Minister Adema trekt ophokplicht pluimvee voor bijna het hele land in

Pluimvee In de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel blijft de ophokplicht van kracht, vanwege de grote „pluimveedichtheid” en het risico op het overspringen van de vogelgriep tussen bedrijven.
Het risico op mutaties van het vogelgriepvirus die voor mensen een gevaar kunnen betekenen, ligt in dicht op elkaar gehouden populaties op de loer.
Het risico op mutaties van het vogelgriepvirus die voor mensen een gevaar kunnen betekenen, ligt in dicht op elkaar gehouden populaties op de loer. Foto Robin Utrecht/ANP

De zogenoemde ophok– en afschermplicht voor pluimvee wordt in grote delen van Nederland per direct opgeheven. Dat heeft minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) donderdag meegedeeld aan de Tweede Kamer. Adema komt tot het besluit omdat volgens deskundigen geen groot risico meer bestaat op vogelgriep. In de „pluimveedichte” regio’s Gelderse Vallei en de Limburgse Peel blijft het verbod om pluimvee naar buiten te laten voorlopig wel van kracht.

Adema schrijft aan de Kamer dat hij denkt een balans te hebben gevonden „tussen het risico op verspreiding van vogelgriep en „andere belangen” zoals dierenwelzijn en de economische belangen van de betreffende pluimveehouders met vrije-uitloopkippen.

De ophokplicht gold sinds 5 oktober vorig jaar – de afgelopen negen maanden was de langste aaneengesloten periode ooit dat pluimvee niet naar buiten mocht in Nederland. De reden: niet eerder was de vogelgriepvirus zo aanwezig de wilde vogelpopulatie. Bij wilde vogels veroorzaakt het virus vaak nauwelijks ziekte, maar het risico op mutaties die voor mensen een gevaar kunnen betekenen, ligt in dicht op elkaar gehouden populaties altijd op de loer.

Lees ook dit artikel uit 2022: Vogelgriep waart altijd rond. Waarom houden virologen nu dan hun hart vast?

Sinds de invoering van de ophokplicht werden miljoenen vogels geruimd, vaak „uit voorzorg”. De laatste tijd nam het risico op besmetting af, zo concludeerde de deskundigengroep dierziekten die het kabinet adviseert. De groep acht de kans op een vogelgriepbesmetting bij een pluimveebedrijf „matig”, nu de ophokplicht grotendeels wordt afgeschaft. De laatste uitbraak op een commerciële pluimveehouderij vond op 26 januari van dit jaar plaats.