Na ‘München’ domineert migratie het verkiezingsdebat, maar dit keer komt klimaat ook aan bod

Déze asielzoeker is goedgekeurd – ze spreekt Duits (“wow”), maakt een goede indruk en levert als verpleegkundige in de ouderenzorg een bijdrage aan Duitsland, aldus het oordeel van AfD-leider Alice Weidel. In het tweede verkiezingsdebat van de Duitse verkiezingscampagne donderdagavond op televisiezender ZDF gingen de leiders van de vier grootste partijen – Alternative für Deutschland (AfD), Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), de Groenen en Christlich Demokratische Union (CDU) – met kiezers in gesprek.

Alle verkiezingsonderwerpen kwamen voorbij: economie, oorlog, zelfs klimaat. Over dat laatste onderwerp werd in het vorige debat met geen woord gerept. Maar het thema dat de avond domineerde, en dat ook de hele verkiezingscampagne domineert, was migratie. De aanval in München door een 24-jarige man uit Afghanistan versterkte dat.

Alice Weidel noemde de aanval een terroristische aanslag van een criminele asielzoeker die het land reeds had moeten verlaten – drie onjuiste dan wel onvolledige beweringen, aldus de factcheck van ZDF. De dader was legaal in Duitsland, een terroristisch motief kan nog niet vastgesteld worden en in tegenstelling tot eerdere berichten was de man niet bekend bij de politie.

Tijdelijke verblijfsvergunningen

De verpleegkundige uit de ouderenzorg in het publiek is een afgewezen asielzoeker uit Georgië met een tijdelijke verblijfsvergunning. Die tijdelijke vergunningen wil de AfD afschaffen. “Ik wil hier graag blijven en werken”, zei de vrouw, “geeft Duitsland mij een kans?” Ze is van harte welkom volgens Weidel, maar had als arbeidsmigrant naar Duitsland moeten komen, niet als asielzoeker. Op kritische vragen en verwijzingen naar anti-migratiestandpunten uit het AfD-partijprogramma – zoals het afschaffen van de tijdelijke verblijfsvergunning – reageerde Weidel geïrriteerd.

Naast migratie kwam ook klimaat dit keer uitgebreid aan bod. Een 21-jarige kiezer stelde huidig bondskanselier Olaf Scholz (SPD) de eerste kritische vraag daarover: klimaatbeleid wordt als bijkomstigheid behandeld en opzijgezet als de financiële middelen tekortschieten, zegt zij. “Tijdens de coronacrisis konden er direct miljarden vrijgemaakt worden, waarom kan dat niet voor de klimaatcrisis?”

Scholz verwees daarop naar de “miljarden” die in de energietransitie zijn gestoken. Het overgrote deel van die miljarden komt echter niet uit de staatskas, maar uit bedrijfs- en private investeringen, volgens de factcheck van ZDF.

Energietransitie

Precies die energietransitie is voor sommigen een bron van zorg in auto-industrieland Duitsland: de transitie naar elektrische auto’s zou bijvoorbeeld duizenden banen kosten. In de auto-industrie gingen tussen 2019 en 2023 al 46.000 banen verloren. Een vakbondsman en medewerker van Volkswagen– “een sociaaldemocraat met zorgen” in eigen woorden – stelde Scholz de vraag: “Hoe weet ik zeker dat ik over twintig of dertig jaar nog werk heb?” Volgens Scholz zou het niet voltooien van de transitie juist banen kosten, omdat de vraag naar benzine-auto’s slinkt en de vraag naar elektrische auto’s groeit.

Zo is het onderwerp ‘klimaat’ in het debat nauw verweven met de Duitse economie. Waar Scholz en Groenen-kandidaat Robert Habeck pleitten voor ‘groen staal’ en betoogden dat de energietransitie de redding van de Duitse industrie kan zijn, zegt Merz daar juist niet in te geloven: groen staal is te duur. Volgens Scholz en Habeck is het de toekomst van de industrie, volgens Merz heeft de industrie met groen staal helemaal geen toekomst.


Lees ook

Het gaat niet goed met de Duitse SPD, en in industriestad Dortmund is te zien hoe dat komt

Fabriek van technologieconcern ThyssenKrupp. Foto Sascha Schuermann/AFP