Minister van Justitie David van Weel (VVD) heeft geen signalen ontvangen over dat Israël de Nederlandse geheime diensten heeft gewaarschuwd voor de dreiging rond de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv van afgelopen donderdag. Dat zei hij maandag voor aanvang van de ministerraad.
Op X schreef de Israëlische journalist Emily Schrader dat Nederland was gewaarschuwd, maar Van Weel heeft het laten nakijken en heeft zulke waarschuwingen niet kunnen vinden. „Als ik dat had gevonden, dan had ik dat gemeld. We zijn nog aan het kijken, ik wil zeker weten dat ik niks heb gemist, maar we hebben vooralsnog niets aangetroffen.”
Hit-and-run
Voor zover Van Weel weet zijn er nog altijd geen mensen opgepakt voor de ‘hit-and-runacties’ tegen Israëlische voetbalfans in de nacht van donderdag op vrijdag. Dat komt doordat bij die acties „mensen snel vanuit steegjes werden aangevallen. Dan ben je er niet bij als politie en kun je mensen niet op heterdaad betrappen.” Hij wil dat alle beelden goed worden bekeken — ook die van geweld door Maccabi-supporters, zegt hij desgevraagd.
„Mensen achterna zitten op basis van wie ze zijn, gaan we echt niet tolereren”, verzekert Van Weel. Hij benadrukt, net als minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC), alles te willen doen tegen antisemitisme, maar een strategie die de ministers deze week willen presenteren is nog in de maak.
Over Van Weels ‘race’ met PVV-leider Geert Wilders om als eerste op Schiphol te zijn om de Israëlische buitenlandminister Gideon Saar te ontvangen, zegt de minister: „Ik heb dat niet ervaren als een wedstrijd, want ik wist hoe laat hij aankwam, dus het was geen spannende wedstrijd.”
We wonen in Almere Oosterwold, een experimenteel ecologische wijk met liefde voor de natuur. Stadstuinieren is contractueel vastgelegd voor alle bewoners. Nu blijkt er een McDonald’s te komen. De buurt is fel tegen omdat het fastfoodconcept niet strookt met de doelstelling van de wijk. Mijn man dacht aan een win-winsituatie als Oosterwold de basisingrediënten voor het fastfoodrestaurant zou gaan leveren. Daarmee zou de eerste biologische McDonald’s ter wereld op de kaart komen te staan! We probeerden de Big Veg met groenten uit eigen moestuin. Ik gebruikte een vergeten restje gedroogde Puy-linzen. De smaak was vol en kruidig en de burgers kwamen lekker doorbakken en stevig uit de oven. De volgende keer voeg ik de shiitakes pas na het blenderen toe voor een extra bite. Overigens werd het plan door de directie van McDonald’s Nederland op een informatiebijeenkomst deze zomer afgeserveerd met de onvergetelijke woorden: „Wij gaan het niet eens worden.” Een gemiste kans. Het zou me namelijk niets verbazen als deze hamburger een hit blijkt te zijn.
Spanje bereidt zich voor op nieuw noodweer. De nationale weerdienst Aemet heeft woensdag code rood afgegeven in delen van de regio’s Catalonië en Andalusië. In de Catalaanse provincie Tarragona, ten zuidwesten van Barcelona, kan woensdag in twaalf uur tijd tot 180 millimeter regen vallen. In Málaga kan dat 120 millimeter worden.
Weliswaar zal er naar verwachting veel minder neerslag vallen dan twee weken geleden – op sommige plekken viel toen meer dan 400 millimeter –, toch wordt er opnieuw gewaarschuwd voor overstromingen. Regenwater in meerdere gemeenten kan door verstopte rioleringen moeilijk weglopen. Scholen in onder meer Valencia, Tarragona en Andalusië schorten de lessen op vanwege de aankomende storm, veel sportfaciliteiten blijven dicht.
De overstromingen van twee weken terug kostten zeker 230 mensen het leven. Veel Valencianen gaven regiopresident Carlos Mazón de schuld van dat hoge dodental. De regionale politiek zou veel te laat een noodmelding naar alle burgers van Valencia hebben gestuurd. Meer dan 130.000 inwoners van de stad gingen afgelopen week de straat op om Mazóns aftreden te eisen. De regiopresident legde op zijn beurt de schuld bij de regering van Pedro Sánchez, en zelfs bij de militaire noodhulpeenheid.
Lees ook
Spaanse politici geven elkaar de schuld van chaos rond overstromingen
De Amerikaanse regering zal er in de laatste maanden van het presidentschap van Joe Biden alles aan doen om Oekraïne extra militaire steun te geven. Daarmee moet het land ook na de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis, op 20 januari, sterk genoeg zijn om zich in 2025 te kunnen verweren tegen Rusland.
Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, woensdag gezegd tegen journalisten in Brussel. Tijdens zijn bliksembezoek sprak Blinken onder anderen met de secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte. „President Biden zal ervoor zorgen dat elke dollar die we kunnen uitgeven tussen nu en 20 januari de deur uitgaat”, zei Blinken. De NAVO-landen moeten er volgens hem voor zorgen dat Oekraïne „verzekerd is van het geld, de munitie en de gemobiliseerde strijdkrachten om in 2025 effectief te blijven vechten, of in staat is om over vrede te kunnen onderhandelen vanuit een positie van kracht”.
Miljardensteun VS
In Kyiv en onder de Europese NAVO-bondgenoten bestaat de vrees dat de Verenigde Staten hun militaire steun aan Oekraïne zullen verminderen of zelfs stoppen, zodra Trump terugkeert als president. In Republikeinse kringen bestaat veel weerstand tegen de steunpakketten ter waarde van tientallen miljarden dollars die Washington aan Kyiv heeft gegeven sinds de grootscheepse Russische invasie.
Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne regelmatig gezegd dat hij de oorlog in Oekraïne snel zal beëindigen als hij president wordt, maar details over de manier waarop hij dat zou willen doen, gaf hij nooit.
Blinken zei dat hij met Rutte had gesproken over de oorlog in Oekraïne en over de opdracht die de NAVO-landen hebben om hun defensie-industrie te versterken. Blinkens Oekraïense ambtgenoot Andri Sybiha waarschuwde Blinken in Brussel dat de oorlog in Oekraïne een kritiek moment heeft bereikt. „De verdediging van Oekraïne kan niet in de wacht worden gezet”, zei Sybiha naf afloop. „We moeten alle doorslaggevende beslissingen versneld nemen.”
Lees ook
Russische opmars in Oost-Oekraïne: burgers vertrekken, sommigen blijven
De Russische strijdkrachten zijn al het hele jaar bezig met een opmars in het oosten van Oekraïne, vooral in de regio Donetsk. Die opmars verloopt traag en gaat gepaard met enorme verliezen aan materieel en manschappen onder de aanvallers. Maar de laatste maanden neemt het tempo van de Russische veroveringen in de Donbas toe, vooral ten oosten en ten zuiden van Pokrovsk, dat voor de Oekraïense krijgsmacht een logistiek belangrijk knooppunt was. Het spoorwegstadje is nog wel in Oekraïense handen.
Noord-Koreaanse troepen
Internationaal baart ook de Noord-Koreaanse intrede in de oorlog in Oekraïne veel zorgen. Meer dan tienduizend Noord-Koreaanse soldaten zouden inmiddels aan de zijde van Moskou vechten in de Russische regio Koersk, die sinds augustus voor een deel wordt gecontroleerd door het Oekraïense leger.
Blinken noemde de Noord-Koreaanse deelname aan de oorlog een „ingrijpende en buitengewoon gevaarlijke ontwikkeling”. In de eerste plaats „omdat het olie op het vuurt gooit voor de Russische agressie tegen Oekraïne, en dat is een grote zorg bij iedereen binnen de NAVO”. Daarnaast wees hij ook op het feit dat hier sprake is van „tweerichtingsverkeer”. Er bestaat volgens Blinken grote zorg over de Russische hulp aan Noord-Korea als tegenprestatie, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van raketten en het nucleaire programma.
Lees ook
In de bossen van Soemy voelt de strijd tegen Rusland steeds meer als een wereldoorlog