue op de agenda houden?”

Volgens Van Stekelenburg heeft Exinction Rebellion er baat bij om vast te houden aan de strategie van burgerlijke ongehoorzaamheid, ook als er weinig draagvlak voor is. „Dat is een belangrijk kenmerk van hun imago.”