Na twintig jaar steun voor de Tories, kiest The Sunday Times nu partij voor Labour

The Sunday Times, een van de grootste Britse kwaliteitskranten, heeft zich zondag in een hoofdredactioneel commentaar voor het eerst in meer dan twintig jaar achter de Labourpartij geschaard. „De Conservatieve Partij heeft het recht om te regeren verloren”, luidt de kop van het commentaar. „Over naar Labour.”

De krant haalt hard uit naar beide partijen, die een „betekenisvol debat met het publiek” uit de weg zouden zijn gegaan. Maar de Conservatieven, die de voorbije veertien jaar regeerden, krijgen er nog veel harder van langs. „De periode sinds 2016 wordt gekenmerkt door politieke chaos die de politieke elite op rampzalige wijze heeft afgeleid van de zaken die er voor kiezers het meest toe doen: gezondheidszorg, onderwijs en de economie.”

Traditie

Het is een traditie in de Angelsaksische pers om in de aanloop naar verkiezingen een politieke voorkeur te uiten. The Sunday Times heeft zo’n 700.000 lezers en is eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch. Bij de verkiezingen van 2001 steunde de krant ook Labour, maar sinds de verkiezingen van 2005 stond The Sunday Times achter de Conservatieve Partij, de Tories.

De kranten The Daily Mail en The Daily Telegraph steunen de Tories nog steeds. The Daily Mirror, The Guardian, The Independent en zakenblad The Economist hebben zich uitgesproken voor Labour. The Sun, ook eigendom van Murdoch, moet zich nog uitspreken. The Sun koos in het verleden vaak de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen.

In de peilingen staat Labour voor op de Tories. De stembusgang in het Verenigd Koninkrijk vindt plaats op donderdag 4 juli.


Lees ook

Alle Britse problemen komen samen in Grimsby

In vissersstadje Grimsby.