Minister Madlener: geen aparte categorie voor fatbike, maar helmplicht voor alle elektrische fietsers kan wel

Het is „in theorie mogelijk” om een juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere elektrische fietsen, maar dat is „niet effectief”. Dat schrijft minister Barry Madlener (PVV) van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer op basis van eerder dit jaar verricht onderzoek.

Het is volgens het onderzoek „niet hard te maken dat eigenschappen van de fatbikes, zoals bredere banden en een lager frame, leiden tot een onveilig voertuig of onveilig gedrag”. Daarnaast verwacht de minister dat „de markt zich snel zal aanpassen” als het onderscheid zich richt op typische fatbike-kenmerken als dikkere banden of een lager frame.

Regeringspartijen VVD en NSC hebben aangekondigd woensdag tijdens het debat over verkeersveiligheid een motie te gaan indienen voor een helmplicht en een minimumleeftijd van 14 jaar voor fatbikes. Ze zien juist wel aanknopingspunten voor een juridisch onderscheid en kunnen rekenen op steun van de Kamerfractie van de PVV.


Lees ook

De fatbike is voor kinderen ‘een extreem gevaarlijk apparaat’, zegt de traumachirurg

Twee jongeren rijden met een fatbike door Dordrecht. Foto Jeffrey Groeneweg/ ANP / HH

Helmplicht en leeftijdsgrens

Het is „klip en klaar”, schrijft Madlener, dat aanvullende maatregelen nodig zijn. Maar oplossingen voor „overlast en verkeersonveiligheid” door opgevoerde fatbikes zouden „niet zo eenvoudig [zijn] als dat de discussie in de media soms doet vermoeden”. Het zou wel mogelijk zijn om een helmplicht of leeftijdsgrens in te stellen voor alle elektrische fietsers, maar dat laat Madlener aan de Tweede Kamer.

Madlener waarschuwt in zijn brief dat aan elke leeftijdsgrens haken en ogen zitten. Zo is de voorgestelde minimumleeftijd van 14 jaar „ongebruikelijk” in het verkeer, is een grens van 12 jaar niet te handhaven omdat er voor kinderen van die leeftijd nog geen identificatieplicht geldt en worden bij een grens van 16 jaar veel scholieren getroffen die lange afstanden naar school moeten fietsen.

Een eventuele helmplicht voor alle e-bikes zou per 1 januari 2026 kunnen worden ingevoerd, maar het invoeren van een minimumleeftijd duurt langer, omdat daarvoor de Wegenverkeerwet 1994 moet worden aangepast.

De discussie over fatbikes komt voort uit de regelmatige ernstige ongelukken die er gebeuren met vaak hele jonge bestuurders. Ook worden de fietsen vaak opgevoerd, waardoor ze veel harder gaan dan de officiële maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Madlener heeft eerder al toegezegd daar beter op te gaan handhaven. Ook steunt zijn ministerie veiligheidscampagnes en werkt hij aan een strategie voor de vrijwillige promotie van de fietshelm.