Migratie naar Nederland in 2023 flink gedaald door minder Oekraïense vluchtelingen

In 2023 kwamen er met 336.000 migranten zo’n 68.000 minder mensen naar Nederland dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit dinsdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over migratiemotieven. Die daling komt bijna volledig doordat minder Oekraïense vluchtelingen naar Nederland kwamen dan in het jaar daarvoor: 37.000 in 2023 ten opzichte van 108 duizend in 2022. Overige vormen van migratie bleven volgens de cijfers nagenoeg gelijk.

Vooral relevant zijn de cijfers over de migranten die naar Nederland kwamen van buiten de Europese Unie en buiten de landen die binnen het Europese handelsverdrag EFTA vallen (IJsland, Zwitserland, Noorwegen en Liechtenstein). Dat aantal steeg met vijf procent licht ten opzichte van 2022, met vooral iets meer studiemigranten en asielmigranten. Meer dan de helft van alle asielmigranten komt uit Syrië, gevolgd door Jemen en Turkije.

Het aantal arbeidsmigranten nam juist af, voornamelijk omdat er in 2023 minder kennismigranten naar Nederland kwamen dan in het jaar ervoor.

Van alle migranten die van buiten de EU of de EFTA naar Nederland kwamen, was het grootste deel zogenoemde gezinsmigrant; zij voegen zich bij een al in Nederland wonend gezinslid, voornamelijk bij arbeidsmigranten en voor een veel kleiner deel bij asielmigranten en studiemigranten.