Militairen in Niger bevestigen staatsgreep, grenzen zijn gesloten en avondklok van kracht

Niger Sinds woensdagochtend wordt Bazoum in zijn paleis vastgehouden door leden van de presidentiële garde. Wat de reden is van de staatsgreep is onduidelijk.

President van Niger, Mohamed Bazoum, houdt een toespraak tijdens de openingssessie van de New Global Financial Pact Summit in Parijs.
President van Niger, Mohamed Bazoum, houdt een toespraak tijdens de openingssessie van de New Global Financial Pact Summit in Parijs.

Foto Ludovic Marin/EPA

De president van Niger Mohamed Bazoum is afgezet. Dat hebben militairen die de macht hebben gegrepen in het West-Afrikaanse land bevestigd, meldt persbureau Reuters. In een toespraak op de nationale televisie hebben zij laten weten dat de grenzen van het land zijn gesloten en een avondklok van kracht is.

Kort na de toespraak lieten de Verenigde Staten via de minister van Buitenlandse Zaken Antonly Blinken weten dat ze de afgezette president Bazoum steunen. Blinken riep de militairen op om hem direct vrij te laten. Ook de Europese Unie, de Verenigde Naties en Frankrijk, een bondgenoot van Bazoum, hebben hun steun voor de president uitgesproken.

Sinds woensdagochtend wordt Bazoum in zijn paleis vastgehouden door leden van de presidentiële garde. Wat de reden is van de staatsgreep is onduidelijk. Bronnen hebben aan het Franse medium Jeune Afrique gemeld dat Bazoum van plan zou zijn geweest om het hoofd van de presidentiële garde te vervangen.

Mislukte staatsgrepen

Bazoum kwam in 2021 in de macht in Niger. Twee dagen voor zijn inauguratie vond er een mislukte staatsgreep plaats en afgelopen maart, toen de president in Turkije was, werd ook geprobeerd zijn regering om ver te werpen.

Onder Bazoum is Niger uitgeroeid tot één van de belangrijkste bondgenoten van het Westen in de Sahel. Maar deskundigen wijzen op de fragiliteit van de democratie van het land. Sinds de onafhankelijkheid van het land in 1960 kende het land vier staatsgrepen. Verder kampt het land met jihadistische groeperingen die vanuit buurlanden Mali en Nigeria de grens oversteken.