Na de val van het kabinet moet Mariënheem nog langer wachten tot de gevaarlijke N35 aangepakt wordt

Analyse

Fuikweg Even leek de N35 het enige verkeersknelpunt dat deze regeerperiode aangepakt zou worden. En toen viel het kabinet.

De N35 loopt dwars door de dorpskern in Mariënheem en kruist meerdere oversteekplaatsen voor fietsers. Veel vrachtwagens maken gebruik van de weg.
De N35 loopt dwars door de dorpskern in Mariënheem en kruist meerdere oversteekplaatsen voor fietsers. Veel vrachtwagens maken gebruik van de weg. Foto Dieuwertje Bravenboer

In het Overijsselse Mariënheem weten ze het inmiddels ook niet meer. Wordt de gevaarlijke situatie op de N35, de rijksweg die door hun dorpskern raast, nou aangepakt of niet? Even leek het erop dat het zou gaan gebeuren, maar nu het kabinet is gevallen is niets meer zeker.

Al sinds de jaren zeventig staat de N35 als thema op de Overijsselse politieke agenda. Opeenvolgende kabinetten beloofden de ‘fuikweg’ – een belangrijke verbinding tussen Zwolle en Twente – aan te pakken. De N35 kronkelt zich tjokvol vrachtwagens door een aantal dorpen. De maximumsnelheid van 80 kilometer per uur is te langzaam voor goede doorstroming, maar erg snel voor een weg waar fietsers moeten oversteken.

Vorig jaar maart zette (inmiddels demissionair) minister Mark Harbers (Infrastructuur, VVD) op locatie nog persoonlijk zijn handtekening onder de ‘startbeslissing’ om bij Mariënheem een rondweg te realiseren en de doorstroming van de N35 te verbeteren. Rijk en provincie zouden elk 100 miljoen op tafel leggen – niets stond de aanpak van de N35 nog in de weg. Door de regio werd het als een belofte gezien dat er wat ging gebeuren.

Maar nog geen jaar later bleek die handtekening weinig waard. Vorige maand zette Harbers plotseling een streep door de aanpak van veertien beruchte landelijke fileknooppunten. De gereserveerde 4 miljard euro gaan in plaats daarvan naar onderhoud van bestaande wegen en bruggen. En tot ieders verbazing ging ook de N35 bij Mariënheem financieel ‘on hold’, terwijl stikstof er nauwelijks speelde en het geld al klaarlag.

De Hengelose wethouder Hanneke Steen (CDA), namens de Overijsselse gemeente portefeuillehouder Twentse bereikbaarheid, werd compleet overvallen door Harbers’ besluit. „Staatssecretaris Heijnen [Infrastructuur, CDA] was vlak ervoor nog hier in de regio op werkbezoek, maar geen woord over het afblazen van de plannen. We hoorden het pas op de dag dat Harbers de Kamer en de media informeerde. Hij heeft gewoon eenzijdig de stekker uit de bestuurlijke afspraken getrokken.


Lawaaiprotest

Overijsselse actievoerders en hun lokale bestuurders trokken begin deze maand naar Den Haag toen Harbers zijn besluit over de fileknooppunten in de Tweede Kamer moest verdedigen. Kinderen in Mariënheem hielden overdag een lawaaiprotest langs de rijksweg, die hun school, de kerk en andere gebouwen scheidt van de rest van het dorp. Met succes: midden in de nacht schaarde een nagenoeg voltallige Tweede Kamer zich achter twee moties waarin de minister werd aangespoord om werk te maken van een creatieve oplossing voor de N35 en om de vertrouwensbreuk met de bevolking te herstellen. Een opmerkelijk succes, geen enkele motie voor de aanpak van andere filefuiken kreeg een meerderheid. Maar een dag na dat Kamerdebat viel het kabinet – waarop de bal, aangenomen moties of niet, nu weer bij de demissionaire minister ligt. Want Harbers mag geen moties uitvoeren zonder toestemming aan de Kamer te vragen.

Lees ook dit interview: ‘Ik baal dat we de files niet kunnen oplossen’

Wethouder Steen kan het allemaal niet meer uitleggen. „Als je naar dit fiasco kijkt als burger, en niet als politicus, dan snap je er toch helemaal niets van?” Het raakt volgens Steen twee heikele politieke thema’s: het afbrokkelende vertrouwen van burgers in de politiek en de verwaarlozing van de regio’s – de Randstad gaat altijd voor.

En dat terwijl het er maart vorig jaar nog zo overzichtelijk uitzag. In restaurant Het Buitenhuys te Heino zette Harbers zijn handtekening onder plannen om de drukke kruispunten bij Raalte en in Nijverdal te voorzien van een brug en een tunnel, zodat fietsers ongehinderd kunnen oversteken. Ook een rondweg om Mariënheem stond in de onderzoeksplannen, die niet eerder zo concreet waren: Harbers’ handtekening was de garantie dat ook het Rijk 100 miljoen had gereserveerd en dat alle voorbereidende werkzaamheden voor 2026 afgerond zouden zijn. Kortom: alle seinen stonden op groen. Tot die brief aan de Tweede Kamer over het stopzetten van de aanpak van die veertien verkeersknelpunten.

Ronald Eikelhof woont en werkt in Mariënheem langs de N35. Hij is niet verbaasd. „Toen ik hier als zestienjarige kwam wonen, waren er al beloftes. Inmiddels ben ik 56 en is die weg al twee keer betaald aan kosten voor het praten over oplossingen. Alleen gebeurt er niets, het heeft blijkbaar geen urgentie. Doe het gewoon, of niet, maar blijf niet oeverloos praten.”

Volgens wethouder Steen gaat het niet langer alleen om gebroken beloftes, maar ook over de verhoudingen tussen de Randstad en de rest van het land. „In de Randstad werden veel projecten meteen opgestart. Die worden niet teruggedraaid, want dat zou kapitaalvernietiging zijn. Zo ver als opstarten komt het bij ons meestal niet eens, en dus wordt er hier geschrapt. Wij halen dat nooit in.”

In gesprek over geld

Het pas aangetreden provinciebestuur van Overijssel wil het er niet bij laten zitten. In het collegeakkoord staat de N35 volgens Steen met nadruk genoemd. „De provincie kan beginnen met de inzet van haar eigen 100 miljoen. Als het Rijk maar de verzekering geeft dat zijn aandeel er op termijn bij komt. Dat lijkt me een haalbare oplossing.”

Maar of Harbers er ook zo over denkt, is de vraag. De minister uitte meermaals begrip voor de onvrede in Overijssel, maar lijkt niet van plan de eerder toegezegde 100 miljoen van het Rijk alsnog op tafel te leggen. In een reactie laat het ministerie weten dat er in overleg met de provincie gekeken wordt naar de besteding van het „restbudget”. Of er met alle gestegen bouwkosten genoeg geld is voor een rondweg om Mariënheem, is volgens het ministerie „onwaarschijnlijk”.

De ogen zijn nu gericht op de Kamer, die in september besluit of het dossier controversieel is. Zo ja, dan schuift de N35 weer door naar een volgend kabinet.