Musk en Wilders twisten over migratie: ‘De Nederlandse natie zal uitsterven’

De Nederlandse formatie mag dan formeel in de pauzestand staan, Geert Wilders blijft zich roeren. De PVV-leider begon deze week een discussie over bevolkingskrimp met techmiljardair Elon Musk. Dat legde meteen een rechts schisma over migratie bloot.

„Het grootste probleem waarmee de mensheid wordt geconfronteerd, is de ineenstorting van de bevolking”, schreef Musk woensdag op X, het platform dat hij in 2022 kocht en dat voorheen Twitter heette.

Aanleiding voor Musks noodkreet was een verzameling statistieken over dalende geboortecijfers wereldwijd, waaronder in Nederland. Sinds tien jaar bestaat de Nederlandse bevolkingsgroei vrijwel uitsluitend uit immigratie.

Japan en Zuid-Korea

Musk heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een boegbeeld van de conservatieve beweging. Hij uit zich vaker in bezorgde termen over vergrijzende samenlevingen. Onlangs deed Musk, zelf vader van ten minste elf kinderen, nog een oproep om meer nageslacht te verwekken op een Italiaans politiek festival dat werd georganiseerd door premier Giorgia Meloni, een geestverwant.

„Het grootste probleem waarmee de mensheid wordt geconfronteerd, Elon Musk, is de ineenstorting van onze eigen cultuur en Westerse waarden”, reageerde Wilders in het Engels. De PVV-leider wees daarbij als schuldige naar open grenzen, immigranten en „zwakke politici” die cultuurverschillen relativeren.

„Eens”, schreef Musk donderdag in een reactie. Maar hij zei ook te vrezen voor de toekomst van landen met lage migratieaantallen en lage geboortecijfers, zoals Japan en Zuid-Korea. „Als het geboortecijfer zo laag blijft als het nu is, zal de Nederlandse natie door eigen toedoen uitsterven.”

„Ik snap wat je zegt!” repliceerde Wilders, om daarna voet bij stuk te houden: „We kunnen niet veel meer mensen uit Afrika/Midden-Oosten/Azië absorberen, financieel of cultureel.”


Lees ook
Elon Musk daalt op zijn Twitter steeds dieper af in het konijnenhol

Elon Musk bij de opening van een Tesla-fabriek in Duitsland in maart.

Migratie als oplossing

Het goede verkiezingsresultaat van de PVV in november heeft Wilders nieuw internationaal aanzien gegeven. Musk, die ondanks dalende bezoekersaantallen en advertentie-inkomsten probeert zijn platform als een florerende en bruisende vrijdenkershaven te presenteren, benadert er wel vaker zelf populaire politici.

In de praktijk begeeft de techmiljardair zich alleen in rechtse en radicaal-rechtse kringen. De denkbeelden van de miljardair, die dankzij de elektrische auto’s van zijn bedrijf Tesla ooit gold als lieveling van progressieve politici, verschillen op veel vlakken nauwelijks meer van die van Wilders.

De ondernemer haalt in zijn tweets met regelmaat schimmige accounts en complottheorieën aan. Zo reageerde hij afgelopen november instemmend op een X-gebruiker die beweerde dat Joodse gemeenschappen „haat jegens witte mensen aanwakkeren”. Het staat volgens Musk daarnaast „buiten kijf” dat de instroom van illegale immigranten in de Verenigde Staten moedwillig wordt gefaciliteerd door de overheid.

Formatie

Tegelijkertijd wil Musk legale routes voor migratie juist uitbreiden. „Gekte!” noemde hij het Amerikaanse migratiebeleid donderdag in een andere tweet. „We moeten illegale migratie verbannen en legale migratie fors uitbreiden.”

Dat laatste hoor je Wilders niet snel zeggen. De PVV laat zich in campagnetijd met name uit over de asielzoekers, maar wil evengoed het aantal arbeidsmigranten, de grootste groep immigranten, terugdringen.

In tegenstelling tot Wilders wil Musk legale routes voor migratie juist uitbreiden

Mocht het tot een formatie komen met VVD, NSC en BBB, dan zou dat een splijtzwam kunnen worden. Met name de VVD is er weinig aan gelegen de arbeidsmigratie te verminderen. Van de formerende partijen deelt alleen NSC deels de scepsis over arbeids- en studiemigratie van de PVV.

Zo ver is de kabinetsvorming vooralsnog niet. Naar verwachting beginnen volgende week de formele gesprekken tussen de vier partijen weer, na een kerstonderbreking van twee weken. Daarbij staan eerst de Grondwet, grondrechten en de democratische rechtsstaat op de agenda, gevolgd door een eerste verkenning van inhoudelijke thema’s. Uiterlijk begin februari wordt bekend of de partijen voldoende vertrouwen hebben om door te praten.


Lees ook
De formatie wordt een complexe puzzel met veel vragen

Lijsttrekkers Geert Wilders (PVV), Frans Timmermans (PvdA) en Dilan Yesilgöz (VVD) tijdens het NOS slotdebat in de Tweede Kamer.