Na misleidende mediacampagne keert deel CDU/CSU zich tegen benoeming Duitse rechter

De coalitiepartijen in Berlijn, CDU/CSU en SPD, liggen op ramkoers omdat de christen-democraten een door de sociaal-democraten voorgedragen rechter niet willen benoemen. Na een misleidende rechtse mediacampagne over het liberale abortusstandpunt van de jurist Frauke Brosius-Gersdorf houdt een deel van de CDU/CSU-fractie de benoeming van Brosius-Gersdorf tot rechter van het constitutioneel hof tegen. De weerstand van de christen-democraten zorgt niet alleen voor een crisis in de regering, maar ook voor een onnodige politisering van de rechtsspraak.

Een beetje politiek is de benoeming van de hoogste rechters in Duitsland altijd: ze worden door de Bondsdag of door de Bondsraad (de vertegenwoordiging van de deelstaten) gekozen. Meestal is dat een formaliteit omdat een juridische commissie van tevoren de kandidaten toetst en de regeringspartijen een overeenkomst hebben over de kandidaten voordat er wordt gestemd. Ook over de drie kandidaten die de coalitie vorige week vrijdag door de Bondsdag wilde laten benoemen was er een akkoord. Maar na een korte en hevige mediastorm over de standpunten van Brosius-Gersdorf – volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung een „walgelijke campagne” tegen haar, volgens de Süddeutsche Zeitungeen lastercampagne uit het boekje” – meende een deel van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag niet meer voor haar te kunnen stemmen.

Abortus tot de negende maand. Merz en zijn gruwelijke rechter

Nius
radicaal-rechtse nieuwssite

Brosius-Gersdorf is hoogleraar publiekrecht aan de universiteit van Potsdam. Als hoogleraar wordt ze af en toe gevraagd naar haar mening in juridische kwesties, bijvoorbeeld over vaccinatieplicht tijdens de coronapandemie (moet bespreekbaar zijn) of over een verbod van de radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (dito – het is volgens het Duitse recht mogelijk om extremistische partijen te verbieden). De Alternative für Deutschland (AfD) is vanwege die uitspraken over het mogelijke verbod van meet af aan tegen de benoeming van Brosius-Gersdorf. Maar succes heeft de AfD in de campagne tegen Brosius-Gersdorf met een onderwerp waarmee ze een brede coalitie van rechtse CDU’ers, conservatieve christenen, radicaal-rechtse media en tradwife-influencers konden mobiliseren: abortus.

Duizend e-mails

Zo kopte de radicaal-rechtse nieuwssite Nius: „Abortus tot de negende maand. Merz en zijn gruwelijke rechter.” AfD-politica Beatrix von Storch schreef op X dat Brosius-Gersdorf een „radicaal-linkse activiste [is], die in principe een voorstander is voor abortus tot de negende maand”. In een preek afgelopen zondag noemde de aartsbisschop uit het Beierse Bamberg de mogelijke benoeming van Brosius-Gersdorf een „afgrond van intolerantie en mensenverachting”. Een jonge moeder en AfD-politica uit Thüringen hield op Instagram haar baby in de camera en schreef daaronder „nooit had ik je kunnen laten weghalen”.

Het standpunt van Brosius-Gersdorf waarnaar Von Storch en co verwijzen, en dat ze of niet hebben begrepen of moedwillig verkeerd weergeven, is dat de jurist vindt dat abortus tot de twaalfde week van de zwangerschap moet worden gelegaliseerd. Op dit moment is abortus in Duitsland in het wetboek van strafrecht geregeld: het is strafbaar, tenzij het voor week twaalf gebeurd of vanwege een medische noodzaak.

De SPD en ook de Groenen vinden dat abortus in die vroege fase simpelweg legaal moet zijn. Het conservatieve deel van de CDU/CSU wil daar niet in mee, en bij die parlementariërs sloeg de campagne tegen Brosius-Gersdorf aan. Meerdere rechtse en pro-life platforms maakten tools aan om politici e-mails te sturen tegen haar benoeming. Der Spiegel citeert een CDU’er die binnen één week duizend e-mails kreeg waarin tegen Brosius-Gersdorf wordt geprotesteerd.

‘Mondige parlementariërs’

Dinsdagavond liet Brosius-Gersdorf zich interviewen bij de ZDF, waarbij ze haar standpunten nog eens uitlegde, maar ook vertelde dat ze wordt bedreigd en er verdachte pakketjes bij haar faculteit worden onderschept.

De SPD wil dat Brosius-Gersdorf zo snel mogelijk alsnog benoemd wordt. SPD-fractievoorzitter Matthias Miersch zei in een interview in de Süddeutsche Zeitung: „Alleen omdat er kwalijke propaganda wordt verspreid wisselen we onze kandidaat niet.”

Bij de christen-democraten klinkt het anders. Kanselier Friedrich Merz (CDU) zei dat er „wekenlang” onderlinge gesprekken zullen worden gevoerd. CSU-politica Dorothee Bär (ook minister van Wetenschap, Techniek en Ruimtevaart) suggereerde dinsdagavond bij omroep ARD dat Brosius-Gersdorf zich zou moeten terugtrekken. De CDU/CSU-fractie bestaat uit „mondige parlementariërs”, aldus Bär. „Als zij zeggen, ‘ik kan het niet met mijn geweten verenigen om op Frauke Brosius-Gersdorf te stemmen, dan accepteer ik dat. En ik verwacht van de kandidaat dat ze voor zichzelf bedenkt of ze wel de juiste is.”