Ministerie van Financiën overtreedt zelf verbod op schijnzelfstandigheid

Het ministerie van Financiën zal ook in 2025 met zzp’ers werken die volgens het arbeidsrecht eigenlijk in dienst genomen moeten worden. Dat zei staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Folkert Isdinga (NSC) donderdag tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer.

Het werken met zzp’ers in deze zogeheten schijnconstructies is sinds 2016 verboden, maar de Belastingdienst handhaaft dit verbod niet. Daar komt vanaf 1 januari 2025 verandering in: overtreders kunnen vanaf die datum een waarschuwing of zelfs een naheffing verwachten.

Bij die overtreders hoort dus ook Idsinga’s eigen ministerie van Financiën. Het departement telde in juni van dit jaar duizend potentiële schijnzelfstandigen. Het merendeel daarvan is werkzaam bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), de organisatie die zich bezighoudt met compensatie voor gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Geen uitzondering

Op andere afdelingen bouwt het ministerie het werken met zzp’ers af, maar voor de UHT maakt het een uitzondering, aldus de staatssecretaris. De Belastingdienst – die ook onderdeel is van het ministerie van Financiën – zal echter wel gewoon controleren.

Of dit betekent dat de fiscus de UHT een naheffing op zal leggen, is niet duidelijk. Volgens Idsinga zal „ook de overheid zich aan zijn eigen wetten moeten houden” en zal „in het handhavingsbeleid geen uitzondering worden gemaakt voor overheidwerkgeverschappen.”

Idsinga zei echter ook „niet hysterisch” te zullen controleren op schijnzelfstandigheid. „Er zijn nu tachtig belastinginspecteurs die op schijnzelfstandigheid handhaven en dat blijven er tachtig”, aldus de staatssecretaris.


Lees ook

Tegen schijnzelfstandigheid wordt door fiscus nauwelijks opgetreden

PostNL wordt er regelmatig van beschuldigd met schijnzelfstandigen te werken.