Na vijf maanden ophef houdt befaamd Brits hedgefonds het voor gezien

De vraag was niet zozeer óf, maar vooral wannéér zijn bedrijf zou omvallen. Nadat oprichter en naamgever Crispin Odey in juni opnieuw in opspraak raakte vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag, brokkelde zijn befaamde hedgefonds de laatste maanden stukje bij beetje af. Nu is die ineenstorting compleet: deze dinsdag kondigde Odey Asset Management aan dat de beleggingsfirma wordt opgedoekt.

Al een dag nadat de Britse zakenkrant Financial Times deze zomer publiceerde over de beschuldigingen van dertien vrouwen aan het adres van Odey lieten de eerste grote geldschieters van de hefboominvesteerder weten de samenwerking te willen stopzetten. Eerst nam de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley afscheid, daarna het Franse Exane en nog diezelfde middag ook het eveneens Amerikaanse Goldman Sachs.

Odey (nu 64) zou over een periode van meer dan een kwart eeuw veelvuldig vrouwen hebben lastiggevallen. Dat verwijt ging al langer: in 2021 moest Odey zich al voor de rechter verantwoorden omdat een jonge vrouwelijke bankier hem beschuldigde van aanranding. De bekende Britse investeerder ontkende dat verwijt en werd destijds vrijgesproken.

De beschuldigingen van deze zomer waren een stuk omvangrijker. Na het verschijnen van de publicatie van Financial Times benaderden nog zeven vrouwen de krant met vergelijkbare verhalen. Odey ontkent alle verwijten, op één na: in september bevestigde hij dat hij ooit een vrouw bij haar borsten had gegrepen. Dat gebeurde naar eigen zeggen onder invloed van een verdoving van zijn tandarts.

De investeerder zag aanvankelijk dan ook geen reden om te breken met de firma die hij in 1991 oprichtte, en waar hij volgens Britse media zo’n 600 miljoen dollar (omgerekend 570 miljoen euro) aan eigen geld in heeft zitten. Nadat bleek dat collega’s daar wel op aanstuurden, reageerde hij tegenover FT vechtlustig. Om een fonds van eigenaar te laten veranderen is „een bereidwillige koper”, maar vooral ook „een bereidwillige verkoper” nodig. Nog geen uur later kondigde Odey Asset Management alsnog de breuk aan.

Koppie

Heel even dachten de fondsmanagers en partners van het bedrijf dat de problemen daarmee waren geweken, maar een paar dagen later kondigde ook de grootste geldschieter JPMorgan aan de betrekkingen met de beleggingsfirma op te zeggen, een dag later gevolgd door het Zwitserse UBS. In de tussentijd had Odey Asset Management al een van zijn fondsen opgeheven en de inleg teruggegeven aan de geldschieters.

Sindsdien zat de vermogensbeheerder in een soort vacuüm. Het besloot sommige fondsen te bevriezen, terwijl de beheerders van andere fondsen naarstig op zoek gingen naar een ander bedrijf om hun beleggingsportefeuille en klanten onder te brengen. Intussen begon de Britse financiële waakhond FCA een onderzoek naar Odey Asset Management en zijn naamgever.

Op zijn website kondigt Odey nu aan dat alle fondsen en bijbehorende beheerders zijn verhuisd naar andere firma’s. Het resterende personeel blijft nog bij het bedrijf om het opheffingsproces te begeleiden. Odey wilde tegenover Britse media niet reageren op het einde van het door hem opgerichte bedrijf.

Met het opheffen van Odey Asset Management verdwijnt een van de oudste en bekendste hefboombeleggers van het Verenigd Koninkrijk. Odey begon de firma precies op het punt dat hedgefondsen populair werden. De investeerder staat bekend om zijn grillige beleggingsprestaties: hij gaat vaak tegen de markt in, waardoor hij diepe verliezen maar ook spectaculaire winsten behaalt. Zo speculeerde hij in 2008, rond de financiële crisis, op koersdalingen bij de grote banken. Op het hoogtepunt had Odey voor ruim 11 miljard euro aan beheerd kapitaal, vorig jaar was dat volgens The Guardian nog 3,5 miljard.