Een wereldwijde pandemie, groene ambities, historisch scherpe prijsstijgingen en de afgeblazen beursgang bij dochterbedrijf bol: in de ruim vijf jaar dat Frans Muller nu leiding geeft aan supermarktconcern Ahold Delhaize had de topman het zelden rustig. Maar op één front gebeurde er onder Muller tot dusver weinig. Want een grote overname bleef vooralsnog uit.
Natuurlijk waren er de 38 winkels van Deen, die in 2021 werden overgenomen door Albert Heijn. En werd Jan Linders vorig jaar als franchisenemer binnengehaald. In de Verenigde Staten kocht Ahold drie jaar geleden de onlinekruidenier FreshDirect. Toch kwamen ze geen van allen in de buurt bij de deal die Mullers voorganger sloot: het samenbrengen van Ahold en Delhaize in 2015.
Aan de ambitie lag het niet, zei Muller meermaals. Zeker in de VS wilde Ahold „dé fusiepartner” worden, kondigde hij kort na zijn aantreden aan. „Onze ambitie om overnames te doen is onveranderd, zowel in Europa als in de VS”, herhaalde Muller twee jaar later tegen Het Financieele Dagblad. „We (…) zitten echt niet achter ons bureau te slapen. Maar we moeten wel gedisciplineerd zijn. Een aankoop moet bij ons passen.”
Deze maandag kon Muller dan toch een prooi van formaat presenteren: de grote Roemeense supermarktketen Profi. Het bedrijf is nu nog eigendom van private-equityfirma MidEurope, dat een slordige 1,3 miljard euro voor de keten ontvangt. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door toezichthouders, meldt Ahold (87 miljard euro omzet in 2022, 414.000 werknemers) in een toelichting.
Ahold nu op nummer twee
Met Profi aan boord groeit het bedrijf achter formules als Albert Heijn, Etos en Gall & Gall uit tot de nummer twee van de Roemeense supermarktsector. Het Zaanse concern was in dat land al actief met Mega Image. Met bijna duizend vestigingen en een omzet van naar verluidt zo’n 8,7 miljard leu (1,7 miljard euro) is dat de zesde supermarktketen van Roemenië.
De ambitie van topman Muller is om in elke markt waar Ahold aanwezig is de eerste of tweede plaats te bezetten. Pas dan heeft een keten volgens hem een dusdanige schaal dat het scheelt in de uitgaven. „Door nu bij ons aan te sluiten, profiteert [Profi] van onze kennis op het gebied van digitalisering, inkoop, lokaal assortiment, infrastructuur en duurzaamheid”, zegt topman Wouter Kolk van de Europese Ahold-tak maandag in een schriftelijke verklaring.
Door de overname van Profi krijgt Ahold er jaarlijks 2,5 miljard euro aan omzet en 1.650 filialen bij. Voor Ahold is de keten een logische aanvulling, schrijft het concern in de toelichting. De winkels van Mega Image zitten hoofdzakelijk in stedelijk gebied, terwijl de Profi-supermarkten vooral buiten steden te vinden zijn. Als de overname is afgerond is alleen de combinatie van Lidl en Kaufland, beide onderdeel van het Duitse Schwarz Gruppe, nog groter in Roemenië.
In de aandacht voor het wereldwijd actieve Ahold sneeuwen diens Oost-Europese activiteiten vaak een beetje onder. Vaak gaat het over thuismarkten Nederland en België, waar de twee helften van het fusiebedrijf ontstonden. Of over de Amerikaanse activiteiten, die met 55 miljard euro omzet in 2022 bijna twee derde van het bedrijf uitmaken.
Toch maakt ook de Oost-Europese tak een substantieel deel uit van het bedrijf – al is moeilijk te zeggen hoe groot dit is omdat Ahold de Europese cijfers sinds een paar jaar niet meer opsplitst. Zo meldde de Tsjechische dochter Albert vorig jaar een omzet van omgerekend ruim 2 miljard euro, en wordt de verkoop bij het Griekse Alfa-Beta Vassilopoulos op een vergelijkbaar bedrag geschat.
‘Aantrekkelijke markt’
Met Roemenië en het Servische Maxi is Oost-Europa, waartoe Ahold ook Griekenland rekent, goed voor zeker 10 procent van alle omzet. Binnen die regio is Roemenië een „aantrekkelijke markt”, waar Europees topman Kolk veel „potentie” in ziet. De verkoop van boodschappen groeit er bovengemiddeld, door „aanhoudende groei van de welvaart en de koopkracht.”
Maar is Profi daarmee ook de overname waar aandeelhouders al een aantal jaar op hoopten? Want hoewel het gaat om een miljardenaankoop, is de keten een stuk kleiner dan de bedrijven waarmee Ahold eerder in verband werd gebracht. Zo ging meermaals het gerucht dat de keten sprak over een fusie met de Amerikaanse marktleider Kroger, en later ook met de nummer twee in de VS, Albertsons, toen die vorig jaar in de etalage kwam te staan. Die kansen lijken echter verkeken: de twee besloten vorig jaar niet met Ahold, maar met elkaar verder te willen.
In een reactie op de overname toonden de analisten van de Amerikaanse zakenbank Jefferies zich alvast kritisch, schrijft financieel persbureau ABM. Volgens hen hadden aandeelhouders liever gezien dat de overnamesom aan hen ten goede was gekomen, via de inkoop van eigen aandelen, dan dat die in de Roemeense keten werd gestoken. Het aandeel van de supermarktreus werd maandag 0,8 procent hoger verhandeld.