Minister en vakbond eens over nieuw cao rechterlijke macht

Werkdruk Volgens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak blijft met de huidige overeenkomst een structurele oplossing voor de hoge werkdruk uit. De afgelopen maanden dreigden rechters en officieren van justitie met werkonderbrekingen om hun werkomstandigheden aan te kaarten.
De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak ziet het resultaat van de onderhandelingen als „het hoogst haalbare”.
De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak ziet het resultaat van de onderhandelingen als „het hoogst haalbare”. Foto Laurens van Putten/ANP

Er komt een nieuwe cao voor de rechterlijke macht in Nederland. Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) dinsdag bekend. De vakbond bereikte een akkoord met minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66). De overeenkomst omvat onder meer afspraken op het gebied van salaris en veiligheid, en een tegemoetkoming om werkdruk tegen te gaan. Ondanks het akkoord heerst bij de vakbond ook teleurstelling vanwege het uitblijven van structurele maatregelen. NVvR-voorzitter Marc Fierstra ziet het resultaat van de onderhandelingen als „het hoogst haalbare”.

Onderdeel van de overeenkomst is onder meer een loonsverhoging tot 2,5 procent en een eenmalige compensatie tot 4.900 euro voor de verhoogde werkdruk. Daarnaast is een werkgroep aangesteld om de problematiek rond werkdruk verder „in kaart te brengen”. Toch blijft met het huidige akkoord volgens Fierstra een structurele oplossing voor de hoge werkdruk en het overmatige overwerk uit. De sector vreest bovendien dat het werkveld onder de huidige situatie onaantrekkelijk wordt. De NVvR stelt daarom nu een onafhankelijke verkenner aan, die binnen zes maanden als „breekijzer” moet dienen om met „serieuze oplossingen” te komen.

Eerder werden de onderhandelingen een tijdlang gestaakt vanwege „gebrek aan ambitie” bij de werkgever, zoals de vakbond het omschreef, om de problemen van rechters en officieren van justitie aan te pakken. De afgelopen maanden dreigden rechters en officieren van justitie met werkonderbrekingen om hun werkomstandigheden aan te kaarten. Komende maand stemt de ledenraad van de NVvR over het maatregelenpakket.

Lees ook: De rechterlijke macht verkeert in problemen door onder andere bezuinigingen, onduidelijke wetgeving en haperende uitvoering.