‘Misschien, ooit, als Syrië gestabiliseerd is, ga ik terug’

Vanuit het centrum van de Jordaanse hoofdstad Amman vertrekken mondjesmaat vluchtelingen terug naar Damascus. De Syriër Bassem Mahamid (45) werkt al tien jaar bij een van de reisbureaus in het drukke centrum, die busvervoer organiseren vanuit Jordanië naar Syrië, Libanon, Saoedi-Arabië en Irak. Elke dag bevinden zich tussen de reizigers ook enkele vluchtelingen die terugkeren naar Syrië, vertelt hij.

Zelf heeft hij de afgelopen week nog niet serieus overwogen om terug te gaan, vertelt Mahamid. Drie van zijn zes schoolgaande en studerende kinderen zijn geboren in Jordanië. „Ik ben aan mijn leven hier gewend. Misschien, ooit, als het land gestabiliseerd is, ga ik terug.”

Net als veel andere Syriërs, deed Mahamid in de dagen rond de val van het regime door de razendsnelle opmars van de rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham geen oog dicht; continu volgde hij het nieuws. „Niemand had dit verwacht”, zegt hij, de verbazing nog op zijn gezicht. Een collega valt hem bij: „Niet alleen alle Syriërs zijn blij, maar alle Arabieren.”

Twee dagen voor de val van Assad sloot Jordanië de Jaber-grensovergang tussen Jordanië en Syrië – de andere grensovergang was al jaren gesloten. Momenteel is de Jaber-grensovergang wel open voor Syriërs die willen terugkeren, maar voor wie eenmaal is overgestoken is er voorlopig geen terugkeermogelijkheid naar Jordanië, vertellen de medewerkers van de reisbureaus. Jordaanse chauffeurs leveren passagiers af bij de grens, in plaats van door te rijden Syrië in zoals voorheen.

Meedogenloos geweld

Net over de grens bij de Jaber-overgang ligt het Syrische plaatsje Daraa. Het was in 2011 de broedplaats van de revolte tegen het Assad-regime, toen de arrestatie en marteling van kinderen die graffiti hadden gespoten op een schoolmuur uitmondde in protest. Het was ook de plaats vanuit waar Bassem Mahamid een half jaar later naar Amman vertrok, het meedogenloze geweld in zijn geboorteplaats ontvluchtend waarmee het regime de protesten onderdrukte.

De Syriër Bassem Mahamid werkt bij een reisbureau in de Jordaanse hoofdstad Amman dat busvervoer organiseert vanuit Jordanië naar Syrië, Libanon, Saoedi-Arabië en Irak.
Foto Rachel Corner

Jordanië behoort, samen met Libanon en Turkije, tot de landen die sinds het begin van de Syrische opstanden in 2011 en later de burgeroorlog de meeste vluchtelingen hebben opgevangen. Van de naar schatting 1,3 miljoen vluchtelingen in het land zijn er 620.000 Syriërs als vluchteling geregistreerd door de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen. Van hen leven er circa 120.000 in vluchtelingenkampen als Za’atari en Azraq. 82 procent van de vluchtelingen, inclusief 65.000 van andere nationaliteiten, woont verspreid over de rest van het land.

De hulpverlening aan Syrische vluchtelingen in Jordanië staat voor „steeds grotere uitdagingen”, zegt UNHCR-woordvoerder voor Jordanië Roland Schoenbauer telefonisch vanuit Amman. Bovenop de verslechterende economische situatie in het land als gevolg van onder meer de afnemende regionale handel, kwam de afname van donorfondsen, deels beïnvloed door de wereldwijde Covid-crisis. In het geval van UNHCR betekent dit bijvoorbeeld dat ze assistentie in contanten in het voorjaar van 2024 tijdelijk moesten verlagen.

Momenteel is de Jaber-grensovergang wel open voor Syriërs die willen terugkeren, maar wie eenmaal is overgestoken kan voorlopig niet terug naar Jordanië

„Jordanië staat niet meer op de radar van veel donorlanden. De vluchtelingencrisis is niet nieuw meer, maar de behoefte aan hulp is nog steeds groot”, aldus Schoenbauer. Geregistreerde Syrische vluchtelingen in Jordanië hebben recht op zorg en onderwijs en mogen in bepaalde sectoren werken. Maar de gevolgen voor vluchtelingen van de hulptekorten zijn groot: ze hebben vaker schulden, eten in sommige gevallen noodgedwongen minder, en wonen in ondermaatse huizen, vertelt hij.  

Veel euforie

„In onze opiniepeilingen door de jaren heen zien we dat veel Syriërs dromen van terugkeer op de lange termijn”, zegt Schoenbauer. „Er is veel euforie vanwege de val van het regime, maar tot nu toe vertaalt dit zich nog niet in massale terugkeer van Syriërs. Het is te vroeg om iets te zeggen over de aantallen die terugkeren.”

Uit cijfers van UNHCR blijkt dat het afgelopen decennium jaarlijks duizenden vluchtelingen vanuit Jordanië terugkeerden naar Syrië. Met een piek van 31.000 in 2019. Veel vluchtelingen zitten momenteel vol vragen en proberen de snel veranderende situatie in te schatten. „Ze moeten de ruimte krijgen om te bepalen wanneer het juiste moment is om terug te keren. Elke terugkeer, dat moet duidelijk zijn, moet vrijwillig gebeuren”, benadrukt Schoenbauer.

Jordanië presenteert zichzelf graag als een baken van stabiliteit in een roerige regio. Maar onder die stabiele oppervlakte schuilt bezorgdheid van de autoriteiten dat de onzekere situatie in Syrië ook het wankele evenwicht in Jordanië verstoort. De Jordaanse koning Abdullah had donderdag een ontmoeting in een resort aan de Rode Zee met de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Antony Blinken, die op bezoek is in de regio na de val van Assad. Tijdens de ontmoeting benadrukten ze het belang voor Jordanië van stabiliteit in Syrië.

We wachten nu af wat er gebeurt in Syrië, maar ik hoop heel erg dat we het land opnieuw kunnen opbouwen

Ahmed Kolko
Syriër in Amman

In Amman staan op donderdagochtend honderden mensen ’s ochtends in de rij voor de Syrische ambassade. De omgeving wordt nauwlettend in de gaten gehouden: rond het gebouw staan diverse auto’s van de Jordaanse politie. Volgens Ahmed Kolko (43), die in de aluminiumproductie werkt en de straat van de ambassade uitloopt, komen de meesten hier hun paspoort vernieuwen of verlengen met zes maanden.

Positief geluid

Eind 2011 vluchtte Kolko, via de Jaber-overgang, vanuit de Syrische stad Homs naar Amman. Inmiddels is hij getrouwd met een Jordaanse vrouw. „De situatie van Syriërs hier is goed, je hebt niet het gevoel dat je een vreemdeling bent.” Het is een positief geluid over de verwelkoming van vluchtelingen in Jordanië dat vaker klinkt – al dulden de Jordaanse autoriteiten ook weinig tegengeluid.

„Als de situatie in Homs stabiliseert, ga ik misschien eerst eens terug voor een bezoek om te zien hoe te situatie is, wat er gerestaureerd moet worden aan mijn huis. We wachten nu af wat er gebeurt in Syrië, maar ik hoop heel erg dat we het land opnieuw kunnen opbouwen.” Wanneer hij de afgelopen jaren dacht aan terugkeer, zegt hij, overheerste de constante angst voor de beruchte veiligheidsdiensten. Dat de val van het regime vorige week zo snel gebeurde, noemt hij onverwacht en onbeschrijflijk. „Voor niemand is meer verborgen wat Bashar [al-Assad] heeft gedaan. Ik ben zo ongelooflijk blij dat we van deze crimineel af zijn.”


Lees ook

Nieuwe machthebbers Syrië erven een gebroken land. ‘De humanitaire toestand is rampzalig. De economie is in elkaar gezakt’

Syrische vluchtelingen proberen dinsdag in de Libanese grensstad Arida terug te keren naar hun vaderland, terwijl Libanezen die wegens de Israëlische aanvallen naar Syrië waren gevlucht, de andere kant op proberen te komen. De grenspost is vorige week beschadigd na een Israëlische aanval.