Met de bus uit Zierikzee naar een Rabobank-dag

Met auto’s, de tram en zelfs zes grote bussen reisden deze zaterdag vanuit het hele land 1.150 mensen richting een congrescentrum in Nieuwegein. De bus uit Sittard moest om 07.15 uur vertrekken om er op tijd te zijn, die uit Zierikzee nog een kwartier eerder. En pas na 19.00 uur gingen de bussen terug en liep de parkeerplaats weer leeg.

En dat allemaal niet voor een concert of voor een reisbeurs, maar voor een evenement van een bank.

De 1.150 aanwezigen zijn allemaal klant van de Rabobank, maar wel op een bijzondere manier. Ze zijn actief lid: de meesten als een van de 2.600 ledenraadsleden van de coöperatieve bank, sommigen als lokaal commissaris. Deze bankklanten, onder wie veel ondernemers maar ook gewone klanten met een breed lokaal netwerk, besteden meermaals per jaar tijd en aandacht aan hun lokale bank om deze van advies te voorzien.

De zeer diverse groep ledenraadsleden – oud, jong, man, vrouw, Fries, Limburgs – zijn nu speciaal naar Nieuwegein gekomen voor ‘Onze Dag’, een landelijk evenement dat de bank voor het eerst speciaal voor deze actieve leden organiseert. Binnen in de grote glazen entree van het congrescentrum krijgen ze zo veel als mogelijk een hand van Lilian Damen, directeur coöperatieontwikkeling van de bank. „Ja, al die mensen nemen nota bene op de drukke zaterdag voor Sinterklaas de tijd om hiernaartoe te komen, dan moeten ze op zijn minst welkom geheten worden.”

De bank waar Damen voor werkt, is een van de grootste coöperaties van Nederland met in totaal 2,3 miljoen leden. En binnen die coöperatie hebben de leden, via een 78-koppige ledenraad, de beslissende stem als het gaat over strategie en identiteit van de coöperatie – heel anders dan bij beursgenoteerde banken als ING en ABN Amro waar aandeelhouders de grootste stem hebben.

Met al die miljoenen leden heeft Rabobank, zo zegt de instelling zelf, meer dan de beursgenoteerde concurrenten een stevige verbinding met de lokale gemeenschappen waar de bank in actief is. Want die leden zijn „2,3 miljoen voelsprieten”, zoals het ook groot bij de entree staat, in de Nederlandse samenleving.

In potentie althans. Want hoe activeer je die leden, die soms alleen maar een schuifje om hebben gezet in de Rabo-app en niet hoeven te betalen voor hun lidmaatschap?

Worstelende coöperatie

De bank worstelt al jaren met wat die grote ledencoöperatie in de praktijk betekent voor de bedrijfsvoering. Tot 2016 was dat heel logisch: de bank bestond uit 108 lokale banken met een eigen directeur, eigen leden en een eigen ledenraad met veel zeggenschap. Na 2016 werd dat onder druk van de toezichthouders omgedraaid, mede omdat het niet elke lokale bank lukt om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Sinds dat jaar is er één bankvergunning en leverden de lokale vestigingen een groot deel van hun bancaire zeggenschap in. Begin dit jaar klonken er, na een derde reorganisatie sinds 2016, nog geluiden dat de Rabobank haar coöperatieve karakter aan het verliezen was.

De bank zelf zoekt het coöperatieve karakter nu vooral in het ‘geworteld zijn’ in de lokale gemeenschap van de inmiddels 78 regio’s waar Rabobank mee werkt. En ledenraadsleden vervullen volgens de bank daarin een belangrijke rol. Deze klanten waren altijd al bereid tijd en aandacht te besteden aan hun lokale bank en deze van advies te voorzien. En dat zijn ze nog steeds, ook al is een groot deel van hun directe invloed verdwenen.

Maar dan moet je ze wel genoeg spreken. Daarvoor is deze dag bedoeld in Nieuwegein. „We willen deze mensen bedanken. Nu zijn ze hier, maar ze doen veel meer dingen voor ons”, legt Damen uit. Ledenraadsleden zitten bijvoorbeeld bij gesprekken van de bank met ondernemers over innoveren en met huiseigenaren over verduurzamen om hun expertise hierover te delen. Zeker in een tijd waarin banken regelmatig onder vuur liggen, is het volgens haar bijzonder dat die mensen bereid zijn om hun tijd daarin te steken als vrijwilliger. „Ik hoop dat ze na deze dag trots voelen.”

De 1.150 aanwezigen zijn veelal ondernemers die iets positiefs voor hun netwerk willen betekenen
Foto Simon Lenskens

Stem van de Rabobank

Op het eerste gezicht is het congrescentrum vooral omgebouwd tot een levende reclamezuil voor de Rabobank. Voor de ingang werden ze verwelkomd door een drumband, niet toevallig gesponsord door de Rabobank en ook al te zien in een reclame van de bank. Binnen op het ‘netwerkplein’ kan wat gedronken worden – zoals koffie van Heilige Boontjes uit Rotterdam die ook ondersteund worden door de Rabobank, zo staat bij elke koffieautomaat. En tijdens een centrale opening, als de ledenraadsleden worden verzocht hun ogen dicht te doen, herkennen ze de stem van de Rabobank-reclames: acteur Nasrdin Dchar is de presentator van deze dag.

Er is echter ook tijd voor meer dan het reclameverhaal. Tijdens verschillende rondes aan workshops krijgen de ledenraadsleden uitleg over kunstmatige intelligentie, tips over hoe als ledenraad jongeren actief te krijgen en les in goed pitchen.

Er komen ook voor de bank pikantere thema’s aan bod, zoals klimaatverandering. In de week voorafgaand aan ‘Onze Dag’ verloor de bank nog een rechtszaak tegen Greenpeace, die een grote beeltenis van ceo Decraene als ‘cowboy’ gebruikte om aandacht te vragen voor de rol van de bank in ontbossing in Brazilië.

Tijdens een workshop over het klimaatakkoord van Parijs laat Luke Disney, hoofd klimaat van de Rabobank, een ‘klimaatsimulator’ zien. Via schuifjes op een dashboard wordt door de deelnemers gekozen voor minder kolen, meer energiebesparing en zelfs minder vlees eten en krijgen ze direct te zien of daarmee de maximale grens van 2 graden opwarming – zoals afgesproken in Parijs en waaraan Rabobank zich ook gecommitteerd heeft – wel of niet dichter in de buurt komt.

Onder de 35 mensen die voor deze workshop hebben gekozen, is geen scepsis over de haalbaarheid van die 2 graden. De zaal lijkt wel teleurgesteld dat deze workshop niet gaat over concrete maatregelen. De ledenraadsleden zijn duidelijk gewend om iets grijpbaars te kunnen doen, om daarmee – in hun ogen – iets positiefs voor hun netwerk te betekenen. „Waar kunnen wij verschil maken? Wat doet de Rabobank? Ik ga hier toch een beetje met een onbevredigend gevoel naar huis”, zegt er een.

Een presentatie over klimaatverandering.
Foto Simon Lenskens

Iets concreets mee naar huis

Als voormalige Boerenleenbank ontbreken uiteraard ook de agrariërs niet op deze dag. In een grotere zaal dan voor de klimaatverandering-workshop, legt directeur ‘food & agri’ Alex Datema uit waarom de bank er anderhalf jaar geleden voor heeft gekozen om duurzaamheid veel zwaarder te laten meewegen bij het geven van nieuwe leningen aan boeren.

Waar Datema als hij dit verhaal vertelt in het land nogal eens te maken krijgt met boze boeren, is daar hier geen sprake van. Bij de stelling dat het goed is dat de Rabobank deze landbouwvisie heeft gepresenteerd, staat zowat de hele zaal op ter bevestiging. Al hebben de ledenraadsleden wel degelijk ook een kritische boodschap aan Rabobank: op de vraag of hun bank genoeg doet voor verduurzaming van de boeren, blijft iedereen zitten.

Datema nodigt de ledenraadsleden uit om tijdens de rest van de dag vooral met elkaar te gaan delen hoe ze in hun regio boeren helpen in de verduurzaming. Dáár is deze dag vooral voor bedoeld: uitwisseling van de beste praktijkvoorbeelden, zodat al die lokale banken en ledenraden niet meer zoals vroeger hun eigen eilandjes vormen. De zaal knikt instemmend: dat is wat ze willen. Iets concreets om mee naar huis te nemen.

Correctie (1 december 2024): rabobank telt geen 2,6 miljoen, maar 2,3 miljoen leden.