Na dissraps tussen Ronnie Flex en Top Notch is nu ook Anouk betrokken. Wat is er aan de hand?

Meerdere beledigende rapsongs over en weer en zangeres Anouk die haar voorprogramma verliest door haar zijdelingse betrokkenheid. Wat is er aan de hand in de Nederlandse hiphop/muziekwereld?

Even opfrissen: Ronnie Flex, artiestennaam van Ronell Plasschaert (31), is ontevreden over zijn ‘wurgcontract’ dat hij in 2012 bij platenlabel Top Notch tekende. Hij vindt dat hij te weinig royalties heeft verdiend aan zijn eigen succes; onder andere de megahit ‘Drank en Drugs’ uit 2015 en drie albums, waaronder platina-album Rémi uit 2017. In 2021 brak Flex daarom met het label en spande een rechtszaak aan. Afgelopen januari stelde de rechter Top Notch in het gelijk. De artiest ging in hoger beroep.

Maar dat besloot Flex niet af te wachten en in maart bracht hij een beledigende, zogeheten disstrack uit, getiteld ‘Kees Closed’, met een referentie naar Top Notch-oprichter Kees de Koning. Hierin rapt hij onder andere dat jonge artiesten hun contract bij Top Notch zouden moeten laten ontbinden. Ook organiseerde hij een protestactie tegen het label in Rotterdam.

Disstracks

In hiphop worden vetes sinds jaar en dag muzikaal uitgevochten. De vader aller disstracks is waarschijnlijk ‘Hit ’em up’ van Tupac Shakur, richting The Notorious B.I.G., uit 1996. Momenteel is de hiphopwereld in de ban van de grootste vete sinds jaren: die tussen Drake, J. Cole en Kendrick Lamar. Die laatste bracht afgelopen dinsdag nog ‘Euphoria’ uit, waarop hij Drake in woorden met de grond gelijk maakt. 2024 is een goed jaar voor hiphopfans, want hoe meer ruzie, hoe meer muziek.

Terug naar Nederland. Een maand na ‘Kees Closed’ kwam Top Notch afgelopen vrijdag met een eigen disstrack, ‘Pincodes’. Labelbaas Jiggy Djé (Vincent Patty) en de Zwolse rapper Sticks (Junte Uiterwijk) rappen op die single onder andere: „Ieder woord dat je zegt is gelogen, maar dat is tussen jou en de schepper daarboven.” Ook Hef (Julian Brard) verschijnt op de outro met een voicememo: „Niemand is groter dan het team, ken je fucking plaats.”

Dat schoot bij Flex in het verkeerde keelgat. Binnen 24 uur kwam hij met een reactie: ‘Pincode Gekraakt’. Hij rapt dat „twee oude mannen willen samenspannen” en stelt dat hij teleurgesteld is dat Hef, die ook hoofd talentontwikkeling is bij Top Notch, zich met de ruzie bemoeit: „Je ging van m’n favoriete rapper naar een werknemer.”

Anouk

Anouk komt op die track zijdelings ter sprake, wanneer Ronnie Flex Kees de Koning met de zangeres vergelijkt. „Je bent een hele bitch n****, waarom lijk je op Anouk? Deze tijden van de maand zit je panty vol met bloed.” Flex vindt naar eigen zeggen (op sociaal platform Threads) dat De Koning en Anouk werkelijk op elkaar lijken, en noemt het verder een „flauwe grap”. Die laatste zin is een referentie naar eerdere controverse rondom Anouk, toen zij op internet een foto deelde van een wc-pot met daarin menstruatiebloed. Ze schreef erbij: ‘Je pipi eraf hakken maakt je geen vrouw. Maar dit wel. Ben ik nu gecanceld?’

Anouk kreeg het in de media toen zwaar te verduren, maar gaat nu opnieuw over een grens. In een post op haar social media noemde ze Flex afgelopen weekend „Een kleine, huilende, armzalige bitch n****.” De zangeres verwijderde het n-woord kort daarop uit haar post, maar screenshots gingen al viraal. Het n-woord is een zeer beladen term, die stamt uit de koloniale tijd. De term wordt door sommige rappers van kleur als geuzennaam gebruikt, maar witte mensen zouden de term niet mogen gebruiken, omdat er een machtsverhouding in verscholen gaat.

Maestro-winnaar Sor annuleerde na de post van Anouk zijn voorprogrammashows voor haar aanstaande concerten in de Ziggo Dome (eind mei en begin juni) en op North Sea Jazz – om „obvious reasons”, poste hij daarbij op sociale media. Online geruchten dat de band van Anouk zou zijn opgestapt, worden door haar management tegenover NRC ontkend. „De band heeft heel veel zin in de shows”, aldus een woordvoerder.

Flex zelf stelt op Threads over de post van Anouk: „Ik denk oprecht ook dat [Anouk] het niet racistisch bedoelde […] maar je bent gewoon niet bevoegd, it is what it is.”

https://www.youtube.com/watch?v=XQrR2KGiJf4