Na middernacht safe in de Rotterdamse bus: ‘Ik begon te rennen, hij begon te rennen’

‘In een grotere stad loopt altijd een hoop raar volk rond.”

„In de trein had ik al een error. Gaan er twee jongens dicht bij je zitten.”

„Met hun lippen smakken. En sissen. Psst. Psst.”

„Overdag is het oké, ’s avonds gaan sommige mannen rondspoken.”

Noa (21), Anna (23) en Kristel (21) uit Hippolytushoef zitten vrijdag na middernacht voor de McDonalds aan de Coolsingel, met een frietje en kipburger. Ze zijn met een groepje van acht een nachtje in Rotterdam voor een optreden van De Vrienden van Amstel LIVE in Ahoy. Het was geweldig, zeggen ze. Ze zijn zich ervan bewust, zeggen ze ook, dat je als jonge vrouw in Rotterdam moet opletten, vooral ’s avonds.

Dat klopt. Zeker nu. Op Oudjaarsdag riep de politie vrouwen op „extra alert” te zijn omdat uit onderzoek was gebleken dat er in Rotterdam Centrum én Rotterdam Noord meerdere meldingen waren van aanrandingen. Deze week werd duidelijk dat het om zes meldingen van aanranding gaat sinds half november, zeer waarschijnlijk door één persoon. De politie deelde recent redelijk heldere foto’s van de vermoedelijke dader: een man met donker haar en donkere wenkbrauwen gehuld in een korte pufferjas op de fiets. Er zijn inmiddels tientallen tips.

‘Op zijn bek rammen’

Noa, Anna en Kristel zijn niet bang uitgevallen. „Wij staan ons mannetje wel”, zegt Anna. Bovendien zijn ze met z’n achten op pad; vijf vrienden zitten een tafeltje verderop. Er zijn drie jongens in de vriendengroep. „Al zouden wij eerder een aanrander op z’n bek rammen dan zij”, zegt Kristel. Ze lachen hard.

Ze vinden de witte bus, model grote camper, die verderop naast het Stadhuisplein geparkeerd staat, een heel goed initiatief. Safe ‘R Spot staat er in grote letters op. Binnen een tafel met stoelen, een kacheltje en een EHBO-koffer. De bus is een veilige plek voor iedereen die het nodig heeft en staat er op vrijdag- en zaterdagnacht tot 5 uur in de ochtend. Iedereen kan er terecht: vrouwen, en soms ook mannen, die zijn lastig gevallen of zich anderszins belaagd voelen. Verder is iedereen welkom voor een pleister, om even bij te komen, om te ontnuchteren – er zijn kotszakjes – voor een kop thee. Op het Stadhuisplein zijn het op de meeste avonden vooral jongeren die langskomen.

We zijn er om te luisteren en om te helpen, zegt Anouk Bol (24), die samen met Eveline Verhage (24) naast de bus staat. Zij hebben deze vrijdagnacht dienst. Anouk Bol begon drie jaar geleden met Jara Tees de Stichting Veilige Nacht. Ze zorgden voor zogenoemde awareness crew, in uitgaansgelegenheden. Dat zijn mensen die zich, herkenbaar aan een lichtgevend bandje om hun arm en roze shirt, tussen het dansende publiek begeven en die hulp bieden als dat nodig is.

Foto Simon Lenskens

Het Rotterdamse nachtleven is geweldig, zegt Anouk Bol. „In de nacht kunnen jonge mensen hun identiteit ontdekken, vrienden opdoen, feesten, zich goed voelen, zich redelijk anoniem wanen. Maar dat is alleen leuk als je je veilig voelt.” Haar ideaal is dat iederéén zich verantwoordelijk voelt voor die veiligheid. „Omstanders kunnen helpen als iemand wordt belaagd, vrienden kunnen elkaar aanspreken als een van hen een grens overschrijdt.”

Initiatief Leefbaar Rotterdam

De gemeente Rotterdam kwam in 2023 op initiatief van Leefbaar-wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca) met het plan voor de bus als veilige plek. Anouk Bol en Jara Tees sloten zich aan. Inmiddels werken ze voor de gemeente en hebben ze een groep van 16 mensen, waarvan er steeds twee elke vrijdag- en zaterdagnacht aanwezig in en bij de bus in het centrum. Ze werken daarbij samen met politie, handhavers en beveiligers van de omringende horecagelegenheden. Voortdurend fietsen groepjes politiemensen op mountainbikes rond. „Hoe gaat het daar?” Kort praatje, weer verder. „Zo gaat dat de hele nacht door”, zegt Anouk Bol.

Een stel loopt langs de bus. De man is geagiteerd. Hand in hand met zijn vriendin kwam hij net een bar binnen, vertelt hij. „Mooie dame”, riep een bezoeker naar zijn vriendin. Haar vriend had er meteen geen zin meer in. „Dat zég je toch niet tegen een dame”, briest hij. Anouk luistert vriendelijk. „Laat je avond er niet door verpesten”, zegt ze. „We gaan naar de Mac”, roept de man. „Zullen we wat voor jullie meenemen?”

Deze nacht zijn er geen verontrustende meldingen. Een weekend eerder klopte een jong meisje aan van wie de borsten tegen haar zin waren betast. Vannacht blijft het rustig in de stad. Het is koud en misschien zijn veel mensen na de dure decembermaand door hun geld heen, opperen Bol en Verhage.

De man van net en zijn vriendin komen terug. Ze hebben friet en kipnuggets.

Gevolgd tot haar voordeur

Luna (21), Britte (21) en Angelina (19) haasten zich naar The Grit, een club op het Stadhuisplein. Bang zijn ze niet, maar de moeders van Luna en Britte hadden beiden gewaarschuwd voor de aanrander. Ze voelen zich regelmatig onveilig. Angelina werd laatst gevolgd tot haar voordeur. Ze had de sleutel tussen haar vingers geklemd om mee uit te halen als het nodig zou zijn. Angelina heeft soms pleisterspray bij zich, dat zou werken als pepperspray.

Alexa (21) en Mara (20) uit Roemenië lopen langs de bus. Ze studeren in Rotterdam en wonen er twee jaar. Of ze wel eens lastig gevallen worden? Heel vaak. Ik ben twee keer gevolgd door een man, zegt Mara. „Dat vond ik doodeng.” Alexa ook. In uitgaansstraat Witte de With. „Ik ging rennen, hij begon ook te rennen. Er waren niet veel mensen op straat, de mensen die ik zag waren dronken.” De bus vinden ze een heel goed idee. Ze zouden het liefst in elke wijk een bus zien.