MTV, Titanic en The Godfather komen in andere handen: Paramount Pictures fuseert met Skydance

Titanic, The Godfather, Transformers, Shrek, Forrest Gump: de rij bekende films van het Amerikaanse mediabedrijf Paramount Pictures is haast eindeloos. Decennialang al is de producent – met het bekende logo met een met sneeuw bedekte berg – een van de toonaangevende studio’s in Hollywood. De films krijgen binnenkort een ander onderkomen: het relatief jonge en eveneens Amerikaanse Skydance neemt Paramount over, zo maakten de bedrijven maandag bekend.

Paramount, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1912, is sinds begin jaren negentig in handen van de familie-Redstone. Via een ingewikkelde, getrapte constructie komt daar nu verandering in. Voor 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) neemt Skydance het belang van Redstone-familiebedrijf National Amusements in Paramount over. National Amusements heeft slechts 10 procent van de aandelen in de mediaonderneming in handen, maar dat belang vertegenwoordigt wel een stemrecht van bijna 80 procent. Daarmee krijgt Skydance Paramount het de facto voor het zeggen.

Voor de overige aandeelhouders biedt Skydance 15 tot 23 dollar per aandeel – afhankelijk van het type aandeel. Met deze complexe constructie wordt onderscheid gemaakt tussen aandelen met meer en minder stemrecht. Uiteindelijk verwacht Skydance ruim 70 procent van de aandelen en tussen de 80 en 100 procent van het stemrecht in handen te krijgen. Het is nu aan aandeelhouders om hun stukken aan te bieden als ze de deal zien zitten.

Onder Amerikaanse financiële wetgeving hebben concurrenten nu nog 45 dagen om met een hoger bod te komen

De bedoeling is dat de twee bedrijven daarna fuseren. Daarnaast trekt Skydance nog eens miljarden uit om de flinke schuldenlast van Paramount terug te dringen en te investeren in de mediaonderneming.

Moeizame onderhandelingen

Aan de overname gingen maanden van gesprekken vooraf. Begin juni leek een deal nog te klappen toen president-commissaris van Paramount Shari Redstone de onderhandelingen staakte. Zij had sinds het overlijden van haar vader Sumner Redstone in 2020 de touwtjes in handen binnen het familiebedrijf. Terwijl Skydance dacht al een deal te hebben, liet Shari Redstone op het laatste moment weten dat de familie toch geen heil zag in de deal.

In de tussentijd meldden zich ook nog andere gegadigden zoals de combinatie van filmstudio Sony Pictures en private equity-investeerder Apollo. Skydance verhoogde daarom het overnamebod. Daardoor ging Shari Redstone een maand later alsnog akkoord. De overeenkomst kan nog wel klappen. Onder Amerikaanse financiële wetgeving hebben concurrenten nu nog 45 dagen om met een hoger bod te komen.

MTV en Nickelodeon

Hoewel Paramount een befaamde geschiedenis kent, gaat het al langere tijd niet goed met het bedrijf. Zo doet streamingplatform Paramount+ (dat niet beschikbaar is in Nederland) het aanmerkelijk slechter dan onder meer Netflix en Amazon Prime. Daarnaast heeft Paramount ook verschillende tv-zenders in handen, zoals MTV, Comedy Central, Nickelodeon en CBS. Zij kampen al jaren met teruglopende advertentie-inkomsten. Vorig jaar bedroeg het nettoverlies 1,3 miljard dollar. Dit jaar wil het bedrijf voor 500 miljoen dollar aan kosten besparen, onder meer door een nog onbekend aantal banen te schrappen.

Topman Bob Bakish liet vorig jaar weten de dividenduitkering van het kwakkelende bedrijf te verlagen, tot onvrede van de familie-Redstone. Die begonnen daarop te zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen waarna een verkoop als serieuze optie op tafel kwam. Dat leidde dan weer tot het vertrek van Bakish en vier andere bestuursleden die het niet eens waren met die plannen.

Zoon van multimiljardair

Skydance daarentegen draait beter. Het mediabedrijf is in 2010 opgericht door David Ellison. Hij is de zoon van Larry Ellison, de man achter IT-bedrijf Oracle en een van de rijkste personen ter wereld met een geschat vermogen van 178 miljard dollar.

Hoewel het mediabedrijf niet beursgenoteerd is en daardoor veel minder over de resultaten hoeft te rapporteren, gaat Skydance uit van een winst voor belastingen in 2024 van 90 miljoen dollar en 322 miljoen dollar in 2025.

Skydance produceerde afgelopen jaren onder meer de films Top Gun: Maverick, Star Trek Into Darkness en World War Z. Het bedrijf werkte daarbij al veel samen met Paramount Pictures. Het is de bedoeling dat David Ellison ook de topman wordt van het nieuwe fusiebedrijf.