Met badkuipen vol cement blokkeren Wageningse studenten hun campus

Twee badkuipen gevuld met cement en isolatieschuim staan woensdagmiddag voor de ingang van de campus van de Wageningse universiteit. Palestijnse vlaggen wapperen rondom de barricade, opgeworpen door zo’n veertig studenten. Achter de kuipen hangt een Engelstalig spandoek gericht aan het universiteitsbestuur: „Hoe stiller jullie zijn, hoe luider we roepen”.

Sinds half acht ’s ochtends blokkeert de groep de toegangsweg. Af en toe juichen de studenten, als een passerende auto op de aangrenzende rotonde toeterend steun betuigt. Soms slaat een chauffeur toch af richting de campus, waarop hij of zij vriendelijk wordt verzocht om te rijden. En er zijn een paar boze bestuurders. Zo is er in de ochtend eentje uitgestapt om verhaal te halen, en maakt een voorbijrijdende man de actievoerders even na één uur uit voor „kankermongolen”. De politie houdt van een afstandje de situatie in de gaten.

Met de blokkade hervatten de Wageningse pro-Palestinademonstranten hun acties, na twee weken relatieve rust. Ze zijn ontevreden over de houding van het bestuur, dat geen open debat zou willen aangaan over het verbreken van de banden met Israëlische universiteiten. „Maandag organiseerden we een publiek debat over de banden van onze universiteit met Israël, maar het bestuur weigerde erbij te zijn”, zegt woordvoerder ‘Archi’ namens de studenten. Haar echte naam wil ze niet zeggen. „Ze zullen ons wel laten arresteren.”


Lees ook

Nederlandse universiteiten bestuderen hun banden met Israël: ‘Heb je alternatieven?

Pro-Palestina-demonstranten op de campus van de TU Delft.

Patstelling

De universiteit wordt woensdagochtend overvallen door de blokkade. Hoewel colleges doorgaan en de campus per openbaar vervoer, te voet en per fiets bereikbaar is, zorgt het voor de nodige hinder. „Er vinden vandaag diplomauitreikingen plaats. Daar komen zo’n honderd tot honderdvijftig mensen op af, vaak met de auto. Die kunnen moeilijk hun weg vinden”, zegt WUR-woordvoerder Vincent Koperdraat. Of er zal worden ingegrepen? „Dat is een vraag voor de politie, daar gaan wij niet over.”

De beweringen van de studenten noemt de woordvoerder „framing”. Lopend over de campus, waar groepjes studenten in de zon liggen, verbaast hij zich over de situatie. „Ze willen een debat voeren, maar alleen onder hun voorwaarden. Met ‘boycot Israël’ als startpunt en het eisen van verantwoording door het bestuur heb je niet de vorm van een academisch debat.” Het demonstratierecht wordt volgens hem „misbruikt om de eigen zin af te dwingen.”

Auto’s konden er niet langs, de universiteit was nog wel met openbaar vervoer, te voet en per fiets bereikbaar.
Foto Wouter de Wilde

Het is de patstelling waar de pro-Palestijnse actievoerders en universiteitsbestuurders overal in Nederland in zitten. Waar de eersten willen dat er sneller gehandeld wordt, roepen de bestuurders commissies in het leven die de banden moeten onderzoeken. Een algehele boycot van Israëlische universiteiten komt er sowieso niet, schreven de rectoren van vijftien Nederlandse universiteiten begin deze maand in een open brief. De studentactivisten uit het hele land reageerden vrijdag met de boodschap dat het protest door zal gaan.

Maandag gebeurde dat al in Amsterdam, waar UvA-studenten op campus Science Park een tentenkamp opzetten en weigerden te vertrekken. Na een stroef verlopen gesprek tussen burgemeester Femke Halsema en de demonstranten werd rond middernacht de ME opgetrommeld, waarna het kamp werd opgebroken.

Jij kan je zorgen maken over het missen van je college, Palestijnen doen dat over het missen van hun familie en vrienden

‘Archi’
actievoerder

In Wageningen mocht het in mei opgezette kampement wel blijven. Het bestuur van de universiteit besloot de demonstranten te gedogen en liet zelfs twee dixitoiletten aanrukken. Al een maand bezetten ze een houten brug op het midden van de campus. Vanaf daar is het zo’n driehonderd meter lopen naar de woensdag gebarricadeerde ingang.

Pro-Palestinademonstranten eisen de onmiddellijke verbreking van de banden met Israëlische universiteiten.
Foto Wouter de Wilde

Rond half drie ’s middags ontstaat plotseling beweging. Actievoerders tillen de zware badkuipen op een karretje. In een mars keert de groep terug naar het kamp, pro-Palestijnse leuzen zingend en stoepkrijtend op de weg. Bij een klokkenspel houdt de stoet halt, waarna een Palestijnse vlag wordt gehesen en Archi haar toehoorders toespreekt. „Voor iedereen die last heeft gehad van de wegblokkade: Palestijnen hebben hier elke dag mee te maken. Jij kan je zorgen maken over het missen van je college, Palestijnen doen dat over het missen van hun familie en vrienden.”

De actie noemt Archi geslaagd, ook al is het niet gekomen tot het gewenste debat met de universiteitsbestuurders. „Maar we zullen de dagelijkse gang van zaken blijven verstoren.”