Monopoliezaak tegen Meta gestart – grijpt Trump nog in?

De relatie tussen Donald Trump en Meta-topman Mark Zuckerberg is in amper een jaar sterk verbeterd. Vorige zomer nog dreigde Trump dat Zuckerberg „de rest van zijn leven in de gevangenis zou doorbrengen”, als hij geld bleef geven aan initiatieven om de opkomst bij verkiezingen te stimuleren. Trump was ook verbitterd omdat Meta (net als YouTube en het toenmalige Twitter) hem tijdelijk van zijn platforms had verbannen, wegens zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Zuckerberg zette sinds de aanslag op Trumps leven in juli vol in op herstel van de betrekkingen. Hij staakte de donaties waar Trump zo boos over was. Hij beloofde zich niet meer met politiek in te laten. Hij betaalde mee aan Trumps inauguratie en was daarbij met andere techbazen prominent aanwezig. Hij dineerde met Trump in diens buitenverblijf Mar-a-Lago en bezocht hem in het Witte Huis. En hij schroefde, in de geest van de nieuwe president, het diversiteitsbeleid van Meta terug.

Nu moet blijken wat dat alles Zuckerberg en Meta oplevert. Want wat de Meta-topman bij zijn verzoeningspogingen steeds voor ogen hield, was dat deze maandag een rechtszaak van de Federal Trade Commission (de concurrentiewaakhond FTC) tegen Meta zou beginnen. De uitspraak in die zaak, die in een propvolle rechtszaal in Washington begon, kan ingrijpende gevolgen hebben voor het technologiebedrijf. Mogelijk zelfs een gedwongen verkoop van Instagram en/of WhatsApp.

Zuckerberg heeft er herhaaldelijk bij Trump op aangedrongen dat die de rechtszaak zou intrekken, of anders zou aansturen op een schikking om Meta een wekenlang proces met onzekere uitkomst (en vermoedelijk veel negatieve publiciteit) te besparen. Tot deze maandag had Trump zijn kruit nog droog gehouden. Maar na het grillige gedrag van de president bij het opleggen en uitstellen van importheffingen afgelopen weken, twijfelt niemand eraan dat Trump ook in dit dossier onverwachts kan interveniëren.

Je kan beter kopen dan concurreren

Mark Zuckerberg
interne mail uit 2008

Concurrenten uitschakelen

De zaak dateert uit Trumps eerste ambtstermijn en draait om de overname van Instagram (in 2012) en WhatsApp (in 2014) door Meta, dat toen nog Facebook heette. Waren die – destijds door de autoriteiten goedgekeurde – overnames van twee nog relatief kleine, maar veelbelovende concurrenten in feite illegale pogingen om de marktdominantie van het bedrijf veilig te stellen? Om zijn monopoliepositie te beschermen door het uitschakelen van twee concurrenten?

In een interne email schreef Zuckerberg in 2008: „Je kan beter kopen dan concurreren.” De advocaat van de FTC zei maandag tegen de rechter dat de overnames van Instagram en WhatsApp onderdeel waren van een bredere strategie van het „kopen of begraven” van potentiële rivalen.

Het is niet tegen de mededingingswetten om een groot bedrijf te zijn, zei een hoge medewerker van de FTC vorige week op een bijeenkomst met de pers. „Maar een van de redenen dat de Amerikaanse economie een van de meest dynamische en innovatieve van de wereld is, zit in het feit dat zelfs grote bedrijven eerlijk moeten concurreren op basis van de kwaliteit van hun producten.”

De nieuwe door Trump benoemde voorzitter van de FTC, Andrew Ferguson, heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de machtsconcentratie bij big tech. Onlangs zei hij nog dat hij niet van plan is om zijn „voet van het gaspedaal te halen”.

Traditioneel kan de FTC zijn eigen koers varen en zitten er zowel Democraten als Republikeinen in. Maar Trump heeft met die traditie gebroken en de twee Democraten in de commissie ontslagen. De twee vechten hun ontslag juridisch aan, maar staan in elk geval voorlopig buitenspel. Voorzitter Ferguson zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat Trump de zaak afblaast, maar doet de president dat toch dan zal de FTC-voorzitter, naar eigen zeggen, een rechtmatige opdracht daartoe uitvoeren.

Van een monopolie is volgens Meta geen sprake: Facebook, Instagram en Whatsapp moeten hard concurreren met onder meer TikTok, YouTube en X

Hard concurreren

Volgens Meta is van een monopolie geen sprake, en moeten Facebook, Instagram en Whatsapp hard concurreren met onder meer TikTok, YouTube, X, Snap, Reddit, LinkedIn en i-Message van Apple. Afgelopen jaren bleek er steeds voldoende ruimte voor nieuwe apps om naar de gunst van de consument te dingen. Sinds de overname van Instagram en WhatsApp is de markt daardoor ingrijpend veranderd.

Volgens juristen die in Amerikaanse media worden geciteerd zal veel afhangen van de vraag hoe de rechter de markt definieert waarbinnen Meta actief is. Is dat een brede markt, waaronder álle sociale netwerken vallen – dan lijkt het moeilijk om van een monopolie te spreken. Maar richt de rechtbank zich op de beperkte markt van apps waarmee familie en vrienden contacten met elkaar onderhouden, dan is de dominantie van Meta en zijn platforms waarschijnlijk makkelijker aan te tonen.

De Democratische president Biden voerde een beleid dat gericht was op het aan banden leggen van de macht van big tech. Hoewel veel Republikeinen, en aanvankelijk ook Trump, daar eveneens voorstander van waren, hebben behalve Meta ook de andere grote techconcerns de nabijheid tot de nieuwe president gezocht en gevonden. Zo zijn ze erin geslaagd Trump mee te krijgen in hun afkeer van de Europese regulering van big tech – en hun lobby om die af te zwakken.

Opmerkelijk aan de zaak tegen Meta is niet alleen wat er voor Meta op het spel staat, maar ook wie de rechter is die de leiding over het proces heeft. Het is dezelfde James Boasberg die vorige maand door Trump is uitgemaakt voor een „radicaal-linkse krankzinnige rechter, een lastpak en een onruststoker”, omdat hij de uitzetting van vermeende Venezolaanse bendeleden naar El Salvador tijdelijk had geblokkeerd.