Minister en werkgevers reageren zuinig op stikstofplan boeren en provincies

Niet eens de inhoud, maar vooral de partijen áchter een nieuw stikstofplan dat donderdag werd gepresenteerd zijn opvallend. Provincies (IPO), gemeenten (VNG) en waterschappen (UvW) sporen Den Haag aan om Nederland van „het stikstofslot’’ te halen, samen met de vereniging van jonge boeren (NAJK) én LTO, de grootste organisatie van boeren en tuinders. De timing is erop gericht de verkiezingscampagne en formatie te beïnvloeden.

De plannen borduren voort op het ‘Startpakket’ waarmee het kabinet in april kwam. De uitstoot van stikstof in de landbouw moet over tien jaar 42 tot 46 procent lager zijn dan in 2019; verschillende agrarische sectoren, en vervolgens ook individuele boerenbedrijven, krijgen hun eigen uitstootdoelen. Daadwerkelijke dwangmaatregelen in 2035, zoals het intrekken van vergunningen en rechten van bedrijven, moeten de reductie garanderen.

LTO heeft met dit plan aansluiting bij de lagere overheden gevonden, na een periode waarin de relaties met de landelijke politiek en bestuur flink bekoeld waren. Twee jaar geleden stapte LTO op het laatste moment uit het Landbouwakkoord met het kabinet Rutte IV, omdat het boeren te veel pijn zou doen. De verduurzaming van de agrarische sector lag weer stil, en de vertrouwensband met LTO als traditionele overlegpartner was geschaad.

Veel enthousiasme was er donderdag niet bij het kabinet te horen

LTO hoopte dat het nieuwe, rechtse kabinet Schoof, met de BBB op het ministerie van Landbouw, meer voor het boerenbelang zou opkomen. Maar dat kabinet is na elf maanden alweer gevallen zonder veel bereikt te hebben: landbouwminister Femke Wiersma werd steeds teruggefloten door een kritische Kamermeerderheid van GroenLinks-PvdA, D66, CDA, ChristenUnie én coalitiepartijen VVD en NSC.

LTO geïsoleerd

Bij die Kamermeerderheid kreeg LTO zelf ook al langer weinig gehoor meer, zeggen Haagse bronnen. De organisatie was te activistisch geworden, was de kritiek, tegen de achtergrond van het boerenprotest, de groei van de BBB, en concurrerende boerenbelangengroepen als Agractie en Farmers Defence Force. De felle toon van de nieuwe LTO-voorzitter Ger Koopmans sinds april vorig jaar, oud-CDA-Kamerlid, hielp de verhoudingen ook niet te verbeteren.

LTO isoleerde zich eind vorig jaar verder, door afstand te nemen van de organisaties waarmee het een ander stikstofplan aan het opstellen was: VNO-NCW en MKB-Nederland, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu. Dat ‘versnellingsplan’, een vervolg op een plan uit 2021, ging volgens LTO te ver qua krimp van de veestapel en zou financieel onhaalbaar zijn geweest. Het werd uiteindelijk zonder LTO gepresenteerd.

Diezelfde coalitie van werkgevers, bouwers en natuurorganisaties reageerde deze donderdag afgemeten op het nieuwe plan van de lagere overheden en boeren. Het zou onvoldoende zijn om het land van het stikstofslot te halen. Waarom is er niet al in 2030 een wettelijke norm voor de uitstoot van individuele bedrijven, vragen zij zich in een verklaring af. Ook is volgens hen onduidelijk hoeveel geld er nodig is om de sector aan de norm van 42 tot 46 procent minder uitstoot te laten voldoen.

Veel enthousiasme was er donderdag ook niet bij het kabinet te horen. Zo benadrukt minister Wiersma dat de boeren en decentrale overheden vooral het kabinetsplan steunen, dat in april als een startpakket werd gepresenteerd. „Ik ga het plan goed bestuderen, maar op het eerste gezicht zie ik vooral veel overeenkomsten”, zei de minister in een persbericht.

Ook in het voorstel van het kabinet wordt al uitgegaan van het terugbrengen van de uitstoot per sector en zelfs per boer, waarbij de totale neerslag van stikstof als leidraad wordt losgelaten. Dat het niet halen van de doelen echt consequenties voor de bedrijven moet hebben, is ook iets waar de minister naar eigen zeggen van overtuigd is. „Dat dit niet vrijblijvend kan zijn, dat heb ik ook altijd gezegd. Er is een stok achter de deur nodig.” Dat de sector dat nu zelf ook erkent, dat dwang noodzakelijk is, kan voor haar nog wel als winst worden gezien.

Rechtszaken

Met de plannen hopen de boeren en lagere overheden een einde te maken aan de vele rechtszaken die in het verschiet liggen. Zo kondigden Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu vorige maand aan wekelijks rechtszaken te gaan voeren om zogeheten PAS-melders de vergunning te ontnemen.

PAS-melders zijn (boeren)ondernemers die tussen 2015 en 2019 melding deden van stikstofuitstoot en een vrijstelling kregen. Later bleek die vrijstelling ongeldig, toen de Raad van State in mei 2019 bepaalde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid niet deugdelijk was. Die bedrijven draaien nu ongewild zonder vergunning.

Om de wind uit de zeilen van de milieuorganisaties te nemen, zijn harde garanties van de stikstofreductie een voorwaarde.

Stikstof is geen populair thema om kiezers mee te winnen

Pas in 2035 kan volgens het LTO-plan het gros van de boeren daadwerkelijk vergunningen verliezen als zij te veel blijven uitstoten. Maar ook al in 2030, als er een tussenstand van de stikstofreductie wordt opgemaakt, volgen er mogelijk sancties. Voor de komende vijf jaar gaan de plannen uit van twee tot vijf natuurgebieden waar de provincie al dwingend kan gaan optreden. Door dat aantal natuurgebieden in 2030 op te schroeven zouden meer boerenbedrijven met sancties te maken kunnen krijgen.

In augustus wil het demissionaire kabinet besluiten hoeveel geld het voor de stikstofplannen wil uittrekken. Dat bedrag kan dan op Prinsjesdag in september worden gepresenteerd. Naar verluidt is er weinig animo om nu al vele miljarden opzij te leggen. Het kabinet-Schoof heeft vorig jaar zelf een streep gezet door het miljardenfonds voor het landelijke gebied dat het kabinet-Rutte IV wilde optuigen. En zes weken na de publicatie van de Miljoenennota vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats – stikstof is geen populair thema om kiezers mee te winnen.


Lees ook

Een snelle uitweg uit de stikstofcrisis is er niet

De westelijke Veluwe, hier een deel van landbouwdorp Kootwijkerbroek, is een van de Natura2000-gebieden met de hoogste stikstofdeposities van Nederland.