Na tientallen jaren stopt NOS met nieuwjaarsspringen, tot verdriet van de commentator: ‘Traditie gaat verloren’

NOS-commentator Ayolt Kloosterboer werd het „een beetje zat” om steeds uit te leggen dat hij geen verslag meer zal doen van het nieuwjaarsspringen in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Daarom wijdde hij donderdag een X-bericht aan het besluit van de NOS om te stoppen met het uitzenden van de wereldberoemde skiwedstrijd.

Sinds 1953 trekken springers op 1 januari naar het Zuid-Duitse dorp om deel te nemen aan de tweede wedstrijd van de Vierschanzentournee, die deelnemers tussen 29 december en 6 januari ook langs Oberstdorf, Innsbruck en Bischofshofen voert. Wie op de vier skischansen samen de meeste punten haalt wint een ton prijzengeld en een gouden adelaar. Het heeft nog meer status voor de sporters dan een WK, aldus Kloosterboer.

Desondanks is de NOS er woensdag bij de 73ste editie niet bij. Daardoor komt er na tientallen jaren een einde aan een Nederlandse traditie. Skiliefhebbers en nachtbrakers zapten op nieuwjaarsdag steevast naar de publieke omroep om bij te komen van de jaarwisseling. Vanaf woensdag is men voor Nederlands commentaar aangewezen op het commerciële Eurosport, die de wedstrijd wél uitzendt, begeleid door oud-skispringer Peter van Hal.

Kloosterboer, die de wedstrijd vijftien jaar mocht verslaan, vindt het jammer dat er een traditie verloren gaat, laat hij desgevraagd telefonisch weten. Het skischansspringen is een van de leukere sporten om te becommentariëren, stelt hij, omdat het anders is dan het „geijkte” schaatsen of voetbal. „Ik hou van gekke sporten.” Hij zegt niet te weten waarom zijn werkgever de uitzendrechten niet meer wil hebben, maar hij vermoedt dat het een bezuinigingsmaatregel is. „Het schijnt dat ze voor sporten in de sneeuw veel geld vragen, maar ik ben daar niet bij betrokken.”

‘Geen bezuiniging’

„Het is géén bezuinigingsmaatregel”, benadrukt NOS-woordvoerder Koen Adriaanse telefonisch, maar een kwestie van keuzes maken. „Zeker de publieke omroep kan een euro maar één keer uitgeven”. Daarom besloot de NOS om het NK Marathonschaatsen voortaan te verkiezen boven het nieuwjaarsspringen. Het NK is een groot en belangrijk toernooi in Nederland, stelt de woordvoerder, terwijl aan het nieuwjaarsspringen in principe geen Nederlander meedoet. Gerrit Jan Konijnenberg volbracht in 1987 als enige het Vierschansentoernooi. „Daarbij zal de gemiddelde Nederlander niet weten welke drie springers kans maken op de winst.”

Ook de interesse voor het nieuwjaarsspringen liep terug, volgens Adriaanse. Het aantal kijkers daalde van 613.000 in 2020 naar 387.000 in 2024. Al zijn onderzoekers van kijkcijfers twee jaar geleden wel overgestapt op een ander meetsysteem, nuanceert de woordvoerder.

Vuurwerk

Commentator Kloosterboer vond het een eer én een uitdaging om aan Nederland uit te leggen wat er allemaal gebeurde op de Olympiaschans in Garmisch. „Menig kijker heeft niet zoveel verstand van skispringen, dus die nam ik aan het handje mee. Tegelijkertijd wilde ik de kenner niet wegduwen.”

Vanaf een Duitse hotelkamer snorde hij op oudejaarsdag steevast van alle deelnemers de laatste nieuwtjes op, tot het vuurwerk klonk. Wie is het nieuwste talent? Wie doet voor het laatst mee? Nu hoeft hij voor het eerst in jaren niet meer „in zijn computer gedoken” te zitten. Al voelt dat niet per se als een bevrijding, vertelt hij. „Ik hou niet zo van verplichte feestjes.”