Ministerie wist na kabinetsval al dat aantal nareizigers beperkt was

Het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikte kort na de kabinetsval vorig jaar al over cijfers waaruit blijkt dat het aantal asielzoekers via ‘nareizen’ zeer beperkt is. Dat blijkt uit een nota die demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel en migratie, VVD) vrijdag heeft gedeeld met de Tweede Kamer. Hoewel deze cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) begin augustus 2023 al beschikbaar waren, werden ze pas in februari van dit jaar gedeeld met de Tweede Kamer.

Het kabinet Rutte-IV viel op 7 juli vorig jaar, omdat er volgens de VVD geen overeenstemming was over de aanpak van migratie, waaronder zogeheten nareizigers, statushouders in Nederland die familieleden laten overkomen. Demissionair minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid, VVD) sprak destijds van „héél veel” nareizigers en een „stapeling”, wat door deskundigen en vluchtelingenorganisaties werd tegengesproken. Voor de verkiezingen in november vorig jaar zei Yesilgöz in een Volkskrant-interview dat het zou gaan om „duizenden mensen – hoeveel exact weten we niet”.

In werkelijkheid ging het om beperkte aantallen, blijkt uit een tabel in de IND-nota die Van den Burg vrijdag publiek maakte. In 2022 ging het om honderd asielaanvragen, waarvan slechts twintig werden ingewilligd. In de eerste helft van 2023 werden er 110 aanvragen ingediend, waarvan toen minder dan tien waren goedgekeurd.

Bij deze ‘nareizigers’ kan het bijvoorbeeld gaan om minderjarige asielzoekers die hun ouders of broers of zussen laten overkomen uit het land van herkomst, staat in de IND-nota.

Yesilgöz erkende in april dit jaar in antwoorden op Kamervragen al dat ze zelf had geconcludeerd dat nareizigers „een knelpunt” waren. Haar uitlatingen deed ze „op basis van de algemene cijfers over nareis plus de totale instroom cijfers”, aldus een Kamerbrief.

Kamerlid Kati Piri van GroenLinks-PvdA sprak zaterdag Yesilgöz op X rechtstreeks aan: „Kabinet opblazen over fabels. En vervolgens dit achterhouden tot ná de verkiezingen.” Een persvoorlichter van Vluchtelingenwerk Nederland twittert op persoonlijke titel: „Men wist het al die tijd al. Van begin af aan. Het was niet waar en het maakte niet uit.”

„Naar aanleiding van de val van het kabinet is gesproken over het beperken van nareis op nareis”, staat verder in de nota. „De discussie over nareis op nareis heeft daarmee ook een politieke lading gekregen.” De IND schrijft dat het opstellen van de gegevens lastig was, wat tot frustratie leidde bij sommige media. Er staat: „Met de openbare, publicatie van het informatiesheet over nareis op nareis op ind.nl, kunnen alle media tegelijk worden geïnformeerd en zijn we transparant over de cijfers.” In werkelijkheid ging het kabinet lange tijd niet in op verzoeken van zowel media als de Tweede Kamer om deze informatie te verstrekken.