Na historische stap breidt investeerder fors belang in Philips verder uit

Investeerder Exor heeft de afgelopen tijd het belang in Philips uitgebreid. Het aan de Nederlandse beurs genoteerde fonds van Fiat-familie Agnelli heeft nu een belang van 17,5 procent in het zorgconcern, zo blijkt uit een melding bij de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

Exor stapte vorig jaar al voor 15 procent in bij het destijds flink kwakkelende Philips. Daarvoor betaalde het 2,6 miljard euro. Eerder had het al een klein belang onder de 3 procent genomen. Het was een historische stap: niet eerder in de geschiedenis had één externe aandeelhouder zo’n groot aandeel in het Nederlandse bedrijf in handen. Daarbij werd meteen afgesproken dat de Italianen maximaal 20 procent zouden kunnen verwerven. Of dat ook gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.


Lees ook

Schikking van Philips is financieel een meevaller voor het bedrijf

Een vrouw met een  slaapapneuapparaat van Philips.

De koers van Philips stond vorig jaar op een laag niveau als gevolg van de jarenlang voortdurende problemen rond slaapapneu-apparaten. Door afbrokkelend schuim moest een groot aantal machines worden teruggeroepen. Gebruikers liepen daarbij medische risico’s. Een belangrijk deel van de apparaten bevond zich in de VS, waarna de Amerikaanse toezichthouder FDA een onderzoek instelde. Met gedupeerde particulieren heeft het bedrijf inmiddels voor circa 1 miljard euro geschikt. Met verschillende andere partijen moet nog overeenstemming worden bereikt.

Opluchting met Exor

Als gevolg van de terugroepactie leed Philips in 2022 en 2023 forse verliezen. Om die het hoofd te bieden, verdwenen er zo’n 10.000 banen bij het zorgconcern. Door de dalende beurskoers dreigde het bedrijf een overnameprooi te worden. President-commissaris Feike Sijbesma toonde zich vorig jaar daarom opgelucht dat het met Exor een aandeelhouder had gevonden die „goed past en vertrouwen uitstraalt”. De investering gaf Philips rust en de tijd om weer op te krabbelen. „We wilden niet samenwerken met een exotische investeerder die er voor korte termijn in zou stappen.”

Inmiddels is de beurskoers van het van oorsprong Eindhovense bedrijf opgeklommen van 12 euro in november 2022 naar 24 euro nu. De 2,6 miljard euro voor 15 procent van de aandelen in Philips werd dan ook gezien als een koopje. Exor betaalt nu 480 miljoen euro voor de uitbreiding met nog eens 2,5 procent.

Van Juventus tot Ferrari

Exor staat erom bekend vooral voor de langere termijn te investeren in bedrijven. Bij Philips is dat minimaal drie jaar, zo werd vorig jaar afgesproken. Exor kreeg daarvoor in ruil onder meer een stoel in de raad van commissarissen.

De Agnelli-famillie heeft via het fonds een brede portefeuille aan belangen. Zo investeert het onder meer in een belang in autofabrikant Stellantis, Ferrari en vrachtwagenbouwer Iveco. Ook in voetbalclub Juventus en kranten als La Stampa en La Repubblica heeft Exor geld gestoken.