De klimaatbezorgdheid in Nederland lijkt af te nemen. Dat blijkt uit een steekproef die onderzoeksbureau Ipsos I&O afgelopen weekend uitvoerde. Waar het klimaat in 2021 nog een van de belangrijkste verkiezingsthema’s was, heeft het nu zijn tweede plek moeten afstaan aan wonen, terwijl immigratie inmiddels het grootste onderwerp voor kiezers is.
Twee jaar geleden maakte nog zo’n 75 procent van de Nederlanders zich zorgen over het klimaat, dat percentage is nu gedaald tot 60 procent. De kiezers van coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC en BBB) zijn zelfs overwegend tevreden met het huidige klimaatbeleid. Ook is er een kleine groep van kiezers, met name van de klimaatsceptischere partijen PVV en BBB, die liever ziet dat er een tandje minder wordt gedaan op het gebied van klimaatmaatregelen.
Desondanks vindt nog bijna de helft van de bevolking dat het kabinet meer actie moet ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Kiezers over Shell
De ondervraagden leggen de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van klimaatverandering overwegend bij grote bedrijven. Zo îs er onvrede over de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het hof besloot dat Shell niet verplicht moet worden om de CO2-uitstoot van zichzelf én klanten met concrete percentages te verminderen. Zeven op de tien Nederlanders wilden dat er een verplichting zou komen, zo blijkt uit de enquête. Voor de eis van Milieudefensie, in 2030 een CO2-reductie van 45 procent ten opzichte van 2019, is met name steun onder kiezers van GroenLinks-PvdA. Maar ook een meerderheid van de PVV- en VVD-kiezers hoopte op verlies van de zaak voor Shell.
Voorbeeldfunctie
De waaromvraag werd ook aan de ondervraagden gesteld. Veel van hen (86 procent) vinden dat grote bedrijven, vooral de grootste vervuilers, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen.
86 procent vindt dat grote internationale bedrijven zich moeten houden aan de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs
„Nederlanders kijken best genuanceerd naar de kwestie”, zegt Ipsos-onderzoeker Maartje van de Koppel. Ze vinden dat Shell verantwoordelijkheid moet nemen, maar andere bedrijven moeten dat óók. „Zeker in het geval van Shell, dat die verantwoordelijkheid makkelijk kan dragen door zijn enorme winsten, stellen ze. Andere ondervraagden hoopten dat Shell als voorbeeld zou dienen voor andere bedrijven.”
Hoewel veel ondervraagden vinden dat Shell zijn steentje moet bijdragen, willen ze het bedrijf niet als de enige boeman neerzetten. Vier op de vijf vinden het „onrealistisch” om één bedrijf de volledige verantwoordelijkheid voor CO2-reductie te geven. Over het algemeen zijn ze het er wel over eens dat grote internationale bedrijven zich moeten houden aan de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs – een principe waar maar liefst 86 procent van de Nederlanders achter staat. Toch is er minder steun voor het uiteindelijke doel van dat akkoord: klimaatneutraliteit in 2050. Slechts vier op de tien Nederlanders onderschrijven dit nog.
De afname van klimaatbezorgdheid in Nederland komt in ieder geval niet doordat de gestelde klimaatdoelen binnen handbereik liggen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is de kans namelijk slechts 5 procent dat Nederland in 2030 het doel gaat halen van 55 procent reductie van broeikasgassen ten opzichte van 1990. Maar slechts een kwart van de Nederlanders weet dat die klimaatdoelen waarschijnlijk niet gehaald gaan worden.
Lees ook
Uitspraak in Shell-zaak biedt voeding voor nieuwe klimaatprocessen