Minister Agema gaat ‘per direct’ mpox-vaccins aan Afrika doneren

Minister Fleur Agema (Zorg, PVV) gaat alsnog mpox-vaccins doneren aan Afrika. Dat heeft ze laten weten naar aanleiding van een motie die dinsdagmiddag door een meerderheid van de Tweede Kamer is aangenomen. Die motie van acht Kamerfracties – inclusief coalitiepartij NSC – vraagt om 13.200 vaccins „per direct in te zetten in de getroffen gebieden in Afrika”.

Samen hebben de indieners van de motie 72 zetels, maar er kwam ook steun van de ChristenUnie, SGP en JA21. „We hebben al veel tijd verloren. Het is nu tijd voor actie”, laat een van de indieners, Kamerlid Wieke Paulusma (D66), weten. Agema komt later nog met een brief aan de Tweede Kamer.

Het al dan niet leveren van vaccins zorgt al weken voor irritaties tussen Agema en een groot deel van de Tweede Kamer. De Kamer wil, net als het RIVM en de eigen ambtenaren van het ministerie van VWS, dat Agema 13.200 van de 100.000 vaccins aan Afrika geeft. Agema wil juist een „veilige voorraad” van 100.000 aanhouden voor als Nederland met een mpox-uitbraak te maken krijgt. Die kans is volgens haar klein, maar denkbaar.

Inmiddels heeft de minister nieuwe vaccins besteld als vervanging van het deel van de huidige voorraad waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt. Die vaccins zullen waarschijnlijk in het voorjaar van 2025 geleverd worden. Dan wil Agema een nieuwe afweging maken.


Lees ook

‘Geheime voorraad’ vaccins zorgt opnieuw voor irritatie in Kamerdebat over mpox

Minister Fleur Agema (Zorg, PVV) tijdens het spoeddebat over het niet-doneren van mpox-vaccins aan landen in Afrika.

Kwaadwillenden

Twee weken geleden liep een spoeddebat over het niet-doneren van de vaccins hoog op, nadat Agema naast ‘de veilige voorraad’ met een nieuw argument kwam: „kwaadwillenden die het virus bewust willen verspreiden”. Ze wees daarbij naar Rusland. Ook sprak Agema over het bestaan van een voorraad oudere eerstegeneratievaccins tegen pokken, die ook tegen mpox werken. Onduidelijk is hoeveel er daarvan zijn en of die nog bruikbaar zijn.

Mpox, voorheen bekend als apenpokken, wint na de uitbraak in de Democratische Republiek Congo in steeds meer landen terrein. Voor mensen met een slechte weerstand, zoals ouderen, zwangeren, kinderen en mensen met hiv, kan een infectie dodelijk zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep half augustus de uitbraak uit tot internationale noodsituatie en vroeg andere landen vaccins te doneren. Voor de campagne zijn naar verwachting zo’n tien miljoen vaccins nodig, stelde de WHO.

Dit bericht is aangevuld met een reactie van minister Agema op de motie.


Lees ook

Het apenpokkenvirus werd geen epidemie door veiliger seks en vaccinatie