Moskou nodigt Taliban uit voor economisch forum, haalt Afghaanse beweging mogelijk van terrorismelijst

Rusland heeft de Taliban uitgenodigd om deel te nemen aan het Economisch Forum van komende maand in Sint-Petersburg, meldt het Russische persbureau TASS maandag op basis van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Mogelijk gaat president Vladimir Poetin op advies van zijn buitenland- en justitieministerie de Afghaanse beweging ook van de lijst met verboden organisaties halen. Dat zou een nieuwe stap zijn in de Russische toenadering tot de Taliban, die in augustus 2021 de macht grepen nadat de Verenigde Staten zich twintig jaar na de inval terugtrokken.

Eerder deze maand verklaarde Zamir Kaboelov, de speciale gezant van Rusland voor Afghanistan, dat de Taliban niet langer een vijand zijn van het Kremlin. „Ik wil niet zeggen dat de Taliban onze grootste vrienden zijn, maar het zijn uiteraard geen vijanden”. De Taliban, in Rusland sinds 2003 beschouwd als terroristische organisatie, onderhielden lange tijd een vijandelijke relatie met het Kremlin, hoewel de partijen elkaar geregeld spraken.

Volgens Kaboelov zijn die banden de afgelopen tijd een stuk hartelijker geworden. Hoewel de voormalige Sovjet-Unie in het verleden op Afghaans grondgebied streed aan de zijde van eerdere Afghaanse regimes tegen de Taliban, zou de Afghaanse groep nu de „werkelijke Russische bijdrage aan de modernisering van Afghanistan erkennen”, aldus Kabulov. De Taliban is volgens het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB essentieel voor het „behoud van de orde in Afghanistan”, zei Aleksandr Bortnikov afgelopen weekend.