Zeven Patriot-luchtverdedigingssystemen. Eén voor elke grote stad in Oekraïne. Dat is waar zijn land op dit moment het meest behoefte aan heeft, zegt Dmytro Koeleba (42), de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. „Dat is voldoende om de burgers en de civiele infrastructuur in die steden te beschermen tegen de dagelijkse aanvallen door Russische ballistische raketten. Het is heel simpel: we moeten onze energievoorzieningen beschermen, voor de burgers maar ook om de economie draaiende te houden. Anders hebben we geen geld om ons land te verdedigen. Zeven Patriots. Wat is de macht van het Westen als ze dat niet kunnen leveren?”
Hoofdstad Kyiv is relatief goed beschermd door de enkele Patriot-systemen waar Oekraïne al over beschikt. Het precieze aantal wil Koeleba niet noemen, dat hoeft de vijand niet te weten. Goedkoop zijn de raketten voor de Amerikaanse Patriot-batterijen niet: één raket kost 4,1 miljoen dollar (3,8 miljoen euro). Maar herstellen is duurder dan voorkomen, zegt Koeleba. „Een elektriciteitscentrale opnieuw bouwen kost 90 miljoen dollar, een ziekenhuis 20 miljoen dollar. Zelfs als het alleen om kosten zou gaan is dit een goede keuze.”
De tweede stad van Oekraïne, Charkiv in het noordoosten, heeft zwaar te lijden onder recente Russische raketaanvallen. Een grote elektriciteitscentrale is verwoest, stroom is zeer beperkt beschikbaar. In internationale media is weinig aandacht voor de situatie in Charkiv. „Klopt, iedereen schrijft liever over oorlogsmoeheid, of over ruzies tussen onze politieke en militaire top. Ik begrijp daar niets van. Sorry, misschien moet ik diplomatieker zijn.”
Dmytro Koeleba, diplomaat sinds 2003 en minister sinds 2020, verkeert in een permanente spagaat. Enerzijds is hij dankbaar voor de westerse steun aan Oekraïne, anderzijds is hij gefrustreerd over vertraagde wapenleveranties en politieke discussies. De vrees om niet dankbaar genoeg over te komen keert regelmatig terug tijdens het gesprek in Den Haag. Maar de steun is wel „too little too late”.
Lees ook
De Taurus-raket kan cruciaal zijn voor Kyiv. Wat maakt het wapen zo gewild?
Anders dan veel andere naaste medewerkers van president Volodymyr Zelensky is Koeleba niet ontslagen in oorlogstijd. Al twee jaar reist hij langs wereldsteden om steun te vragen. Eind vorige week was hij in India, zondag en maandag in Kyiv. Maandagavond en -nacht reisde hij naar Den Haag, waar hij dinsdag sprak op een internationale conferentie over juridische vervolging van Russische agressie. Woensdag en donderdag is hij bij de NAVO in Brussel, waar hij onder meer twaalf ambtgenoten spreekt.
Los van het reizen lijkt me dat balanceren tussen dankbaarheid tonen en frustratie inslikken heel vermoeiend. Hoe houdt u dat vol?
„Ik slik pillen en ik ga naar de sportschool. Wat me ook de been houdt is iets dat ik heb geleerd uit boeken over de wereldgeschiedenis die ik graag lees. Oekraïne heeft sneller en meer internationale steun verworven dan andere landen die eerder in dezelfde situatie zaten. Dat is vooruitgang voor de wereldgemeenschap. Maar ja, zeg dat maar eens tegen de moeder van een gesneuvelde soldaat.”
Historisch gezien is het veel, maar op dit moment stokt de internationale steun. Wat kunt u daar aan doen?
„Mijn taak is om elke dag te zoeken naar oplossingen die ons in staat stellen om voorwaarts te gaan. Onze partners helpen ons op een manier die het voor Rusland onmogelijk maakt om ons compleet te verwoesten. Maar ze helpen ons niet op een manier die ons in staat stelt om deze oorlog te winnen en een einde te maken aan oorlog in Europa. Want zo zit het. Als Oekraïne deze oorlog wint zal er decennia lang geen oorlog zijn in Europa. Als Rusland wint zal er een grotere oorlog in Europa volgen. Ik weet dat als ik dit zeg er de volgende dag altijd iemand uit een of ander land opduikt die zegt dat ze niet zien dat Rusland zich voorbereidt op een oorlog tegen de NAVO. Da’s best, maar ik probeer iedereen in te laten zien dat niemand geloofde dat er een grootschalige invasie in Oekraïne zou komen.”
Hoe groot is de kloof tussen retoriek van westerse regeringsleiders en daadwerkelijke steun, tussen beloftes en leveringen?
„Dat is een provocerende vraag. Maar inderdaad, er is een kloof. Die geldt meer voor tijd dan voor omvang. De periode tussen een toezegging en werkelijke levering van wapens is soms heel lang, helaas. Maar uiteindelijk worden ze wel geleverd. Het beruchtste voorbeeld van een niet nagekomen belofte is natuurlijk de één miljoen granaten van de EU. Maar ik wil de EU niet teveel verwijten maken, dat hebben we al gedaan.
„Oorlog gaat in hoge mate over timing. Als je vandaag tienduizend granaten nodig hebt en je krijgt ze niet, dan heb je er mogen twintigduizend nodig. Ons grootste probleem is, en zeg hier alsjeblieft bij dat we heel dankbaar zijn voor alles dat we krijgen, dat politici een besluit nemen over levering van iets en dan tevreden achterover leunen. Zo, dat hebben we gedaan, wij zijn de good guys. Maar zo werkt oorlog niet. De situatie verandert permanent en je moet elke dag opnieuw een besluit nemen.
„Neem het Tsjechische initiatief om achthonderdduizend granaten te leveren, met financiële bijdragen van veel landen. Dat is heel mooi en het lijkt te werken. We hebben die granaten heel hard nodig. Maar, en ik wil niet gemeen klinken, ik zeg wel tegen elke Europese collega die ik spreek: vergeet je tevredenheid over het Tsjechische initiatief en switch onmiddellijk naar het volgende goede plan. Zo effectief werkt politieke besluitvorming helaas echter niet.”
De Amerikaanse steun aan Oekraïne wordt ernstig vertraagd door verzet van een aantal Republikeinse politici. Hoe bereidt u zich voor op een eventuele overwinning van Donald Trump?
„Voorspellen is niet mijn vak, maar ik denk niet dat de Verenigde Staten zullen stoppen met het steunen van Oekraïne. Ik denk wel dat de vorm en de omvang van die steun kunnen veranderen als gevolg van binnenlandse politieke verschillen. Trump wil precies het tegenovergestelde doen van wat president Biden doet. Dat zag je al bij zijn voorstel om schenkingen om te zetten in leningen. Hij zegt niet: Ik ga Oekraïne niet meer helpen. Hoe de verkiezingen in de VS ook zullen uitpakken, het betekent niet dat wij concessies moeten doen. Mogelijk verandert er iets in de VS, maar de strategische doelen van Oekraïne blijven dezelfde.”
Hoe verklaart u dat veel mensen in West-Europa de Russische agressie niet serieus nemen?
„Sinds 1945 zijn hier generaties opgegroeid met het idee dat er nooit meer oorlog zal zijn. De oorlogen die volgden, in Joegoslavië of Georgië, voelden ver weg. Ze zagen niet dat zich naast Europa een regime ontwikkelde als antithese van Europa. Poetin creëerde een vijandbeeld waarin het mogelijk werd dat er op de staatstv wordt gesproken over het verwoesten van steden. Wie denkt dat ze het alleen over Oekraïense steden hebben heeft het mis, het gaat ook over Warschau en Amsterdam.
„Het zou goed zijn als Nederlanders meer toegang hadden tot Russische propaganda op de staatstv, zowel de talkshows als de interviews met mensen op straat. Dan snap je beter waarom gewone Russen in ons land mensen verkrachten, martelen en vermoorden. Die mensen zijn niet zo geboren, maar opgegroeid met haat.
Lees ook
‘Poetin zal telkens weer een nieuwe oorlog beginnen’, zeggen twee Russische dissidenten
„Poetins doel is heel duidelijk. Hij wil niet alleen de Sovjet-Unie herstellen maar de hele invloedssfeer van de Sovjet-Unie. Bedenk dat de Sovjet-Unie onder Stalin de beste periode was voor Rusland, met invloed in Oost-Europa, maar ook in dekoloniserende landen in Afrika en Zuid-Amerika. Bedenk ook dat Rusland als enige land nooit verantwoording heeft afgelegd over misdaden in de Tweede Wereldoorlog. Geen tribunalen, geen straffen, geen zelfreflectie. Dat zegt veel over een land.”