Mobieltjes en laptops bij kabinetsvergaderingen voortaan in de kluis

Leden van het kabinet-Schoof mogen geen elektronica meer meenemen naar officiële kabinetsvergaderingen. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van eigen onderzoek. Mobieltjes, laptops, tablets en smartwatches zullen voor vergaderingen in een speciale kluis moeten worden gestopt. Dit verbod op elektronica zou voortkomen uit cyberveiligheidsredenen, hoewel een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken niet aan het AD wilde zeggen wat de precieze reden was.

Wel laat een hooggeplaatste bron binnen het kabinet aan het AD weten dat het verbod samenhangt met het verleden van Schoof. De huidige premier was eerder onder andere directeur van de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid. Daarom zou Schoof zich goed bewust zijn van de risico’s van spionage via elektronica.

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) zegt tegen het AD dit „een verstandige veiligheidsmaatregel” te vinden. Ook cybersecurity-expert Ronald Prins vindt het verbieden van elektronica tijdens vergaderingen een goede keuze. „Als de apparaten van de ministers gehackt zijn, kun je op afstand zo een microfoon open zetten en meeluisteren met wat er besproken wordt”, aldus Prins.