Museum De Fundatie lijkt voorlopig gered door financiële injectie van provincie en gemeente

Het noodlijdende museum De Fundatie in Zwolle krijgt een financiële injectie van 910.000 euro in twee jaar tijd, heeft een meerderheid van de Provinciale Staten in Overijssel woensdagavond besloten. Dat bevestigt een woordvoerder van de provincie. Daarmee wordt de onzekerheid rond het voortbestaan van een van de grootste musea van Oost-Nederland aanzienlijk verkleind, maar nog niet helemaal weggenomen.

Volgens onderzoek van adviesbureau Berenschot komt De Fundatie jaarlijks 900.000 euro tekort, het dubbele van wat de provincie gaat leveren. Een voorwaarde van de steun van de provincie is dan ook dat de gemeente Zwolle met hetzelfde bedrag gaat bijspringen. Dat lijkt te gaan gebeuren, al moet de gemeenteraad daar nog over stemmen. Indien de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, zal de totale financiële noodsteun uitkomen op 1,8 miljoen euro over twee jaar. Dat is bedoeld om het museum deze twee jaar uit de brand te helpen, zodat het museum zelf weer de begroting op orde kan krijgen.

Het is al een tijd crisis bij De Fundatie, dat beeldende kunst tentoonstelt op twee locaties in Overijssel. Het geldtekort is volgens het adviesbureau te wijten aan dalende bezoekersaantallen sinds de coronapademie, hogere personeels- en productiekosten en een recente reorganisatie. Voor de provincie is het museum van groot belang, ook omdat het een deel van de provinciale kunstcollectie beheert, zegt de woordvoerder.

In 2022 vertrok Ralph Keuning als directeur nadat onderzoek vaststelde dat de veiligheid op de werkvloer in het geding was door zijn „sterk directieve” en „vaak ook confronterende” wijze van leidinggeven. Tijdens zijn directeurschap vanaf 2007 werd het museum populair, maar na zijn vertrek bleef het museum achter met een hoog ziekteverzuim en een achterstand bij de planning van nieuwe exposities. Bezoekers kwamen niet meer in groten getale terug. Keuning werd opgevolgd door voormalig curator van het Stedelijk Museum Beatrice von Bormann, die het museum uit de impasse moet halen.


Lees ook

Beatrice von Bormann wil De Fundatie weer op de kaart zetten: ‘We willen uitdagen met nieuwe, minder bekende kunstenaars’

Beatrice von Bormann, directeur van Museum De Fundatie in Zwolle / Wijhe.