Na protest met varkenspoten en vuurwerk keert de raad van Sint-Michielsgestel zich tegen de komst van het azc

Een hoopje verkoolde autobanden ligt donderdagmiddag tegen het hek dat toegang geeft tot een grasland aan de Runweg in Berlicum, een dorp in de Noord-Brabantse gemeente Sint-Michielsgestel. Boven het hek hangen spandoeken: ‘Nee tegen AZC’ en ‘Gekozen raad kreeg ons vertrouwen, besloot over azc hun mondje te houwe’.

Wat ooit een appelboomgaard was, ligt nu braak en zou in de toekomst wellicht plaats bieden aan een asielzoekerscentrum voor zo’n driehonderd vluchtelingen en statushouders. Dat was althans het plan waar de raad eigenlijk al over uit was. Maar de voorgenomen locatie lekte uit en de situatie escaleerde. Het toegangshek werd vorige week in brand gestoken. Mensen hingen varkenspoten op, bekogelden het gemeentehuis met eieren en vuurwerk, bedreigden raadsleden en jouwden verantwoordelijk wethouder Theo Geldens uit. De politie hield een persoon aan.

Afgelopen donderdagavond vergaderde de gemeenteraad opnieuw over de kwestie. Het bleef rustig, in de zaal zat honderd man publiek, buiten volgden enkele tientallen inwoners de stemming via een meegebrachte geluidsbox. Met zeventien stemmen voor en vier tegen besloot de raad per direct te stoppen met de azc-plannen. De motie, ingediend door coalitiepartijen GroenLinks-PvdA en CDA-afsplitsing SMG, was raadgevend, uiteindelijk beslist het college.

„Voor een groot azc is geen draagvlak onder de inwoners”, zegt SMG-fractievoorzitter Kirk den Otter. In principe is GroenLinks-PvdA voorstander van opvang, maar door „het politieke gekrakeel” vindt de partij het „onverantwoord om door te gaan”, laat fractievoorzitter Adriaan van der Maarel weten.

Pijn

Daarmee komt een voorlopig einde aan een roerige episode. Al twee jaar vergaderde de raad over asielopvang. Niet alleen omdat de spreidingswet gemeenten daartoe verplicht, ook omdat „we een morele plicht voelen om mensen op de vlucht voor oorlog en geweld een veilige plek te bieden”, aldus wethouder Theo Geldens.

De hele coalitie steunde het plan, tót het vuurwerk en de varkenspoten. De Plaatselijke Politieke Alliantie (PPA), de grootste partij, trok zonder haar coalitiepartners te verwittigen de steun voor het azc in en wilde liever met kleinschalige opvang de „pijn verdelen” over meerdere dorpen – een plan dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vanwege het benodigde geld, de begeleiding en beveiliging onwenselijk acht.

Daarop verordonneerden GroenLinks-PvdA en SMG een ingelaste raadsvergadering en kondigden ze aan helemaal te willen stoppen met het azc-plan.

Stilte

Vlak voor de vergadering donderdag wandelt Jan van Crij (62) langs het grasland waar het azc moest komen, oortjes in, sportschoenen aan. „Ik heb niks tegen het azc. Als onderhoudsmonteur werk ik al 47 jaar met de handjes. En we hebben handjes nodig in Nederland.” De racistische leuzen en het relschoppen noemt Van Crij „een beetje lomp”, hij keek ernaar „met leedvermaak”.

In het centrum van Berlicum is Anouk Dalessie (34) kritischer over haar dorpsgenoten, terwijl ze naar het grafisch ontwerpbureau wandelt waar ze werkt. „Het is heftig hoe kinderachtig mensen reageren, ze zetten ons dorp negatief neer. Laat iedere vluchteling zich hier maar lekker welkom voelen, dat zou ik ook willen als ik moest vluchten.”

Laat iedere vluchteling zich hier maar lekker welkom voelen, dat zou ik ook willen als ik moest vluchten

Anouk Dalessie
inwoner van Berlicum

Ingrid van Kampen (76), gepensioneerd docent Frans, stapt net uit de boekhandel. „Een azc voor driehonderd mensen is te veel, dat drukt een te grote stempel op deze kleine gemeenschap. Dat het COA kleinschalige opvang niet haalbaar acht, vind ik geen argument.”

Als donderdagavond de raadsvergadering begint, vraagt wethouder Geldens een minuut stilte „ter reflectie”. Hij zag bij inwoners „verstrekkende uitingen van racisme en grof geweld die de democratie ondermijnen” en vraagt raadsleden „partijpolitiek achterwege te laten. De samenleving heeft u nodig.”

Een geëmotioneerde PPA-fractievoorzitter Joep Meijs erkent dat het „niet chic” was om na de protestacties de steun in te trekken. „Zodra het heet werd, trok u zich terug”, reageert Miriam Cooijmans van oppositiepartij Dorpsgoed. „U geeft het signaal: ben je het niet eens? Neem een doos eieren en vuurwerk mee naar het gemeentehuis en wij lossen het voor je op.” Als PPA zich ook achter de stoppen-motie schaart, is duidelijk hoe de kaarten vallen.


Lees ook

Gemeentehuis bekogeld tijdens protestactie om plannen azc in Berlicum

Het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel na het protest.