Na ruim acht jaar in de gevangenis is ‘blade runner’ Oscar Pistorius voorwaardelijk vrij

Oscar Pistorius, de Zuid-Afrikaanse paralympische hardloper met de bijnaam ‘blade runner’, komt vrijdag voorwaardelijk vrij na een celstraf van ruim acht jaar. Dat melden internationale persbureaus. De 37-jarige atleet zat een gevangenisstraf uit voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013.

Pistorius, wiens beide benen werden geamputeerd in zijn eerste levensjaar, werd bijna elf jaar geleden gearresteerd nadat hij op 14 februari 2013 zijn 29-jarige vriendin had gedood door vier keer op de toiletdeur van zijn huis in Pretoria te schieten. De atleet heeft altijd gezegd dat hij handelde uit ‘noodweer’, omdat hij dacht dat er een indringer op het toilet was en hij zijn vriendin juist wilde beschermen. Volgens de aanklager hadden de twee ruzie en schoot hij haar neer tijdens een woedeaanval.

Lange rechtsgang

De rechter ging daar niet in mee en veroordeelde hem in eerste instantie tot vijf jaar cel voor dood door schuld en drie jaar voorwaardelijke celstraf vanwege het afvuren van een wapen – het begin van een lange rechtsgang. Eind 2015 werd hij in hoger beroep wel schuldig bevonden aan moord, een vergrijp waarvoor in Zuid-Afrika een minimale straf van vijftien jaar geldt.

De meervoudig paralympisch kampioen stapte daarop naar het Constitutioneel Hof, dat hem een celstraf van zes jaar oplegde – een uitspraak die hevig onder vuur kwam te liggen omdat critici meenden dat Pistorius vanwege zijn huidskleur en bekendheid een voorkeursbehandeling genoot. Volgens de rechter wogen de „verzachtende omstandigheden zwaarder dan de verzwarende omstandigheden”. De aanklagers noemden de straf „schokkend laag” en gingen in hoger beroep. De hoogste rechter veroordeelde hem uiteindelijk eind 2017 tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Met aftrek van de tijd die hij al vast had gezeten, moest hij vanaf dat moment nog ruim dertien jaar de cel in.

Na zo’n achtenhalf jaar in de cel diende Pistorius een verzoek voor voorwaardelijke vrijlating in. Dat kan vanaf het moment dat iemand meer dan de helft van zijn straf heeft uitgezeten. De commissie voor voorwaardelijke vrijlating besloot zijn verzoek afgelopen november te honoreren. Tot het officiële einde van zijn straf in december 2029 leeft Pistorius in beperkingen: hij moet zich regelmatig melden, therapie volgen voor woedebeheersing en sessies over gendergerelateerd geweld bijwonen. Ook mag hij geen alcohol drinken en niet met de media praten.

Pistorius werd bekend toen hij in 2012 als eerste atleet zonder onderbenen meedeed aan de Olympische Spelen in Londen. Hij veroverde geen prijzen, maar hield er wel de bijnaam ‘blade runner’ aan over. Tijdens drie verschillende Paralympische Spelen won hij in totaal een bronzen, zilveren en zes gouden medailles.

Pistorius tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012.
Foto Olivier Morin/AFP



Lees ook
De veroordeling van Oscar Pistorius: Gerechtigheid of toch klassenjustitie?

Pistorius omhelst zijn zus Aimee bij het verlaten van de rechtbank in Pretoria.