Mustapha Merabet (28) staat op straat, voor de deur van de vluchtelingenopvang waar hij is uitgezet. Hij heeft zijn laptop, identificatiepapieren en diploma in zijn rugzak zitten. Dezelfde tas die hij twee jaar geleden meenam uit Oekraïne, daags nadat Rusland het land binnenviel. In Algerije haalde hij zijn master in sporteducatie, sinds 2021 werkte hij bij een klantenservice in Irpin, Oekraïne. Zijn vlucht voor de oorlog eindigde in Dordrecht, waar hij in het oude kantoorgebouw Crownpoint werd opgevangen.
Dat Mustapha Merabet op 2 april zou moeten vertrekken, was bekend. „Als u niet vrijwillig vertrekt”, stond in een officiële brief die hij eind maart ontving, „wordt u verwijderd door de politie”. Die dinsdag zou het recht op opvang voor derdelanders zoals Merabet vervallen. Omdat ze wél zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne, maar níet de Oekraïense nationaliteit hebben. Ze zouden de opvang moeten verlaten en uiteindelijk uitgezet kunnen worden.
Een nacht in een hostel
De gemeente Dordrecht was een van de eerste die derdelanders daadwerkelijk op die datum uit de opvang zette. Na twee jaar in Crownpoint, waar hij tussen de Oekraïners woonde, sliep Merabet afgelopen nacht in een hostel. Nu staat hij met zo’n vijftien andere derdelanders voor de dichte deur van het voormalige kantoorgebouw, om zijn verhaal te vertellen aan journalisten.
Merabet vertelt dat hij afgelopen nacht, in het hostel, weer hoop kreeg. Hij hoorde dat de Raad van State had besloten dat derdelanders voorlopig tóch in de gemeentelijke opvang mogen blijven. Die beslissing kwam dinsdagavond onverwachts. Daarom staat Merabet een dag later, weer voor Crownpoint. Hij weet nog niet of hij weer naar binnen mag. „Nog een avond in het hostel kan ik moeilijk betalen.”
De gemeente Dordrecht, verantwoordelijk voor de opvang, kan het antwoord niet geven. De gemeente is ook verrast door de beslissing van de Raad van State. „We wachten de reactie van de staatssecretaris af”, zegt een woordvoerder. De uitspraak van de Raad van State geldt voor zes mensen, maar is volgens de Raad „richtinggevend”, omdat andere derdelanders in dezelfde omstandigheden dezelfde voorlopige uitspraak zouden krijgen. Of staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) de uitspraak toepast op de hele groep, was woensdagavond nog niet bekend.
Ruimhartig beleid
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, vluchtten duizenden derdelanders naar Nederland. Hier waren ook oorlogsvluchtelingen zonder Oekraïense nationaliteit welkom, wat het Nederlandse beleid ruimhartiger maakte dan dat in veel andere Europese landen. Derdelanders kregen aanvankelijk dezelfde behandeling als Oekrainers. Ze hoefden niet net zoals asielzoekers uit andere landen naar Ter Apel om een asielverzoek in te dienen, maar konden terecht in de gemeentelijke opvang , hadden, recht op onderdak, leefgeld, onderwijs en medische zorg, en mochten meteen gaan werken.
Op 1 juli 2022 zette Van der Burg daar een streep door. Nieuwe derdelanders waren niet langer welkom. Dat was volgens de staatssecretaris gerechtvaardigd, omdat veel van hen veilig naar hun land van herkomst kunnen. Ook zouden er migranten bij zijn die zich voordeden als oorlogsvluchteling.
Voor de derdelanders die al in Nederland waren, geldt die aanscherping ook. Zij moesten in september 2023 het land verlaten. Dat is waar het gesteggel begon. De Raad van State oordeelde eind januari dat derdelanders inderdaad geen recht op verblijf hebben, maar prikte een andere datum waarop ze moeten vertrekken: 2 april.
De groep derdelanders is in de tussentijd steeds kleiner geworden. Van de 2.540 derdelanders die moesten vertrekken, hebben 900 mensen een aanvraag voor asiel of een reguliere verblijfsvergunning lopen. De rest van de groep, zo’n 1.600 mensen, komt voornamelijk uit Nigeria, Marokko en Algerije. Ze maken weinig kans om via een asielprocedure te blijven, omdat ze volgens de regering afkomstig zijn uit veilige landen.
Verwarring
Meerdere derdelanders spanden afgelopen weken beroepszaken aan, en rechtbanken kwamen tot verschillende conclusies. Sommige volgden de Raad van State en oordeelden dat derdelanders geen recht op bescherming hebben, andere oordeelden dat ze voorlopig mogen blijven, bijvoorbeeld omdat ze geen kans hebben gekregen hun persoonlijke omstandigheden toe te lichten. De uitspraken veroorzaakten veel verwarring. Bij gemeenten, die nog steeds verantwoordelijk voor de opvang zijn, maar ook bij de derdelanders zelf, die niet willen vertrekken en in onzekerheid over hun toekomst zitten.
Afgelopen dagen was de chaos echt compleet. Op de dag dat de eerste gemeenten derdelanders buiten de opvang hadden gezet, dinsdag, kwam de Raad van State rond 22 uur met de uitspraak dat derdelanders voorlopig toch recht op opvang hebben. De rechtbank in Amsterdam vroeg het Hof van Justitie van de Europese Unie vorige week om verduidelijking van de regels. In afwachting daarvan mogen derdelanders van de Raad van State daarom nog blijven. Hoe lang dat gaat duren, is niet duidelijk.
Lees ook
Zijn ‘derdelanders’ uit Oekraïne nu wel of niet principieel gelijk aan oorlogsvluchtelingen?
Merabet stond toen al buiten. Hij zegt dat hij wel wist dat er een kans zou zijn dat hij toch zou moeten vertrekken. „Maar waar moeten we heen dan?” Hij is een van de negentig derdelanders die in Dordrecht werden opgevangen. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat dinsdag 35 mensen zijn buitengezet. De woordvoerder zegt dat de gemeente haar „uiterste best” gedaan heeft om mensen te helpen. „We hebben ze twee jaar te gast gehad. Dit doe je niet zomaar, we zijn heel zorgvuldig geweest.”
Hulp om te vertrekken was er volgens hem wel degelijk. Derdelanders die zich melden voor vrijwillig vertrek krijgen een vliegticket en een geldbedrag. De derdelanders, zegt de woordvoerder, hebben veel kansen gehad. „Maar sommigen kozen ervoor te blijven.” Toen duidelijk werd dat niet iedereen vrijwillig zou vertrekken, werd de politie ingeschakeld.
Van de politie-actie werden door een actiegroep van derdelanders beelden gedeeld op sociale media. Daarop is te zien dat een man door vier agenten hardhandig naar een lift wordt gedwongen. Na enig tegenstribbelen werken de agenten de man met z’n vieren op de grond. De 24-jarige man werd opgepakt, zegt de woordvoerder van de gemeente, omdat hij zich heeft verzet en geweld tegen de politie gebruikte. Hij zit nog vast.
Merabet begrijpt wel dat niet iedereen evenveel zin had om gelijk mee te gaan. „We zijn allemaal gevlucht, maar alleen omdat we een andere nationaliteit hebben, mogen wij niet blijven.”