Militaire junta en gewapende oppositiegroepen komen wapenstilstand overeen in Myanmar

De militaire junta en een alliantie van gewapende oppositiegroepen in Myanmar zijn tot een akkoord gekomen voor een wapenstilstand bij de grens met China. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag volgens internationale persbureaus bekendgemaakt. Het is vooralsnog niet bekend wat het bestand betekent voor de machtsverhoudingen in het land.

De afgelopen maanden nam het geweld in de het noordelijke deel van het land, nabij Chinees grondgebied, toe. Sinds oktober voeren meerdere opstandige bewegingen, die verschillende etnische minderheden vertegenwoordigen, daar de druk op tegen de militaire junta. Die had in februari 2021 middels een staatsgreep alle macht weer naar zich toegetrokken nadat Aung San Suu Kyi met haar partij de verkiezingen had gewonnen. In een tegenreactie veroverden de gewapende oppositiegroepen de afgelopen maanden steeds grotere delen van Myanmar.

Oorlogsmisdaden

Het staakt-het-vuren zou gefaciliteerd zijn door Beijing. Volgens AFP zou onderdeel van de overeenkomst het heropenen van de grenshandel met China zijn. De gewapende oppositiegroepen hebben verschillende steden en grensovergangen ingenomen die van cruciaal belang zijn voor de handel met China. Het is niet bekend om welke gebieden het precies gaat. In december riep Amnesty International op om de militaire junta te onderzoeken in verband met vermeende oorlogsmisdaden. De mensenrechtenorganisatie sprak onder meer van willekeurige moorden en detenties van burgers.

Volgens het Chinese buitenlandministerie zou naast het neerleggen van de wapens, ook een oplossing worden gezocht door middel van „vreedzame onderhandelingen”. Het akkoord dat deze week tot stand kwam, komt een week nadat de gewapende alliantie de controle over Laukkai had geclaimd, een stad nabij de Chinese grens. Sinds november zijn inwoners van onder meer deze stad — gelegen nabij de Chinese grens — het gebied ontvlucht. Vanwege het aanhoudende geweld in Myanmar raakten volgens recente gegevens van de Verenigde Naties inmiddels 2,3 miljoen mensen ontheemd. Bij het machtsconflict werden duizenden mensen gedood.


Lees ook
Etnische minderheden van Myanmar dringen militaire junta in defensief

Leden van de Karenni-rebellengroep KNDF brengen burgers in veiligheid tijdens de strijd om Loikaw, november 2023.