Moeder: „Toen mijn dochter dertig jaar geleden baby was, heb ik haar ’s nachts laten huilen. Dat was het advies destijds, om kinderen ’s nachts niet uit hun bedje te halen, maar zichzelf in slaap te laten huilen. Zo zouden ze leren om zichzelf tot rust te brengen. Als je hen oppakte, zou je dat proces verstoren. Ik vond het vreselijk, maar ook mijn eigen moeder zei dat dit de beste manier was. Na een paar nachten doorhuilen was mijn dochter ervanaf. Achteraf vraag ik me af of deze methode hielp omdat ze inderdaad rust had gevonden, of omdat ze wist dat er toch niemand zou komen. Nu heeft mijn dochter zelf een baby, en zij en haar partner pakken het kindje altijd ’s nachts op als het huilt. Wat is beter? En heb ik mijn dochter iets aangedaan door haar te laten huilen? Ze heeft haar hele leven last gehad van verlatingsangst.”
Pauze nemen
Arina de Vries: „Wel of niet oppakken als de baby huilt: dit is een discussiepunt dat tot felle reacties leidt. Er wordt daarmee een onjuiste tweedeling gecreëerd. Ik gebruik liever wat ze in Frankrijk ‘Le Pause’ noemen. Dat betekent dat niet elk geluid dat je baby maakt, betekent dat je moet reageren. Je kunt even wachten om te luisteren wat de baby duidelijk wil maken. Zo geef je de baby de kans om te leren zichzelf te reguleren en zelfstandig in slaap te vallen.
„Baby’s huilen vaak in de beginuren van de slaap, en als ze van de ene naar de andere slaapcyclus overgaan. Als je het kindje dan oppakt, maak je het wakker. Doe je dat steeds, dan creëer je een slaapprobleem, omdat de baby dan van de ouders afhankelijk wordt om naar de volgende slaapcyclus te gaan. Ga kijken: als de baby zijn ogen dicht heeft, slaapt hij waarschijnlijk.
„Prille ouders zijn soms angstig iets fout te doen, en willen snel troosten. Het kan helpen iemand te laten meeluisteren die een rustiger brein heeft dan dat van de oververmoeide ouder.
„Hoe vreselijk het voor u ook gevoeld heeft, het is niet gezegd dat u iets verkeerd heeft gedaan. Wat we uit de wetenschap weten is dat laten huilen geen negatief langetermijneffect heeft op de hechting tussen ouder en kind, of op het ontstaan van psychische problemen.”
Gewoon goed luisteren
Bas Levering: „Ooit was het advies om huilende baby’s door te laten huilen de standaard. Die aanpak werd van generatie op generatie overgedragen. Ook wetenschappers dachten dat je door te reageren het huilen beloonde, en op die manier van je kind juist een huilbaby maakte.
„Ruim veertig jaar geleden kwam de hechtingstheorie op, die deze aanpak scherp veroordeelde. Men was ervan overtuigd dat doorhuilen grote schade aanrichtte. Veiligheid werd overigens al langer gezien als de absolute voorwaarde voor een gezonde ontwikkeling. Dat uw dochter en haar partner hun kindje meteen oppakken, past in de huidige tijd.
„Laten we die hechtingstheoretici niet, zoals tegenwoordig vaak gebeurt, al te slaafs volgen. Het is echt niet zo dat je een baby met een paar keer laten doorhuilen een trauma bezorgt. Dan moet er meer aan de hand zijn.
„De beste aanpak is gewoon goed luisteren. Wat betekent het huilen? Is het kind in paniek? Dan pakt u het uiteraard op. Maar u hoeft niet na de eerste kik op het kind af.”
Arina de Vries is GZ-psycholoog en somnoloog (slaapexpert) bij Psychologiepraktijk Slaaplekker. Bas Levering is oud-lector pedagogiek.
Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.