Met vervalste EVC-certificaten is het eenvoudig om een zorgdiploma te krijgen: politie arresteert voor het eerst fraudeurs

Voor het eerst is de politie erin geslaagd om fraudeurs op te pakken op verdenking van de grootschalige verkoop van vervalste ervaringscertificaten in de zorg, ook wel EVC-certificaten genoemd. Dat meldde het OM woensdag aan Nieuwsuur. Het gaat om drie verdachten die naar schatting tussen de 800 en 1.200 certificaten vervalsten die ze voor duizenden euro’s per stuk verkochten aan mensen zonder ervaring in de zorg. Op die manier konden zij onbevoegd en ongekwalificeerd met patiënten en cliënten werken.

De verdachten zijn twee mannen van 27 en 35 uit Amersfoort en een 32-jarige vrouw uit Den Haag. Het trio wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, oplichting en valsheid in geschrifte. De politie spreekt van een „omvangrijke kwestie” en sluit meer aanhoudingen niet uit. In de huizen van de verdachten, die in beeld kwamen via een anonieme tip, en in een bedrijfspand zijn spullen in beslag genomen.

Ruim een derde van de duizend zorgdiploma’s in het mbo die de laatste jaren via een versneld traject zijn behaald, zijn hoogstwaarschijnlijk frauduleus

EVC-certificaten zijn bedoeld voor mensen die al relevante werkervaring hebben opgedaan in de zorg, maar nog niet over de officiële diploma’s beschikken. Zo’n certificaat kan door de mbo-opleiding worden omgezet in een verkorting van het traject naar een diploma.

Hoe wijdverbreid is dit probleem?

Zorgtoezichthouders constateren in een vorig jaar gepubliceerd onderzoek dat diploma- en certificaatfraude regelmatig voorkomt. Zo werden in april van dit jaar vijftig tot zestig jeugdzorgmedewerkers geschrapt uit het register van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) omdat ze hun papieren niet op orde hadden. Uit een recente steekproef van het beroepsregister voor jeugdprofessionals bleek dat ruim 50 van de 274 medewerkers ongeldige EVC-certificaten hadden.

In januari van dit jaar meldde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat ruim een derde van de duizend zorgdiploma’s in het mbo die de laatste jaren via een versneld traject zijn behaald, hoogstwaarschijnlijk frauduleus zijn. Het zou gaan om honderden zorgmedewerkers die zonder gedegen opleiding aan het werk zijn. De IGJ vermoedde in 2024 dat honderden vervalste diploma’s in omloop zijn in de zorg waarvoor tussen de 1.000 en 6.000 euro per stuk wordt betaald.


Lees ook

In de jeugdzorg werken mensen met valse diploma’s: ‘Soms werden cliënten lang bij hun keel vastgepakt’

De kunstruimte van Transferium Jeugdzorg, De Vork 16, in Heerhugowaard.

Waarom steekt dit probleem juist in de zorg de kop op?

De personeelskant van de zorgsector is een complex netwerk van zorgaanbieders, opleiders, bedrijven die certificaten uitgeven en honderden bemiddelingsbureaus. Volgens de inspectie houdt dat hele netwerk frauduleuze praktijken in stand. Het probleem speelt met name in de wijkverpleging, verpleeghuizen, de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

In sommige gevallen kopen zpp’ers zelf vervalste certificaten en melden zich vervolgens met deze frauduleuze papieren bij een bemiddelingsbureau. Maar vaak genoeg zijn het de bemiddelingsbureaus die valse papieren aanleveren bij de zorgaanbieder, terwijl de zzp’er ervan uitgaat dat alles netjes geregeld is.

Zodra een EVC-certificaat is omgezet in een mbo-diploma of jeugdzorgregistratie, kunnen werkgevers het frauduleuze certificaat niet meer onderscheiden van een echt diploma. Mbo’s zijn daarom kritisch over de certificaten. Meerdere zorgaanbieders die de diploma’s van hun uitzendkrachten wilden controleren, werden omgeleid naar een valse variant van de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), waar alle diploma’s geregistreerd staan. Maar er zijn ook signalen van zorgaanbieders die bewust vervalste diploma’s accepteren.

Ieder die in Nederland zorg krijgt, moet er op kunnen vertrouwen dat deze zorg veilig is

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
in een rapport over frauduleuze certificaten

Mede door de grote personeelstekorten in de zorg bieden EVC-certificaten een uitkomst om mensen al aan het werk te laten voordat ze officieel hun diploma op zak hebben. Ze kunnen op die manier versneld instromen. Maar het verlaagt ook de drempel om mensen met vervalste papieren toe te laten.

Wat zijn de gevaren?

Zorgverleners die zich voordoen als gekwalificeerd, maar dat niet zijn, schaden het vertrouwen van alle Nederlanders in het zorgsysteem, waarschuwt de IGJ in een recent rapport over de frauduleus uitgegeven certificaten. „Ieder die in Nederland zorg krijgt, moet er op kunnen vertrouwen dat deze zorg veilig is”, aldus het rapport.

De inspectie kreeg klachten binnen over zzp’ers in de zorg die geen adequate begeleiding geven aan hun cliënten, maar vooral als „oppasser” fungeren. Ze zijn niet bekwaam om te kunnen omgaan met onbegrepen gedrag of complexe problematiek. Volgens de inspectie heeft dat meermaals tot „ernstige calamiteiten” geleid.

Maar er zijn ook grote zorgen over de „toenemende verwevenheid” tussen de zorg en de georganiseerde criminaliteit en fraudenetwerken. De IGJ ontving signalen over zorgverleners met frauduleuze papieren die kwetsbare cliënten aanzetten tot strafbare feiten. Zij beschikken over de persoonsgegevens van deze cliënten, informatie die volgens de inspectie interessant is voor criminele organisaties. Meerdere collega-zorgverleners durfden alleen anoniem een melding te doen van deze praktijken, omdat ze zich ernstig geïntimideerd of zelfs bedreigd voelden.

Er zijn ook rapporten en verslagen van het OM over zorgbemiddelingsbureaus die zzp’ers rechtstreeks koppelen aan criminele organisaties

Er zijn ook rapporten en verslagen van het OM over zorgbemiddelingsbureaus die zzp’ers rechtstreeks koppelen aan criminele organisaties. Daarbij zou sprake zijn van „heling, cybercrime, handel in hard- en softdrugs, gewelds- en vermogensdelicten, oplichting, straatroof en overvallen”, aldus de inspectie.

De IGJ zegt ook meldingen te hebben van zorgverleners die via vervalste EVC-certificaten en VOG’s aan het werk waren, terwijl zij een strafblad hadden voor „deelneming aan een misdadige organisatie met het oogmerk tot het plegen van terroristische misdrijven en misdrijven tegen de veiligheid van de staat”.

Waarom is het zo lastig om fraudeurs op te pakken?

Slechts „enkele keren per jaar” worden diplomafraudeurs vervolgd, zei een woordvoerder van het OM eerder in NRC. Om zulke fraudeurs op te sporen moeten grote hoeveelheden transacties worden onderzocht en de wet- en regelgeving die hierover gaat is complex, aldus het OM.

Zorgdiploma’s vervalsen is lucratief. Naar schatting verdienen criminelen in Nederland jaarlijks 10 miljard euro aan zorggeld door het vervalsen van diploma’s en het indienen van valse declaraties.


Lees ook

Hoe één zorgondernemer telkens weer kon wegkomen met nepdeclaraties

Hoe één zorgondernemer telkens weer kon wegkomen met nepdeclaraties