Milan Kundera (94), Tsjechische schrijver in ballingschap, overleden

Literatuur Milan Kundera verhuisde in 1975 gedwongen naar Frankrijk vanwege zijn kritiek op de Sovjet-invasie van Tsjechoslowakije.
Milan Kundera, geboren in de Tsjechische stad Brno, emigreerde in 1975 nadat hij kritiek had geleverd op het communisme en de Sovjet-invasie van Tsjechoslowakije.
Milan Kundera, geboren in de Tsjechische stad Brno, emigreerde in 1975 nadat hij kritiek had geleverd op het communisme en de Sovjet-invasie van Tsjechoslowakije. Foto AFP

De Tsjechische schrijver Milan Kundera is woensdag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden Tsjechische media. De auteur won onderscheidingen vanwege zijn bijzondere stijl waarin hij thema’s als liefde, politiek en ballingschap behandelde. Zijn bekendste werk, De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, uit 1984, betekende zijn internationale doorbraak. De roman vertelt een heel persoonlijk verhaal over liefde tegen de achtergrond van de Praagse Lente en werd later verfilmd.

Kundera, geboren in de Tsjechische stad Brno, emigreerde in 1975 nadat hij kritiek had geleverd op het communisme en de Sovjet-invasie van Tsjechoslowakije. Persbureau AP omschrijft de auteur, in zijn jeugd nog een loyale communist, woensdag in zijn necrologie als „een verbannen satiricus van het totalitarisme”. Uiteindelijk verloor Kundera in 1979 definitief zijn Tsjechische nationaliteit, waarna hij zich twee jaar later zich naturaliseerde tot Fransman. Van het Frans – sinds 1975 verbleef Kundera in Parijs – maakte hij zijn tweede moedertaal. Door veel van zijn werk vervolgens in het Frans te schrijven vond Kundera een manier om verbinding te maken met de taal van zijn nieuwe thuis.

Op latere leeftijd werd Kundera vaak getipt als mogelijke Nobelprijswinnaar, maar won de onderscheiding nooit. In 2011 werd zijn werk opgenomen in de prestigieuze Pléiadereeks. Het was voor het eerst dat het oeuvre van een levende auteur daaraan werd toegevoegd.