Minister Agema kan bezuinigingen op zorg moeilijk uitleggen. ‘Waarom deze keuzes, wat zijn de cijfers? We willen antwoorden’

40 miljoen euro. Zoveel wil minister Fleur Agema (Zorg, PVV) vanaf volgend jaar besparen op mensen die onverzekerd zijn, maar toch een beroep doen op de zorg; vooral arbeidsmigranten en toeristen. De bezuiniging betekent dat de helft van het budget van 80 miljoen verdwijnt.

Maar daarmee hield de duidelijkheid donderdag wel op, tijdens de tweede dag van de behandeling van de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Tweede Kamer maakt zich zorgen over deze bezuiniging en wilde weten om hoeveel mensen het precies gaat. Dat wist Agema niet. „Maar hoe kunnen we dan al 40 miljoen inboeken? Misschien gaat het maar om een paar honderd mensen”, vroeg Kamerlid Harmen Krul (CDA).

Agema: „Dat is inderdaad lastig. Maar hier hebben we een keuze gemaakt.”

Krul: „Wat is dat nu voor een uitermate slecht antwoord? Hoe kun je nu zeggen dat je de helft gaat bezuinigen, terwijl je geen flauw idee hebt hoe groot die groep is. Misschien kunt u wel 60 miljoen bezuinigen.”

Agema: „Wie weet.”

Krul: „Wie weet? Als u dit niet weet, kunt u dit bedrag ook niet invullen.”

Agema: „Dat kan wel. Zo staat het in de lijst met bezuinigingen voor 2024. We zullen in de uitvoering zien hoe ver we komen.”

Het debatje tussen en Agema en Krul was tekenend voor de sfeer tijdens deze tweede dag. De oppositie vroeg telkens naar de onderbouwing van de vele bezuinigingen op zorg, Agema wist de Kamer niet te overtuigen dat ze die had. Het zorgde voor veel onrust. Geregeld praatten Kamerleden vanuit hun bankjes hardop door Agema’s beantwoording heen.

Agema benadrukte dat het kabinet nu eenmaal moet bezuinigen: „Ik zou dat liever helemaal niet doen, maar het staat in het Hoofdlijnenakkoord.”

Hoe kun je nu zeggen dat je de helft gaat bezuinigen, terwijl je geen flauw idee hebt hoe groot die groep onverzekerden is

Harmen Krul
Kamerlid (CDA)

Eerste grote test

De behandeling van de begroting van VWS de afgelopen twee dagen was de eerste grote test voor Agema. Haar eerste maanden als zorgminister verliepen moeizaam. Debatten in de plenaire zaal liepen uit de hand, doordat Agema zich liet verleiden tot aanvallen op Kamerleden en omdat ze onverwacht nieuwe informatie in het debat bracht. Woensdag, tijdens de eerste dag van de begrotingsbehandeling, lag ze onder vuur van de oppositie, maar ook van haar eigen PVV. De kritiek: de plannen zijn vaag, op veel terreinen ontbreekt het aan concrete plannen.

Zo stuurde Agema begin deze week een Kamerbrief, waarin ze 252 miljoen euro aan bezuinigingen op onder meer preventie, zorgstages, zorg aan onverzekerden en het Trimbos-instituut uitwerkte. Maar waar is de onderbouwing, vroeg de Kamer zich af. „Waarom bezuinigt u op zorgstages terwijl u prioriteit geeft aan arbeidsmarkttekorten? Daar snap ik geen bal van”, zei Mirjam Bikker (ChristenUnie). Volgens Agema is die subsidie „niet doelmatig” en komt ze met een andere regeling, die breder is en minder kost (40 miljoen in plaats van 122 miljoen per jaar). „Minder geld, maar wel meer effect?” vroeg Bikker. Ze leek het nauwelijks te kunnen geloven.

Technocratisch

D66 vroeg naar het plan om het eigen risico ruim te halveren, iets dat leidt tot langere wachtlijsten. Om dat op te lossen wil Agema meer triage (zorgverleners bepalen wie er als eerste aan de beurt voor een behandeling). „Dat is niet nieuw, dat doen ze al”, zei Wieke Paulusma (D66). „En nu wordt die druk verder opgevoerd. Hoe gaat u dat doen?” Dat ga ik uitwerken, antwoordde Agema. „Maar wie is er straks dan als eerste aan de beurt?”, drong Paulusma aan. Dat ga ik uitwerken, zei Agema opnieuw.

Na een uur was een groot deel van de oppositiepartijen wel klaar met de „technocratische” en „halve” antwoorden van Agema. Ze vroegen Kamervoorzitter Martin Bosma in te grijpen: „Wat is de onderbouwing, waarom deze keuzes, wat zijn de cijfers? We willen antwoorden”, zei Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA). „De minister zegt alleen ‘ik heb goede plannen, ik heb het op het netvlies’”, zei Paulusma (D66). „Dit zijn pijnlijke keuzes. Dan wil je een visie en onderbouwingen.” Ze sprak, later in het debat, over „een schandalige vertoning”.

Agema vond het „spijtig om te horen dat we niet tot elkaar komen”. Ze voegde toe dat achter de 252 miljoen bezuinigingen „geen visie zit. Dan zou ik wel een hele grote broek aantrekken. We hebben gewoon goed gekeken waar we niet op willen bezuinigen en waarop wel, omdat het bijvoorbeeld niet doelmatig is.”

Liever richtte ze zich op wat wel kan: „Ik mag 4,3 miljard uitgeven aan het eigen risico en 600 miljoen aan betere ouderenzorg. Daar ben ik de vier dragende partijen dankbaar voor.”


Lees ook

Felle kritiek op zorgminister Agema, ook van de eigen PVV

Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorafgaand aan het debat over de begroting van haar ministerie.