‘Monsterverbond’ staat niet te juichen bij eigen akkoord over onderwijsbegroting

Het CDA had „een slechte begroting minder slecht” willen maken, zei Kamerlid Harmen Krul donderdag in de grote zaal van de Tweede Kamer. Maar dat betekende nog niet dat zijn partij „de slingers had opgehangen” nu er na twee weken onderhandelingen een akkoord was met de coalitie. „We staan er niet bij te juichen”, zei Pieter Grinwis van de ChristenUnie. Zijn partij had in de streng beveiligde kamer van PVV-leider Geert Wilders meegedacht over een uitweg om te voorkomen dat de begroting zou stranden in de Eerste Kamer. De coalitie heeft daar geen meerderheid en moest een deel van de oppositie in haar kamp krijgen.

Een zelfbenoemd ‘monsterverbond’ van vier oppositiepartijen – CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 – sloot woensdagavond een akkoord met de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de onderwijsbegroting, dat twee weken geleden was afgesloten, werd donderdag heropend om dat akkoord te bespreken.

In ruil voor steun in beide Kamers matigt de coalitie bezuinigingen op het onderwijs van 1,9 miljard naar 1,2 miljard. De voorgenomen langstudeerboete is van de baan, de maatschappelijke diensttijd, waarbij jongeren vrijwilligerswerk doen, blijft grotendeels intact, en op lerarensalarissen wordt niet bezuinigd. Ook wordt ongeveer de helft van de bezuiniging op geld dat universiteiten en hogescholen krijgen voor internationale studenten teruggedraaid.

Gedoogsteun

De oppositiepartijen die niet hebben meegepraat over het akkoord legden de vinger op de zere plek: in de begroting staan nu nog steeds „monsterbezuinigingen” van 1,2 miljard euro. CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 kregen het verwijt dat zij het kabinet-Schoof – door de Partij voor de Dieren een „gevaarlijk politiek experiment” genoemd – met het akkoord gedoogsteun boden. GroenLinks-PvdA vond dat de vier partijen een „historische fout hadden gemaakt”, niet alleen door in te stemmen met 1,2 miljard euro aan bezuinigingen, maar ook door het kabinet „nog langer in het zadel te houden”, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). „U helpt een duidelijk dankbare Wilders uit de brand en u laat het onderwijs in de steek, terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn.” Denk sprak van een „verdere normalisering van extreemrechts”.

Volgens de Federatie Medisch Specialisten leidt de bezuiniging op bij- en nascholing tot een tekort aan medisch specialisten.

Een groot deel van de 750 miljoen euro aan teruggedraaide bezuinigingen op onderwijs wordt betaald door een subsidie voor het bijscholen van medisch specialisten te laten vervallen. Ook moet minister Fleur Agema (PVV, Volksgezondheid) afspraken maken met de zorgsector om te hoge beloning van medisch specialisten tegen te gaan. Daarnaast voert het kabinet een belasting op e-sigaretten in en wil het 50 miljoen euro bezuinigen op de NPO. Om daarvoor vervangende inkomsten te genereren krijgt de publieke omroep toestemming om online te adverteren. Ook is er een potje met ongebruikt geld gevonden, dat bestemd was voor de ov-studentenkaart. Verder moeten ministeries extra bezuinigen op het ambtenarenapparaat.

Een dag na het akkoord rezen vragen over enkele dekkingen. Volgens de beroepsvereniging Federatie Medisch Specialisten leidt de bezuiniging op bij- en nascholing tot een tekort aan medisch specialisten, langere wachtlijsten voor patiënten en een hogere druk op zorgprofessionals. GroenLinks-PvdA plaatste tijdens het debat vraagtekens bij het plan om de beloning van medisch specialisten te matigen. Het ministerie van Financiën schrijft daarover in een advies dat naar de Kamer was gestuurd dat het onzeker is of dat haalbaar is, omdat de maatregel nog niet verder uitgewerkt is. Minister Eppo Bruins (NSC, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) noemde het plan haalbaar. Zijn collega Agema was hiermee „al bezig”, zei hij. Verdere uitleg kon hij niet geven.

We hebben het op het nippertje gered, maar het had ook kunnen stranden

Joost Eerdmans
Kamerlid (JA21)

Ook over de extra bezuiniging op ambtenaren blijft nog veel onduidelijk. In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet stond al dat alle ministeries moeten schrappen in hun ambtelijke apparaat. Dat zou de komende jaren een bezuiniging van 1 miljard euro moeten opleveren. Daar komt nu nog eens een bezuiniging van 173 miljoen euro bovenop. „Hoe dan?” vroeg Timmermans. De Rekenkamer schreef eerder in een analyse van de kabinetsplannen dat onvoldoende duidelijk is hoe de bezuiniging moet worden aangepakt, omdat concrete plannen voor de uitvoering ontbraken. De minister kon er weinig over zeggen: „De invulling moeten we nog nader bezien.”

Wat mogelijk ook problemen oplevert is de verruiming van de reclame-inkomsten voor de NPO. De brancheorganisatie van nieuwsbedrijven, NDP Nieuwsmedia, noemde het plan „schadelijk voor journalistiek”. Als de publieke omroep meer mogelijkheden krijgt om te adverteren, snoept dat adverteerders af van commerciële media.

Minister Bruins

Wat tijdens de onderhandelingen in de kamer van PVV-leider Wilders opviel, was dat er geen enkele minister aanwezig was, ook niet de minister van onderwijs, over wiens begroting het ging. Bruins had twee weken geleden in het begrotingsdebat de bezuinigingen nog verdedigd. Nu zei hij dat het „goed” was dat er „duidelijkheid” was.

Joost Eerdmans van JA21 vroeg hem hoe hij op het hele proces had teruggekeken. Hij was verbaasd dat hij nooit van de minister gehoord had toen kort na Prinsjesdag duidelijk werd dat er in de senaat geen meerderheid was voor de onderwijsbegroting. „We hebben het op het nippertje gered”, zegt Eerdmans, „maar het had ook kunnen stranden.”

Bruins, die tijdens het debat vooral naar beneden keek: „Ik neem het ter harte.”


Lees ook

‘Enorme teleurstelling’ over bezuinigingen op wetenschap en onderwijs. ‘Dit leidt hoe dan ook tot een krimp’

Actievoerders vorige maand tijdens een demonstratie tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs, op het Malieveld. Foto Bart Maat