Naar het theater? Deze sterke voorstellingen keren dit jaar terug

De beste theatervoorstellingen Er zijn tal van theatervoorstellingen, maar welke zijn echt de moeite waard? NRC zet vijftien sterke voorstellingen op een rij die al eerder te zien waren in het theater en later dit jaar terugkeren.
Animatie Marike Knaapen

Er wordt volop mooi, ontroerend en geestig theater gemaakt in Nederland, maar wie kan het allemaal bijhouden? Hoe te kiezen en wat is echt de moeite waard? Van nieuw werk is dat nooit te voorspellen, maar we weten het wel van voorstellingen die in de tweede helft van dit jaar terugkeren in de theaters.

Een selectie van vijftien voorstellingen die NRC aanraadt (met vier ballen of meer) staan hieronder op een rij. Het Nederlands Theater Festival (7 t/m 17 september) is bijvoorbeeld een festival met louter reprises van hoogtepunten van afgelopen seizoen, waar je eigenlijk niet mis kunt grijpen. Maar ook daarbuiten keren veel prachtige voorstellingen terug.

1Het Nationale Theater De Jaren

In haar roman De Jaren beschrijft Annie Ernaux met veel oog voor detail, sociale ongelijkheid en de benarde positie van vrouwen haar leven tussen 1945 tot 2007. Over 1968 noteert ze: ‘Een typisch vrouwengevoel, het gevoel van natuurlijke inferioriteit, was aan het verdwijnen.’ Vijf prachtig acterende actrices vangen dit verhaal in uitgebalanceerde scènes, in de regie van Eline Arbo, de meest besproken theatermaker van dit moment.

Lees hier de recensie: De geschiedenis doorkruist ieders leven

●●●●● Te zien: van 7 t/m 15 september. Info: tf.nl en hnt.nl

2Theater Rotterdam en Well Made Productions The Story of Travis

Een droomdebuut van regisseur Romana Vrede in de grote zaal: dit verhaal over Travis Younger, die terugkijkt op zijn leven. Te zien is hoe de pijn van het racistische verleden generaties lang kan doorwerken, en hoe verzet daartegen vele verschillende vormen kan aannemen. Vrede stuwt haar uitmuntende cast tot grote hoogtes in een voorstelling waarin muziek, dans en tekst moeiteloos samenkomen.

Lees hier de recensie: Verpletterende familiekroniek is droomdebuut Romana Vrede

●●●●● Te zien: 7 en 8 september, ITA, Amsterdam. Info: tf.nl

3Toneelgroep Oostpool, Introdans en Phion Midzomernachtsdroom

De beste Shakespearebewerking in jaren: in deze heerlijke satire stort een geweldige cast zich met aanstekelijk spelplezier op het materiaal. De vaak onbeschaamd hormonaal gedreven hoofdpersonages contrasteren mooi met de intellectuele ijdelheid van de kibbelende theatergroep en de relatiecrisis van het elfenechtpaar.

Lees hier de recensie: Een droomhuwelijk van entertainment en engagement

●●●● Te zien: van 31 augustus t/m 15 oktober. Info: oostpool.nl

4NITE en Schauspiel Hannover Yara’s Wedding

In Yara’s Wedding, een spetterend amalgaam van drama, komedie, dans, zang en muziek, wordt abstracte, complexe identiteitspolitiek knap tot menselijke proporties teruggebracht. In prikkelende gesprekken tussen partners, familie en vrienden worden verschillende vormen van onrecht, schuld en schaamte belicht tijdens een bruiloft.

Lees hier de recensie: Luid, grillig en emotioneel Yara’s Wedding brengt identiteitspolitiek naar de menselijke maat.

●●●●● Te zien: van 7 t/m 15 september. Info: tf.nl en hnt.nl

5Raymi Sambo Maakt en Theatergoep Aluin Ik zeg toch sorry

Drie mannen en drie vrouwen spelen de viering van de afschaffing van de slavernij na, op 1 juli 1863, in Suriname. Gaandeweg laten de acteurs steeds meer van zichzelf zien, achter de schermen, waarbij de drie witte tegenover de drie zwarte acteurs komen te staan. Dat levert spannende, schurende confrontaties op, soms bitter, soms geestig.

Lees hier de recensie: Op Oerol doet het publiek een moordonderzoek

●●●● Te zien: van 27 juni t/m 1 december. Info: aluin.nl en raymisambomaakt.nl

6Meervaart & Senf i.s.m. Amsterdams Andalusisch Orkest en George & Eran Producties Jihad van liefde

Mohamed El Bachiri verloor in 2016 zijn vrouw, moeder van hun drie kinderen, bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Zijn verhaal vormt het uitgangspunt voor een grootse solovoorstelling over rouw en liefde. Met een bepalende rol voor de muziek, die het ritme van het voortstuwend leven verklankt.

Lees hier de recensie: ‘Jihad van liefde’: aangrijpend portret van rouw en liefde

●●●●Te zien: 12 en 13 september, ITA, Amsterdam. Info: tf.nl

7Toneelschuur Producties Geschiedenis van Geweld

In zijn toneelbewerking van de roman ‘Geschiedenis van geweld’ van Édouard Louis legt regisseur Abdel Daoudi verschillende perspectieven op een verkrachtingszaak naast elkaar. Acteur Eelco Smits traceert feilloos de kwetsuren en worstelingen van het hoofdpersonage. Hij breekt je hart.

Lees hier de recensie: Theaterbewerking van Édouard Louis’ roman over verkrachting is hartverscheurend

●●●●Te zien: van 11 t/m 22 september. Info: toneelschuurproducties.nl

8 Laura van Dolron De Uitnodiging

Stand-up filosofe Laura van Dolron presenteert haar „midlife love story”, die haar overkwam na haar scheiding. De nieuwe liefde begon met misverstanden, maar nu durft ze te zeggen dat ze gelukkig is.

Lees hier de recensie: ‘De Uitnodiging’ is hét romantische toneelstuk van het jaar

●●●●Te zien: op de Parade vanaf 13 juli in Den Haag en Amsterdam. Op 10 en 11 september, Frascati, Amsterdam. Info: deparade.nl en tf.nl

9 Dries Verhoeven The narcosexuals

In deze vervreemdende theatrale chemsex-peepshow voeren naakte jongens in een tijdelijk onderkomen op locatie doorlopend een zinnelijke choreografie uit. Via koptelefoons zijn ze te horen over de chemsex-cultuur, waarbij drugs worden ingenomen om de seksuele ervaring te versterken.

Lees hier de recensie: Seks, drugs en een basisinkomen op theaterfestival Spring

Te zien: van 13 t/m 16 september, NDSM. Amsterdam. Info: tf.nl

10 ITA Penthesilea

‘Penthesilea’ is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van regisseur Eline Arbo: een muzikale tragedie, waarin geweld en lust om voorrang vechten. Op ontroerende wijze toont ze een zoektocht naar kwetsbaarheid en vrijheid in een universum waar de agressie nooit ver weg is. De hoofdrolspelers zijn geen oorlogshelden, maar rocksterren.

Lees hier de recensie: Eline Arbo’s ‘Penthesilea’ is verpletterend theater met Amazone-koningin als rockster

●●●●●Te zien: van 24 augustus t/m 2 september. ITA, Amsterdam. Info: ita.nl

11Het Nut Goed Goud geld

Greg Nottrot stelt dat hij voor de prijs die de bezoekers betaalden De Meeuw van Tsjechov zou kunnen spelen. Maar er komt geen voorstelling: het wordt een inzamelingsactie. Met veel bravoure en ironische terzijdes neemt hij het publiek mee in sommen, economische staatjes en een serie vragen.

Lees hier de recensie: Heb je het over ‘De Meeuw’ van Tsjechov dan duikt er op Oerol ook echt een meeuw op

●●●●Te zien: t/m 23 juli. Info: het-nut.nl

12 ITA The Damned

In deze bewerking van Visconti’s film ‘The Damned’ wordt een machtige familie van staalfabrikanten aangetast door het fascisme. Ivo van Hove ontleedt de structuren van het kwaad, waarbij er een grote rol is rol weggelegd voor de wisselwerking tussen toneel en live-video.

Lees hier de recensie: Grootschalig openluchttheater over de verdorven mens

●●●●Te zien: 29 september t/m 2 oktober. ITA, Amsterdam. Info: ita.nl

13 Het Zuidelijk Toneel Crashtest Ibsen

Tussen 2013 en 2018 gemaakt, nu op één avond: drie keer een totaal omgewerkte Ibsen. In deze bingewatch-voorstelling over inwoners van een negentiende-eeuws Noors stadje weten de personages dat ze fictief zijn. Die opengewerkte, postmoderne aanpak zorgt voor vrolijk, geestig theater met veel kolder en slapstick.

Lees de recensie van deel 2: Theater dat je direct met jezelf confronteert

●●●●Te zien: van 25 augustus t/m 18 november. Info: hzt.nl

14 ITA De Uren

In deze adaptatie van Michael Cunninghams roman De uren worden drie vrouwen gevolgd in verschillende tijden: een redacteur eind twintigste eeuw, een huisvrouw uit de jaren veertig en Virginia Woolf in 1923. Ieder droomt ervan te ontsnappen aan haar leven, maar hecht er ondertussen toch te veel aan.

Lees hier de recensie: Ontroerend portret van drie vrouwen die vastzitten in een keurslijf

●●●●Te zien: van 2 t/m 12 november. ITA, Amsterdam. Info: ita.nl

15 Club Gewalt 10 year anniversary

In een overdonderende voorstelling vol hypnotiserend-opzwepende composities van beats en stemmen zijn er ook reflectieve momenten ingebed. De leden van het theatercollectief duiken in een onderlinge ruzie, over een racistisch incident. Ook het publiek wordt gevraagd naar zijn positie ten opzichte van anderen. Het resultaat is ontregelend.

Lees hier de recensie: ‘10 Year Anniversary’ is een brutale performance over privilege en racisme

●●●●●Te zien: van 6 oktober tot 2 december. Info: clubgewalt.nl