Miljardair Vincent Bolloré breidt macht in Franse mediawereld verder uit met overname Lagardère

Franse mediawereld De omstreden invloed van miljardair Bolloré wordt alsmaar groter nu hij ook het Franse mediabedrijf Lagardère overneemt.

Olivier Samain van de Franse journalistenvakbond SNJ staat de media te woord. Medewerkers van de radiozender Europa 1 staakten al in 2021 uit zorg over de overname van Lagardère door Vincent Bolloré.
Olivier Samain van de Franse journalistenvakbond SNJ staat de media te woord. Medewerkers van de radiozender Europa 1 staakten al in 2021 uit zorg over de overname van Lagardère door Vincent Bolloré. Foto Pierrick Villette/Avenir Pictures/ABACAPRESS.COM

„Welkom in de familie Bolloré.” Met die woorden heeft de Franse mediamagnaat Vincent Bolloré de werknemers van het mediaconglomeraat Lagardère, bekend van de Franse uitgeverij Hachette, laten weten dat zij voortaan onder zijn gezag vallen. De Bretonse multimiljardair verstuurde de welkomstboodschap nadat zijn Vivendi-groep afgelopen vrijdag groen licht kreeg van de Europese Commissie om Lagardère in te lijven. Hiermee komt een einde aan het overnameproces dat al ruim drie jaar liep.

Met de overname groeit de invloed van de 71-jarige Bolloré in het Franse medialandschap verder. Sinds het begin van deze eeuw staat de zakenman in de coulissen van steeds meer media- en communicatiebedrijven. Bij „de familie Bolloré” horen sinds 2012 alle televisiezenders van de grootste privéaanbieder Canal+, waaronder C8 en het veel bekeken C-News, de Franse evenknie van Fox News.

Sinds 2021 domineert Bolloré ook de tijdschriftenmarkt dankzij de overname van Prisma Media. Met de overname van Lagardère krijgt Bolloré het tijdschrift Paris Match en radiozenders in handen, evenals de krant Le Journal du Dimanche. Na de fusie zal de omzet van de Vivendi-groep toenemen van 9,6 miljard euro naar 16,5 miljard euro. 63 procent daarvan komt uit internationale handel, tegenover 54 voor de fusie.

Lees ook: Wie is de miljardair en mediamagnaat die president Macron ten val wil brengen?

Persvrijheid in gedrang

De zogenoemde bollorisation van het medialandschap leidt tot zorgen in Frankrijk. En niet zonder reden. De afgelopen jaren vonden meerdere incidenten plaats die erop wijzen dat Bolloré zich bemoeit met de redactionele keuzes van de media die hij onder zich heeft. Zo lijkt er weinig ruimte voor kritiek op de zakenman, die nauwe banden onderhoudt met omstreden types als de radicaal-rechtse polemist en oud-presidentskandidaat Éric Zemmour. Ook buiten Frankrijk is Bolloré omstreden, hij oefent in meer dan veertig Afrikaanse landen grote invloed uit via door hem opgekochte transport- en havenbedrijven en raakte daarbij meermaals betrokken bij milieu- en corruptieschandalen.

Op zenders als C-News wordt hier echter niet of nauwelijks over gesproken. In het oog springend was een aflevering van de populaire talkshow Touche pas à mon Poste op C8 afgelopen februari, waarin een linkse parlementariër kritiek uitte op Boloré’s aanwezigheid in Afrika. In reactie daarop schold presentator Cyril Hanouna hem minutenlang uit. „Ik spuug niet in de hand die me te eten geeft”, zei Hanouna op gegeven moment.

Ook de voormalige hoofdredacteur van Canal+, Jean-Baptiste Rivoire, heeft getuigd dat na de overname door Vivendi „de redactionele vrijheid met voeten wordt getreden door een aandeelhouder die zijn belangen van businessman in Afrika […] vermengt met de vrijheid van journalisten”.

De journalisten van Paris Match viel het de afgelopen tijd ook op dat sinds de aankondiging van de overnameplannen, andere redactionele keuzes worden gemaakt die in het voordeel van Bolloré lijken te zijn, zo onthulde Radio France afgelopen april. Zo werd een bekende van Bolloré aangesteld als directeur en wordt er meer aandacht besteed aan programma’s die worden uitgezonden op de zenders van Canal+. De ogenschijnlijke invloed van hun nieuwe pater familias – die ontkent dat de redactionele vrijheid in het geding is en onderstreept dat hij formeel nog niets te zeggen had bij Paris Match tot Brussel haar oordeel zou vellen – leidde ertoe dat twintig van de zestig journalisten die de redactie telde vertrokken.

Lees ook: De lange arm van Vincent Bolloré, de ‘Latijnse Murdoch’

Uitgeverswereld

Ook in de Franse uitgeverswereld worden de kaarten opnieuw geschud nu met Hachette de grootste uitgeverij van Frankrijk in handen komt van Bolloré. Om aan de concurrentieregels te voldoen moet hij afstand nemen van Éditis, de één na grootste Franse uitgeverij die al jaren onderdeel was van de Vivendi-groep. Éditis wordt overgenomen door de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, die al meerdere Franse bladen zoals Marianne, Franc-Tireur en Le Monde in handen heeft. Ook moet Bolloré het blad Gala van de hand doen, omdat dat te sterk lijkt op Paris Match.

Dat Bolloré niet zowel Éditis als Hachette in handen krijgt, is een opluchting voor kleinere uitgevers. Zij vreesden het ontstaan van een „megagroep” die concurrentie voor kleinere partijen onmogelijk zou maken. Na de bekendmaking van het Europese fiat verzekerde ook de Deense EU-commissaris Margarethe Verstager (Mededinging) dat de getroffen „correctionele maatregelen” ervoor zullen zorgen dat eerlijke concurrentie niet in het geding komt. „We moeten ervoor zorgen dat de markten voor het uitgeven van boeken en de pers concurrerend en divers blijven, om een ​​verscheidenheid aan ideeën en meningen te bevorderen.”

Ngo’s als Reporters sans Frontières (Verslaggevers zonder grenzen, RSF) zijn er niet gerust op. Vicepresident Christophe Deloire schrijft op Twitter dat „het respecteren van de concurrentieregels op geen enkele manier de redactionele onafhankelijkheid van de nieuwe overwinningen garandeert”. De familie Bolloré zelf is in ieder geval tevreden. Yannick Bolloré, zoon van Vincent Bolloré en vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van Vivendi, zei in een interview met Le Figaro trots:. „De omtrek van Vivendi gaat flink veranderen.”