Met militaire pracht en praal wil Poetin laten zien dat hij niet alleen staat in de wereld

De spanning was om te snijden, toen de camera’s op het Moskouse Rode Plein om stipt tien uur lokale tijd aanfloepten en de militaire parade, ter ere van de tachtigste herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland, onder een strakblauwe hemel van start ging. Van de logistieke chaos, waarin de Russische hoofdstad vanwege extreme veiligheidsmaatregelen al dagen verkeert, was op de tribunes op het uitgestrekte plein niets te merken.

Op de eretribune zat de Russische president Vladimir Poetin, geflankeerd door verreweg de belangrijkste van zijn buitenlandse gasten: de Chinese president Xi Jinping en diens echtgenote Peng Liyuan. Als teken van het stevige Russisch-Chinese bondgenootschap bezocht Xi de Russische hoofdstad maar liefst vier dagen en liep er een Chinese erewacht mee in de mars. Met de machtige Xi aan zijn zijde kon de dag voor Poetin niet meer stuk.

Na de traditionele inspectieronde van de troepen door Defensieminister Andrej Beloöesov, nu precies een jaar in functie, nam Poetin het woord. De Russische president kwam meteen tot de kern en verklaarde dat Russen „altijd” lessen blijven trekken uit de Tweede Wereldoorlog en „nooit zullen instemmen met een verdraaiing van de gebeurtenissen, met pogingen om de beulen te rechtvaardigen en de ware overwinnaars zwart te maken”. Wie hij met de „beulen” precies bedoelde, bleef onduidelijk. In de strijd tegen nazi-Duitsland vochten in het Rode Leger miljoenen Oekraïense en andere Sovjet-soldaten mee en werden onder andere Kyiv, Odessa en Sebastopol onderscheiden als ‘heldensteden’, die standhielden tegen de oprukkende Duitse troepen.


Lees ook

Dreiging hangt over Moskou in aanloop naar 9 mei-viering

Voor de grote parade op Overwinningsdag in Moskou wordt al dagen geoefend.

Basale historische feiten

Ondanks zijn inmiddels sleets aandoende verwijten aan anderen wat geschiedsvervalsing betreft, trekt Poetin zich van basale historische feiten weinig aan. De president verklaarde dat Rusland altijd zal strijden tegen „nazisme, russofobie en antisemitisme” en benadrukte dat zijn volk verenigd achter de „deelnemers van de speciale militaire operatie” staan, zoals de oorlog in Oekraïne in Rusland wordt genoemd. Naast lof voor het „moedige Chinese volk” sprak hij toch ook nog de Russische waardering uit voor „de bijdrage van de soldaten van de geallieerde legers” in de strijd.

Met de aanwezigheid van andere leiders op de tribunes kon Poetin laten zien dat zijn land ondanks drie jaar oorlog en sancties geenszins alleen staat in de wereld. De Braziliaanse president Luiz Lula da Silva en die van verschillende Aziatische, Afrikaanse en Centraal-Aziatische landen hadden Moskou weten te bereiken. Dit ondanks de ernstige vliegverstoringen, die eerder deze week werden veroorzaakt door Oekraïense drones. De Wit-Russische nieuwssite Zerkalo meldde de cringe van de dag, toen ter ere van de Wit-Russische president Loekasjenko het lied ‘Ons vadertje is geweldig, wij zijn altijd met hem’ werd aangeheven.

Tot verontwaardiging van de EU waren ook de Servische president Aleksandar Vucic en zijn Slowaakse collega Fico naar Moskou afgereisd, naast de Palestijnse president Machmoed Abbas, de fel pro-Russische, Amerikaanse acteur Steven Seagal en de Servische filmmaker Emir Kusturica. De Noord-Koreaanse president Kim Jong Un, wiens leger meevecht in Oekraïne, liet verstek gaan. Net als de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev, die zijn relaties met Moskou op een laag pitje heeft gezet, sinds een Russische raket eind vorig jaar ‘per ongeluk’ een Azerbeidzjaans toestel uit de lucht schoot. Poetin bood daar excuses voor aan.

Xi over Oekraïne

Het was in alle opzichten een drukke week voor de monter ogende Poetin. Een dag eerder hadden hij en Xi met elkaar gesproken over de oorlog in Oekraïne, waarbij Xi de Russische president had opgeroepen een „rechtvaardige, duurzame en wettelijk bindende” vredesovereenkomst te sluiten, zo meldde Russische en Chinese media. Poetin herhaalde zijn bereidheid om „zonder voorwaarden” met Kyiv te onderhandelen, iets waartoe hij tot nog toe geen enkele geloofwaardige stap heeft gezet. Het driedaagse bestand, door Poetin uitgeroepen ter ere van de viering en door Oekraïne niet bekrachtigd, werd afgelopen dagen aan alle kanten geschonden.

Vietnamese militairen tijdens de parade. In het defilé liepen ook militairen mee uit China, Mongolië, Myanmar en Egypte.

Foto’s Kirill Kudryavtsev/AFP & Ivan Sekretarev/Mikhail Korytov/EPA

Na de toespraken was dan het tijd voor het defilé en marcheerde een keur aan nationale en internationale regimenten en erewachten langs de muren van het Kremlin. Daaronder die van China, Mongolië, Myanmar, Vietnam en Egypte. Onder de in piekfijne uniforms gestoken Russische militairen bevonden zich als gebruikelijk veel jonge mannen en vrouwen in opleiding. De oorlogsrealiteit in Oekraïne eist een permanente inzet van ervaren Russische troepen. Hoewel de 9 mei-parades sinds 2022 qua militaire hardware een stuk minder imposant zijn geworden, deed het Russische leger dit tachtigste herdenkingsjaar duidelijk moeite om de ‘pracht en praal’ enigszins te herstellen.

De BBC signaleerde nieuwe gemotoriseerde artillerie-eenheden, waaronder de 2S44 Giatsint K en de 2S43 Malva en de nieuwe infanterievoertuigen Koerganets en Boemerang. Daarnaast kwamen de Iraanse Shahed-drones voorbij, die in Oekraïne vernietiging zaaien, en enkele nieuwe verkennings- en kamikazedrones. De bij analisten al enkele jaren bekende raketwerper TOS-2 ‘Tosotsjka’ denderde dit jaar voor het eerst over de Moskouse keien. De ceremonie werd na ongeveer twee uur afgesloten met een luchtshow, die tegen de algemene verwachting in niet was geannuleerd. Met camera’s behangen vliegtuigen scheerden over het Rode Plein, een staart van rood-wit-blauwe rook in hun kielzog achterlatend.

Poetin verwelkomt Noord-Koreaanse officieren tijdens de parade.

Foto Evgeny Biyatov/EPA

De strak geregisseerde parade verliep vlekkeloos en de gevreesde Oekraïense (drone-) aanvallen bleven Poetin en zijn buitenlandse gasten bespaard. Toch was er ook een sprankje protest. De Russische organisatie ‘Weg naar Huis’, opgericht door echtgenotes van 2022 onder dwang gemobiliseerde soldaten, had eerder deze week opgeroepen tot stil protest, om aandacht te vragen voor het lot van hun mannen. De actiegroep, die zich verenigd op Telegram en door de autoriteiten vorig jaar tot ‘buitenlands agent’ werd verklaard, legt wekelijks bloemen bij oorlogsmonumenten. „Laat dit een herinnering zijn: we zijn het niet vergeten. We accepteren dit niet. We wachten op onze dierbaren”, schreef de groep in een verklaring. „Wij willen vrede. Niet alleen in woorden, maar echt.”