Met een vliegende vogelverschrikker achter de ganzen aan

Met twee duimen aan zijn controller verjaagt Dennis Drost zaterdag alle ganzen uit de Oostbroekpolder. Eerst stuurt hij zijn zoemende drone naar tientallen grauwe ganzen in de verte. Luid gakkend komt de zwerm los van het weiland buiten Zoeterwoude, en doet verderop een nieuwe landingspoging. Maar daar komt de vliegende vogelverschrikker van Drost weer, en drijft de groep verder en verder.

Voor een plukje Canadese ganzen aan de overkant van de Broekweg zet hij een kleinere drone in. „Die vinden ze meestal wel minder eng”, zegt Drost, oprichter van het jonge bedrijf Drowgoo, „your partner in geese removal”. „Canadese ganzen zijn ook slim en wat lastiger te verjagen”, zegt melkveehouder Kees Captein, leunend op een weidepoort. Vandaag is één scheervlucht genoeg om ook dit groepje ganzen genoeg te irriteren.

Drones, lasers, knallen

Zoeterwoude en de rest van Zuid-Holland zijn voorlopig aangewezen op het verjagen van ganzen, bijvoorbeeld met drones, lasers of knallen. Ontheffingen voor het ‘beheren’ van de ganzenpopulatie – afschieten of vergassen – zijn per direct vernietigd, blijkt uit uitspraken van de rechtbank Den Haag die afgelopen vrijdag zijn gepubliceerd. De provincie Zuid-Holland heeft niet voldoende onderbouwd dat het noodzakelijk is om de populatie drastisch terug te brengen, om „belangrijke schade” aan landbouwgewassen te voorkomen. Noch dat „belangrijke schade” meer zou zijn dan het „normale bedrijfsrisico”.

Ook acht de rechtbank de kans op aanvaringen tussen vliegtuigen en ganzen gering: volgens de uitspraak gaat het bij Schiphol om ongeveer vier gevallen per jaar, en zijn bij Rotterdam The Hague Airport sinds 2012 twee gevallen geregistreerd.

De provincie Zuid-Holland betreurt de uitspraak, bestudeert deze voor een oplossing, en maakt zich zorgen over de ganzenpopulatie, aldus een woordvoerder. De rechtszaken waren aangespannen door dierenwelzijn- en milieuorganisaties. Voor andere provincies zijn voor zover bekend (nog) geen gevolgen.

Het is goed nieuws voor ganzen, maar slecht nieuws voor boeren die schade lijden, en voor de provincie die hiervoor moet betalen. Want dat meer ganzen tot meer schade kunnen leiden, erkent de rechtbank wel.

Ganzenpoep

„De ganzen eten het gras op dat voor het vee is bestemd, en gras dat vol ganzenpoep zit, eten mijn koeien liever niet”, zegt Captein, voorzitter in het Groene Hart van boerenorganisatie LTO. „Gelukkig niet, want wie weet of daar salmonella of andere bacteriën in zitten. Maar als je het gras maait, komt alsnog ganzenpoep in het hooi, dat is niet te voorkomen.”


Lees ook

Pleidooi voor de bermeend. In plaats van de nijlgans

Bermeend (Alopochen aegyptiaca) in zijn biotoop; Rotterdam, 14 mei 2024.

De vergoeding voor faunaschade die provincies aan boeren geven, is in tien jaar tijd ongeveer verdriedubbeld naar in totaal ruim 55 miljoen euro vorig jaar – ook omdat de regeling meer bekendheid heeft gekregen. Grootste boosdoeners onder de vogels zijn de grauwe gans (schade: 27,6 miljoen euro), de brandgans (8,6 miljoen) en de kolgans (5,7 miljoen). Ter vergelijking: de uitgekeerde wolvenschade voor gedood vee kostte vorig jaar landelijk ‘slechts’ 3,5 ton.

Verder draagt ganzenpoep ook bij aan verontreiniging van de bodem, natuurwater en natuurgebieden. Ganzen vernielen riet- en watervegetaties, zeker in het ruiseizoen als ze nieuwe veren krijgen en tijdelijk niet vliegen. En dat gaat weer ten koste van broedende riet- en moerasvogels, zegt de Dierenbescherming.

Het aantal ganzen in Nederland is in de afgelopen vijftig jaar sterk gegroeid. De grauwe gans bijvoorbeeld was bijna verdwenen door ontginning van moerassen en bejaging, maar is in de jaren zeventig met succes uitgezet, volgens kennisinstituut voor vogelonderzoek Sovon. De intensivering van de landbouw, en de toename van grasland, heeft steeds meer ganzen aangetrokken. In de winter, op het hoogtepunt, is het aantal nu gestabiliseerd op zo’n 2,4 miljoen ganzen, met overwinteraars uit Noord- en Oost-Europa. In de zomer zijn er zo’n 600.000 ganzen, voor drie kwart grauwe ganzen.

De eerste snede

„Versgemaaid gras, dat vinden ze het lekkerst”, zegt melkveehouder Captein. „Zeker de eerste snede, in het voorjaar, daar komen ganzen op af”. Hij heeft 120 hectare grasland en maait zelf vijf, zes keer per jaar; hoe meer eigen gras voor zijn koeien, des te minder krachtvoer hij hoeft in te kopen. Gemaaid gras groeit ook sneller, maar trekt wel weer ganzen aan.

Melkveehouder Kees Captein (links) en Dennis Drost (rechts), oprichter van Drowgoo, met een van de drones. Foto Bart Maat

Captein verjaagt ganzen zelf door met een flinke laser te schijnen, en met kunststof nepvossen. Eieren schudden of doorprikken, om te voorkomen dat ze uitkomen, mag onder voorwaarden ook, vertelt hij.

Ganzen doden leidt nauwelijks tot kleinere populaties, volgens de Dierenbescherming. Aangeschoten ganzen sterven vaak een langzame en pijnlijke dood of leven verder met verwondingen; uit onderzoek zou blijken dat ongeveer een vijfde van de ganzen hagel in het lijf heeft. Het vangen en vergassen van ganzen in de ruiperiode geeft de dieren veel stress en verstikking is ook een nare dood.


Lees ook

De Rode Lijst van kwetsbare vogels is langer dan ooit. Met dank aan de intensieve landbouw

Purperreiger.

Meer „ganzenrustgebieden” in Nederland aanwijzen is wel een oplossing, volgens de Dierenbescherming. Bijvoorbeeld dijken, braakliggende akkers en velden, natuur, of boerenland dat wegens stikstof wordt opgekocht. De ganzen zouden hier diervriendelijk naartoe geloodst kunnen worden, met bijvoorbeeld geluid, honden, lasers of drones.

Een drone (rechts) vliegt achter een groep ganzen aan.
Foto Bart Maat

„Drones alleen zijn niet dé oplossing, het vraagt om een combinatie van methoden”, erkent Dennis Drost van Drowgoo. „En iedere boer kan op zijn land zelf met een drone aan de slag. Maar dan verjaag je de ganzen meestal naar de buurman, dat is geen oplossing. Om ganzen echt te verjagen, moet je zoals wij over een groter gebied, provinciaal, werken, en met sensoren die ganzen detecteren.”

Nu werkt Drowgoo met oproepbare, menselijke piloten; Drost wil uiteindelijk toe naar automatische drones die zelf uitvliegen, maar dat is wettelijk nog niet toegestaan.

„In de oorlog tussen Rusland en Oekraïne werken ze ook met drones, alleen iets andere”, zegt Captein. „Het is een beetje radicaal, maar als je zoiets zou mogen inzetten, dan los je het probleem misschien wel op. Anders zoeken ganzen gewoon het volgende lekkere stukje gras op.”