Minister Jetten: Overheid pakt hoofdrol in verduurzaming energie

Energietransitie Bedrijven maken rond de verduurzaming niet genoeg tempo, daarom wordt de overheid „pro-actiever dan we in decennia hebben gezien”. Minister Jetten (Energie en Klimaat) presenteerde maandag het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE).

Minister Rob Jetten, hier tijdens het wekelijkse vragenuur, zei gisteren onder meer: „De overheid gaat een meer nadrukkelijke rol spelen [...]. Nu is die aanjagende rol echt nodig.”
Minister Rob Jetten, hier tijdens het wekelijkse vragenuur, zei gisteren onder meer: „De overheid gaat een meer nadrukkelijke rol spelen […]. Nu is die aanjagende rol echt nodig.” Foto Ramon van Flymen/ANP

Voor een liberale markteconomie als Nederland, is het best een fundamentele omslag, erkent minister Rob Jetten (Energie en Klimaat, D66). Maandag presenteerde hij zijn langverwachte visie op hoe het energiesysteem de komende jaren op de schop moet worden genomen, zodat het een stuk schoner en duurzamer wordt dan nu.

En als het aan hem ligt, neemt de overheid bij die verbouwing een ongebruikelijk dominante rol in. Want van het bedrijfsleven, dat traditioneel veel vrijheid krijgt om zijn eigen koers te bepalen, gaat het dit keer niet komen, meent hij. Althans, onvoldoende. „We hebben lang gedacht: de markt regelt het wel. Maar we zien nu toch een grotere rol voor de overheid”, aldus Jetten in een toelichting op zijn plan tijdens een persconferentie. „De urgentie is groot: over acht jaar willen we de uitstoot van CO2 met 55 procent beperkt hebben. Over twaalf jaar moeten we al onze stroom CO2-vrij opwekken. Maar we zien dat het nu niet snel genoeg gaat.”

Wellicht doen we te veel, maar dat risico nemen we

Rob Jetten Minister Energie en Klimaat

Volgens de minister hebben bedrijven de neiging om voor 100 procent zekerheid te gaan. „Wij als overheid gaan daarom nu meer risico nemen, bijvoorbeeld door voor een maximale hoeveelheid energie te gaan. Dat betekent dat we wellicht te veel doen, maar dat risico nemen we.”

Het maandag gepresenteerde Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) moet het antwoord van het kabinet zijn op de grote uitdaging waar Nederland de komende decennia voor staat. Om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, dient fossiele energie nagenoeg volledig te worden uitgebannen en vervangen door een alternatief, ‘groen’ energiesysteem. Daarvoor moet het bestaande systeem bijna compleet worden omgebouwd, inclusief de infrastructuur om de energie bij consumenten en bedrijven te krijgen. Dat project gaat vele honderden miljarden euro’s kosten en neemt jaren in beslag. Maar hoe het er precies uit moest komen te zien, daarover lopen de meningen uiteen.

Nationale besparingsdoelstelling

In zijn plan schetst Jetten nu welke vorm die energieproductie en infrastructuur in 2050 volgens hem moet krijgen, en hoe hij daar wil komen. Centraal staat dat er een maximale hoeveelheid energie beschikbaar komt, gecombineerd met extra besparingsbeleid. Zo wil Jetten met een nationale besparingsdoelstelling komen, waarbij per sector wordt bepaald hoeveel energie er bespaard gaat worden. En wat betreft de maximale energieproductie: het kabinet gaat ervan uit dat de stroombehoefte in 2050, wanneer de uitstoot in Nederland minimaal moet zijn, zeker vier maal hoger is dan het huidige gebruik en alleen zo „borgen we strategische leveringszekerheid en blijft het energiesysteem een belangrijke vestigingsklimaatfactor in Nederland”. „Bovendien kan afschalen makkelijker dan opschalen.”

Wat infrastructuur betreft, denkt Jetten onder andere aan een ondergrondse stroomverbinding („diepe aanlanding”) die windstroom vanuit de Noordzee naar het Limburgse Maasbracht brengt, waar het industriecomplex Chemelot zich bevindt.

Aanpassing ruimtelijk beleid

Het ruimtelijk beleid moet voor de verduurzaming ingrijpend worden aangepast. „Voor grootschalige conversie [zoals waterstofproductie] en opslag van energie bestond tot nu toe geen ruimtelijk beleid”, schrijft Jetten maandag in een begeleidende brief bij zijn plan aan de Tweede Kamer.

We kijken wat in 2050 nodig is, en redeneren dan terug naar vandaag

Rob Jetten over het ruimtelijk beleid

In plaats van dat Nederland „stapje voor stapje” vooruit probeert te komen, met een onduidelijk beeld van waar het eindigt, draait Jetten het om: „We kijken wat in 2050 nodig is, en redeneren dan terug naar vandaag.”

Vooral opvallend is dat het kabinet het bij de energietransitie over een andere boeg gaat gooien dan het decennialang heeft gedaan. Zijn ministerie gaat „een meer pro-actieve houding aannemen dan we de afgelopen decennia hebben gezien”, aldus Jetten. Dat wordt onder andere zichtbaar in het aanwijzen van locaties waar groene waterstof wordt geproduceerd, zei de minister, maar ook in de Warmtewet waar publieke partijen [gemeenten] de leiding nemen bij aanleg van warmtenetten. „We gaan ook vaker publieke partijen de kar laten trekken, zoals [overheidsbedrijf] Gasunie dat nu doet rond het waterstofnetwerk op land.”

Jetten: „De overheid gaat een meer nadrukkelijke rol spelen […]. Wellicht dat we daar op een later moment weer vanaf stappen. Maar nu is die aanjagende rol echt nodig.”

Overheidsrol bij kernenergie

Dat de overheid minder aan de markt overlaat, is nu al duidelijk op het vlak van kernenergie. Vorige week maakte de minister bekend dat hij drie bedrijven heeft geselecteerd die twee kerncentrales moeten gaan bouwen. Het gaat daarbij om Westinghouse uit de Verenigde Staten, EDF uit Frankrijk en KHNP uit Zuid-Korea. Jettens voorganger Eric Wiebes liet het initiatief voor de bouw van centrales expliciet over aan het bedrijfsleven, waardoor er in de praktijk niets gebeurde. Uit het klimaatfonds is 5 miljard euro beschikbaar gemaakt voor de voorbereiding van de bouw.

Jetten geeft toe dat de transitie door het bestaande stikstofbeleid de afgelopen tijd vertraging heeft opgelopen. „Zoals dat ook bij de bouw gebeurde. Maar ik verwacht dat we de komende tijd weer meer vaart kunnen maken.” De minister gaat ervan uit dat, met goedkeuring van Brussel, projecten groen licht kunnen krijgen, ook al zorgen ze op de korte termijn voor meer stikstof. Voorwaarde is dan wel dat die projecten „op de langere termijn een substantiële afname leveren en bijdragen aan natuurherstel.”

Lees ook: Hoe netbeheerder Tennet het elektriciteitsnetwerk wil verduurzamen