Na wekenlange gevechten in het zuiden bevrijden Oekraïense troepen het dorpje Oerozjajne

Oorlog in Oekraïne De bevrijding van een plattelandsdorp in het zuiden betekent om meerdere redenen een stimulans voor de Oekraïense strijdkrachten.

Oekraïense militairen vuren raketten af op Russische troepen in de regio Donetsk.
Oekraïense militairen vuren raketten af op Russische troepen in de regio Donetsk. Foto Oleksandr Ratushniak/Reuters

Na wekenlange zware strijd langs de zuidelijke frontlijn hebben de Oekraïense strijdkrachten het dorpje Oerozjajne heroverd op het Russische leger. De Oekraïense onderminister van Defensie, Hanna Maliar, maakte de bevrijding van het dorpje in het zuidoosten van het land, ongeveer halverwege Zaporizja en Donetsk, woensdagochtend bekend via Telegram. „Oerozjajne bevrijd”, schreef ze. „Onze troepen hebben zich ingegraven langs de randen van het dorp.”

De inname van Oerozjajne volgt bijna drie weken na de bevrijding van het buurdorp Staromaiorske, aan de overkant van de rivier de Mokri Jaly. In deze landelijke streek in het uiterste westen van de regio Donetsk werden al vrij snel na het begin van het Oekraïense tegenoffensief, in juni, enkele dorpen langs dezelfde rivier heroverd, maar daarna stokte de opmars naar het zuiden.

De bevrijding van Oerozjajne, dat voor de grootscheepse Russische invasie van vorig jaar zo’n duizend inwoners telde, betekent daarom niet alleen in militair opzicht een opsteker voor de Oekraïense troepen, maar ook voor het moreel. Met de inname van het dorp is het Oekraïense leger nog maar een paar kilometer verwijderd van Staromlynivka, volgens militaire analisten een regionaal bolwerk voor de Russische bezettingsmacht in het zuiden van Oekraïne.


Het Russische ministerie van Defensie bevestigde woensdag niet dat het dorp in Oekraïense handen was overgegaan. Moskou meldde alleen dat Oekraïense troepen in het gebied rond Oerozjajne worden bestookt door Russische artillerie en gevechtsvliegtuigen.

Offensief verloopt moeizaam

Het Oekraïense tegenoffensief verloopt tot nu toe moeizaam. De militaire leiders en de regering van president Volodymyr Zelensky hebben de afgelopen weken verschillende keren erkend dat de Oekraïense opmars naar het zuiden langzamer gaat dan was gehoopt, vooral door de zware weerstand die het Russische leger biedt.

Lees ook: Rusland blijft Oekraïne maar bestoken met raketaanvallen: wat is de strategie?

Het Oekraïense tegenoffensief concentreert zich sinds begin juni op ruwweg drie sectoren langs de duizend kilometer lange frontlinie: bij Bachmoet, het grotendeels verwoeste mijnstadje in de Donbas dat sinds mei in Russische handen is; het gebied ten zuiden van Velyka Novosilka in de regio Donetsk; en een streek ten zuiden van Orikhiv, in de regio Zaporizja.

Een hoofddoel van het Oekraïense offensief deze zomer is het afsnijden van de zogenoemde ‘landbrug’ van Rusland, door het bezette zuiden van Oekraïne, naar de Krim. Mochten Oekraïense troepen erin slagen die te doorbreken, dan wordt de Russische bezettingsmacht in het zuiden van het land in tweeën gesplitst en worden de Russische troepen in de regio Cherson en op de bezette Krim afgesneden van de rest van het Russische leger. Om dat te bereiken zullen de Oekraïense strijdkrachten minimaal op één plek de hoofdweg moeten innemen tussen Marioepol en de Krim: bij Marioepol zelf, bij de havenstad Berdjansk, ook aan de Zee van Azov, of bij de stad Melitopol.

Kolossale verdedigingswerken

Dat de Oekraïense tegenaanval minder voorspoedig verloopt dan was gehoopt, komt vooral door de kolossale Russische verdedigingswerken die in de afgelopen maanden zijn opgetrokken in het bezette zuiden. Vooral de zeer uitgestrekte Russische mijnenvelden zijn obstakels die het Oekraïense leger nog niet heeft weten te slechten. Het opruimen van de mijnen kost veel tijd, en de Oekraïense troepen zijn kwetsbaar voor Russische artilleriebeschietingen en aanvallen vanuit de lucht.

Lees ook: ‘De mijnen kunnen zelfs onder dode Russische soldaten liggen’

Om die Russische aanvallen te bemoeilijken, voeren de Oekraïense strijdkrachten, parallel aan het tegenoffensief, al weken aanvallen uit achter de frontlinies, op Russische aanvoerlijnen, commandocentra, munitiedepots, troepenconcentraties, brandstofopslagplaatsen, spoorwegen, vliegvelden en bruggen.

Ook ten zuiden van Orikhiv in de regio Zaporizja lijkt het Oekraïense leger nog steeds langzaam vorderingen te maken. Daar wordt al dagen felle strijd geleverd rond het dorp Robotyne, vijftien kilometer ten zuiden van Orichiv. Een deel van het dorp zou deze week al zijn ingenomen, zo zou blijken uit videobeelden. Vanaf hier proberen Oekraïense troepen door te breken richting het stadje Tokmak, en verder naar het zuiden, in de richting van Melitopol.

Drie lagen

Maar ook hier worden de Oekraïense aanvallers ernstig gehinderd door de verdediging die de Russen langs de zuidelijke frontlinies hebben opgebouwd. De Oekraïense militair analist kolonel Petro Tsjernyk beschreef maandag op de legersite Armyinform hoe de Russische verdedigingslinies in het zuiden uit drie lagen zijn opgebouwd. De eerste laag bestaat uit mijnenvelden die zich uitstrekken over „een breedte van enkele kilometers”. Tsjernyk: „Het moet duidelijk zijn dat de Russen het op dit vlak heel goed doen: ze hebben gewoon een gigantisch aantal antitankmijnen.”

Na de eerste verdedigingslijn volgt een tweede Russische linie met artillerie, militair materieel en troepen. Vanuit deze linie worden onder meer de Oekraïense troepen bestookt die zich bezighouden met het opruimen van mijnenvelden, een gevaarlijk en daardoor langzaam proces. En in de achterhoede is nog een derde Russische linie opgetrokken met reserves en militairen die troepen en materieel in de voorste linies moeten beschermen.