Militair had hij het al voor het zeggen: Yayha Sinwar wordt beschouwd als een van de architecten van de grootschalige aanval op Israël, op 7 oktober vorig jaar. Dinsdag werd bekend dat Sinwar na de moordaanslag op Ismael Haniyeh ook de nieuwe politieke leider is van Hamas. Daarmee legt de militante groepering de macht volledig in handen van Sinwar.
Toch is die macht ook weer relatief: van Sinwar wordt aangenomen dat hij ergens in een van de vele tunnels onder de Gazastrook verblijft. Zijn collega-architect van 7 oktober, Mohammed Deif, is volgens Israël al bij een aanval om het leven gekomen. Ook op Sinwar zal Israël blijven jagen.
Nakba
Yahya Sinwar wordt in 1962 geboren in het Khan Younis-vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Zijn familie kwam, net als die van Haniyeh, uit de nu Israëlische stad Ashkelon. In 1948 werd de familie, net als honderdduizenden andere Palestijnen, verdreven tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog, bij Palestijnen beter bekend als de Nakba (‘Catastrofe’), toen de staat Israël gevormd werd.
Sinwar studeert Arabische studies aan de Islamitische Universiteit van Gaza. In 1982 wordt hij gearresteerd voor ‘subversieve activiteiten’. Tijdens zijn gevangenschap van een paar maanden komt hij in contact met andere Palestijnse activisten: Sinwar besluit zichzelf blijvend in te spannen voor de Palestijnse zaak. Na een tweede arrestatie en vrijlating richt hij de Munazzamat al Jihad w’al-Dawa, ook wel Majd-groep, op. Het doel van de organisatie is om Israëlische spionnen binnen de Palestijnse beweging te identificeren, en het handhaven van de islamitische moraliteitswetten. In 1987 wordt deze Majd de ‘politietak’ van Hamas.
Lees ook
over het draagvlak voor Hamas in de Gazastrook
Collaborateurs
Sinwar zit zeker 24 jaar in de cel in Israël, onder meer voor het uitdenken van de ontvoering van en de moord op twee Israëlische soldaten, en de moord op vier Palestijnen die hij als afvalligen of collaborateurs ziet. Hij probeert meermaals te ontsnappen – één keer graaft hij een gat in de vloer van zijn cel, in de hoop dat hij een tunnel kan graven en via het bezoekerscentrum kan ontsnappen – maar zijn pogingen worden verijdeld.
In de gevangenis leert hij Hebreeuws. Israëlische kenners van Hamas zijn bovendien onder de indruk van Sinwars diepgaande inzicht in de Israëlische cultuur en samenleving die hij daar opgedaan heeft – hij noemt zichzelf „een specialist in de geschiedenis van het Joodse volk”. Zijn Israëlische gevangenistandarts verklaart dat Sinwar de Koran uit zijn hoofd kent. Sinwars motieven zouden niet politiek van aard zijn, maar religieus.
Volgens The New York Times vertaalt Sinwar in gevangenschap tienduizenden pagina’s aan Hebreeuwstalige autobiografieën van oud-chefs van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet in het Arabisch. Die vertaalde pagina’s deelt hij met medegevangenen, om hun kennis over het Israëlische beleid aangaande contraterrorisme te vergroten.
In 2011 is hij een van de ruim duizend Palestijnse gevangenen die door Israël worden vrijgelaten in de geruchtmakende ruil met de door Hamas ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit. Hij is de hoogste Palestijnse leider die bij deze gevangenenruil vrijkomt. Na zijn vrijlating zegt hij dat het gevangennemen van Israëlische soldaten de beste tactiek is om Palestijnse gevangenen vrij te krijgen.
Betrekkingen met Egypte
Sinds 2017 is Sinwar de belangrijkste Hamas-leider in Gaza. De afgelopen jaren werd hij, als lid van het politieke bureau van Hamas, al gezien als de tweede man, achter Haniyeh. Sinwar heeft er mede voor gezorgd dat de betrekkingen tussen Hamas en Egypte verbeterd zijn. Hij is voorstander van verzoening tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit, die op de Westelijke Jordaanoever actief is.
Sinwar overleefde verscheidene moordaanslagen. In 2021 daagde hij de Israëlische minister van Defensie tijdens een persconferentie uit door te zeggen dat hij te voet naar zijn huis zou lopen en dat de minister maar zijn ‘moordvliegtuig’ moest sturen. Daarop liep Sinwar een uur door de straten van Gaza-Stad en poseerde hij voor selfies.
Sinwar is een van de drie Hamasleiders – Haniyeh hoorde er ook bij – op de ‘Wanted’ lijst van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het arrestatiebevel is uitgevaardigd vanwege zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Volgens Israëlische en Amerikaanse inlichtingenofficieren wil hardliner Sinwar de Gaza-oorlog zo lang mogelijk gaande houden. Een staakt-het-vuren lijkt met zijn benoeming niet dichterbij te zijn gekomen.