Minister Bruins in gesprek met toezichthouder NPO over werkcultuur onder voorzitter Leeflang

Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (NSC) gaat in gesprek met de raad van toezicht van de NPO naar aanleiding van klachten over vermeend grensoverschrijdend gedrag door NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. Dit bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan NRC. De minister zegt in een verklaring bezorgd te zijn over de meldingen. „Het is belangrijk dat duidelijk wordt wat hier aan de hand is.”

Aanleiding is een verhaal over de werkcultuur bij de NPO dat het AD en Investico vorige week publiceerden. Daarin doen tientallen (oud-)medewerkers hun beklag over de volgens hen harde bestuursstijl van Leeflang, die voorzitter is van het centrale bestuur van de publieke omroep. Ze spreken van intimidatie, verbaal geweld en onvoorspelbaar gedrag, die zouden leiden tot een onveilig werkklimaat. De raad van toezicht zou via de ondernemingsraad en een externe vertrouwenspersoon meerdere klachten over Leeflang hebben ontvangen.

Een opmerkelijk detail in het artikel is een brandbrief van Paul Doop, die als lid van de raad van bestuur van de NPO (2019-2024) jarenlang samenwerkte met Leeflang. In een brief aan de raad van toezicht houdt hij Leeflang verantwoordelijk voor een „angstcultuur” bij de NPO. Tegenspraak zou door haar niet gewaardeerd worden, en haar opstelling zou de sfeer van achterdocht en wantrouwen voeden. Hij verwijst in zijn brief naar de klachten bij de ondernemingsraad. Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad van toezicht, besprak de klachten met Leeflang maar ondernam geen actie.

Volgens Leeflang zijn de klachten over haar bestuursstijl ongegrond en komen ze voort uit het feit dat ze de bezem door de organisatie haalt en een eind probeert te maken aan de onveilige werkcultuur. Ze werd op 1 januari 2022 benoemd tot voorzitter van de NPO. Twee jaar later publiceerde de commissie Van Rijn haar kritische rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. Daarin viel de NPO op omdat medewerkers relatief lage cijfers gaven aan hun ervaring met de directie. Vijf van de zeven directeuren zijn tijdens Leeflangs voorzitterschap vervangen.

In het AD verdedigde Leeflang zich tegen de aantijgingen. Volgens haar zijn er geen officiële klachten ingediend, en heeft de raad van toezicht de brandbrief van Doop ook niet met haar besproken. „We krijgen allemaal signalen”, zegt ze. „Het zou raar zijn als mij dat, in deze positie, niet zou overkomen. Dit is professioneel. Dit is volwassen worden. Bovendien is het vandaag de dag wel zo dat als je mensen aanspreekt op hun functioneren, heel snel de veiligheidskaart wordt getrokken. Dat is ook niet de kant die we op moeten.”

Leeflangs bestuursstijl heeft onmiskenbaar tot wrevel geleid op het Mediapark. Een van haar grootste critici is Omroep MAX-baas Jan Slagter , die in reactie op het rapport-Van Rijn de omvang en ernst van het gemelde gedrag leek te minimaliseren. Hij benadrukt nu het belang van de sociale veiligheid. „Ik krijg heel veel appjes van mensen die bang ook nare ervaringen met haar hebben gehad en die dit niet op camera durven te zeggen”, zei Slagter tegen RTL Boulevard. Hij pleit voor een extern onderzoek naar Leeflang. „Als we deze meldingen niet serieus nemen, dan is het hek van de dam en wordt Hilversum alleen maar onveiliger.”