Muziekproducent Clarence Avant, bekend als ‘The Black Godfather’, overleden

1931-2023 Clarence Avant had grote invloed op de carrières van een lange reeks zwarte musici, acteurs en sporters. Zondag overleed hij op 92-jarige leeftijd.
Clarence Avant neemt in 2019 een 'Industry Icons Award' in ontvangst.
Clarence Avant neemt in 2019 een ‘Industry Icons Award’ in ontvangst. Foto Michael Kovac/Getty in opdracht van The Recording Academy

Whitney Houston, Bill Withers, Snoop Dogg: allemaal kregen ze te maken met Clarence Avant. De Amerikaanse muziekproducent heeft veel zwarte artiesten naar de top geholpen, en kreeg zo de bijnaam ‘The Black Godfather’. Avant is zondag op 92-jarige leeftijd overleden, meldt zijn familie maandag volgens internationale media.

Het cv van Avant past moeilijk op een kantje. Avant begon volgens showbiz-tijdschrift Variety als manager van een nachtclub in Los Angeles, richtte twee platenlabels op, werd bestuurder van platenlabel Motown en muziekconcern PolyGram, begon het eerste radiostation en adviseerde onder meer president Barack Obama.

De familie van Avant laat weten dat hij vreedzaam is overleden in zijn huis in Los Angeles. „De vreugde van zijn nalatenschap verzacht het verdriet van ons verlies.”

Niet alleen musici

Zonder Avant had Bill Withers misschien wel tot zijn pensioen wc’s in vliegtuigen gemonteerd. Avant hoorde Withers’ demo en bracht hem in contact met platenlabel Stax Records, waar Withers het album Just as I Am uitbracht en met ‘Ain’t No Sunshine’ een Grammy won. Behalve musici hebben ook acteurs als Jamie Foxx en sporters als honkballegende Henry Aaron in hun carrière steun gekregen van Avant.

„Mijn hele carrière is zo geweest”, zei Avant in een interview met Variety. „Mensen vragen me hoe ik ik dit allemaal voor elkaar heb gekregen, maar hoe moet ik dat in godsnaam weten? Ik probeer gewoon graag dingen.”

„Clarence is de brug van een tijd waarin er geen kansen waren naar een tijd waarin deuren begonnen open te gaan”, zegt de voormalige president Barack Obama over Avant in de Netflix-documentaire The Black Godfather die over hem werd gemaakt. „Die mysterieuze figuur die iedereen respecteerde”, aldus acteur Jamie Foxx. Rapper Snoop Dogg: „Hij was té fly”.

Van zijn Godfather-bijnaam leek Avant zich zelf weinig aan te trekken. Tegen Netflix: „Ze mogen me alles noemen. Ze hebben me ook een klootzak genoemd. Nou en?”